Na de duurste optocht ter wereld in de straten van Monaco is het aankomend weekend tijd voor de Grand Prix van Canada. Een klassieker op de kalender. Zelden stelt het circuit Gilles Villeneuve in Montréal teleur. In 2000 beleefde Jos Verstappen op een kletsnatte baan één van zijn finest moments in de Formule 1, kan Max Verstappen de kunsten van zijn vader herhalen?

Circuit Gilles Villeneuve
Het 4,3 kilometer lange circuit is aangelegd op een kunstmatig eiland in de Saint Lawrence rivier. Bij de opening in 1978 krijgt de omloop de naam ‘Ile Notre-Dame Circuit’ mee. Gilles Villeneuve boekt er dat jaar voor eigen publiek een heroische zege. Wanneer hij in 1982 verongelukt op het circuit van Zolder krijgt het circuit de naam van de volksheld toegekend.

Na de opening van het circuit wordt de Grand Prix van Canada slechts twee keer niet verreden. In 1987 door een probleem met de sponsoring, en in 2009 omdat de organisatie en Bernie Ecclestone het niet met elkaar eens kunnen worden.

De editie in 2011 is bijzonder omdat het in tijd de langste Formule 1 Grand Prix ooit wordt. Door extreme regenval gaat de rode vlag twee uur lang uit. Jenson Button ligt op dat moment laatste na een aanvaring met teamgenoot Lewis Hamilton. De McLaren coureur wisselt ruim op tijd naar intermediates en later naar slicks. Zodoende kan de wereldkampioen van 2009 als een warm mes door de boter. Het duurt dan ook niet lang voordat hij leider Sebastian Vettel heeft bijgehaald en wanneer de Red Bull coureur in de laatste ronde een fout maakt door te remmen op het natte deel van de baan wordt Button de overwinnaar van de doldwaze Grand Prix.

Ook de Grand Prix van Canada in 2014 kent een bijzonder raceverloop. Alles lijkt voor Mercedes op rolletjes te lopen, zoals dat al het hele seizoen het geval is. Na een tijdje krijgen echter beide wagens technische problemen. Lewis Hamilton valt uit, en Nico Rosberg kan zijn snelheid van voor de problemen niet vasthouden. Daniel Ricciardo weet de Mercedes een paar rondes voor het einde passeren en pakt zo zijn eerste Grand Prix zege. Ook daarachter zijn er her en der op de baan fantastische gevechten. Het gevecht tussen Felipe Massa en Sergio Perez eindigt in tranen wanneer de twee elkaar raken in de laatste ronde. Het gevolg is een zware crash. Perez wordt als schuldige aangewezen en krijgt een gridstraf opgelegd voor de volgende Grand Prix.

Naast Gilles Villeneuve was ook zijn zoon Jaques Villeneuve actief op het Circuit Gilles Villeneuve. Veel geluk had de wereldkampioen van 1997 er echter niet. Slechts één maal stond hij er op het podium en wel in zijn debuutseizoen, 1996. De heldenstatus van zijn vader wist Jaques echter nooit te evenaren. Een rondje onboard bij Jaques in 2003:

Het probleem dat geen probleem werd
Zwaar teleurgesteld was Lewis Hamilton toen hij in Monaco over de streep ging. De Mercedes coureur maakte tijdens de Safety Car periode een pitstop en verloor zo een zekere overwinning. Hommeles zou het volgens de kenners worden bij Mercedes, want Hamilton zou dit niet pikken. Hommeles werd het echter niet, want later werd bekend dat Hamilton zelf de call had gemaakt om de pits op te zoeken.

Nico Rosberg pakte zo zijn tweede zege op rij. Het verschil in de WK stand is nu nog slechts tien punten. Zuur voor Hamilton, want hij is over het algemeen genomen toch wel de betere van de twee dit seizoen, en dat vertaalt zich in de stand om de wereldtitel niet echt terug. In Canada is het voor Mercedes zaak om ten eerste Ferrari voor te blijven, en ten tweede om te zorgen dat beide rijders er in een eventueel duel hun hoofd bij houden.

Verstappen wil Monaco achter zich laten
Max Verstappen was in de aanloop van de Grand Prix van Canada het gesprek van de dag. Niet alleen om zijn fantastische optreden vóór de crash met Romain Grosjean, maar vooral dankzij de crash met de Lotus coureur. De meningen over de schuldvraag zijn nog steeds zwaar verdeeld. Verstappen heeft zelf aangegeven het hele incident achter zich te willen laten.

Het weekend in Canada wordt voor Verstappen bij voorbaat een moeilijke. De crash in Monaco levert hem sowieso vijf startplekken straf op. De kans is echter ook groot dat Toro Rosso er voor kiest om een vijfde power-unit te installeren, en dat zal nogmaals tien plekken straf opleveren. Een tactische keuze, omdat er door de ‘Monaco straf’ toch al schade aan het weekend is.

Gemengde gevoelens bij McLaren
Bij McLaren Honda ging de vlag uit na de Grand Prix van Monaco. Jenson Button finishte op de achtste plek en stelde zodoende de eerste vier punten van het seizoen veilig. Button had daarbij niet de hulp van vreemde omstandigheden nodig en kwam op eigen kracht aan de punten. Er is dus zeker licht aan het eind van de tunnel voor McLaren.

Fernando Alonso kende een lastig weekend in Monaco. Hij kwam wéér met technische problemen naast de baan kwam te staan. Positief als de Spanjaard is geeft hij aan te willen leren van de problemen om de wagen zo beter te maken. De race in Canada is er vaak een met een speciaal raceverloop, dus wellicht dat hier kansen liggen voor Fernando.

vrijdag 5 juni 2015
16:00 – 17:30 Eerste vrije training
20:00 – 21:30 Tweede vrije training

zaterdag 6 juni 2015
16:00 – 17:00 Derde vrije training
19:00 – 20:00 Kwalificatie

zondag 7 juni 2015
20:00 Race