Het F1-circus is weer helemaal op gang gekomen dit jaar en de tweede Grand Prix staat voor de deur, dit keer in Bahrein. De Grand Prix heeft opnieuw van plek geruild met China, zodat deze laatste weer de derde race van het seizoen zal zijn, zoals enkele jaren voorheen.

Voor het vijfde jaar zal deze Grand Prix onder kunstlicht verreden worden, wat het de piloten ook een stuk eenvoudiger maakt om te rijden in plaats van tijdens de typische woestijnhitte overdag. De Grand Prix van Bahrein staat sinds 2004 op de kalender, met de eerste editie die gewonnen werd door Michael Schumacher in zijn meest dominante jaar. De Spanjaard Pedro de la Rosa is houder van het ronderecord dat hij in 2005 voor McLaren reed. De lay-out van het circuit is sinds de eerste editie eenmaal veranderd in 2010, waarbij de eerste sector drastisch werd verlengd en technischer werd. Aangezien deze wijziging de race saaier maakte werd ze voor 2012 meteen weer afgevoerd, nadat er in 2011 geen Grand Prix plaatsvond in Bahrein vanwege politieke onrust.

Het circuit

Baan: Bahrain International Circuit
Locatie: Sakhir, Bahrain
Baanlengte: 5,412 km
Raceafstand: 57 ronden – 308,238km
Ronderecord: 1:31.447, Pedro De la Rosa, (2005, McLaren)

De meningen over het circuit van Sakhir zijn verdeeld. De ene piloot vindt het een fantastische en veelzijdige baan waarop je vol de limitien kunt aftasten terwijl anderen het een van de saaiste banen op de kalender vinden. We hebben zelden echt spannende races gezien in Sakhir al waren de jaren 2006, 2012 en 2016 wel te smaken wat betreft aantal inhaalacties. Het grootste probleem met Sakhir is de sfeer langs de baan. Nog nooit hebben de organisatoren hun tribunes vol weten te krijgen en meestal blijven de tribunes zelfs grotendeels leeg, wat de atmosfeer niet ten goede komt. Sakhir is een baan met vele rechte stukken en stevige remzones waardoor de afstelling van de wagen vooral gericht zal zijn op tractie en topsnelheid, waardoor de teams wat aerodynamische grip zullen moeten inboeten voor de enkele vloeiende bochten die het circuit bezit.

Van de piloten die nu nog rijden hebben Fernando Alonso en Sebastian Vettel de meeste overwinningen in Sakhir met drie stuks, gevolgd door Lewis Hamilton met twee overwinningen.

Wat gebeurde er vorig jaar?

 

De editie van 2017 kon het spektakel van 2016 zelfs nog overschrijden. Vettel en Verstappen maakten bij de start al twee plaatsen goed om respectievelijk naar P1 en P4 te rijden. Bottas legde continu druk op Vettel, maar de Fin kwam er maar niet voorbij, terwijl Hamilton, Verstappen en Ricciardo ook nog lang binnen de twee seconden bleven zitten. Na een vroeg pitstop van Vettel werden er veel tactische keuzes gemaakt, en na een crash tussen Sainz en Stroll kwam de safety car de baan op, waarop de rest ging pitten. Vettel kon bij de herstart maar net Bottas afhouden, maar kon daarna redelijk eenvoudig wegrijden, terwijl Hamilton zijn teamgenoot verschalkte voor plek twee. Verstappen haalde uiteindelijk de finish niet door falende remmen en Vandoorne kwam niet eens aan de start door een motorprobleem.

 

Wat te verwachten dit jaar?

De machtsverhoudingen zijn niet enorm gewijzigd ten opzichte van vorig jaar, maar ondanks de zege van Vettel in Australië is het toch weer Mercedes dat het sterkst lijkt te zijn. Sakhir heeft echter wel de Ferrari bolide altijd gunstig gelegen en er is geen reden waarom dat nu weer niet hoeft te zijn. Raikkonen presteert hier over het algemeen ook sterk, dus het wordt uitkijken of de Fin dit jaar opnieuw een sterke Grand Prix kan rijden na ook al een degelijke seizoensstart in Australië. Favorieten blijven Hamilton en Mercedes, maar Sebastian Vettel zal allicht op de loer liggen om de zege opnieuw weg te plukken voor de Brit zijn neus.

Gezien de goede tractie die de Red Bull bolide bezit verwachten we ook dat Ricciardo en Verstappen competitiever voor de dag zullen komen dan in Australië, maar is die Renault motor wel voldoende sterk om echt te kunnen concurreren? Of kan bijvoorbeeld McLaren verrassen in de woestijn? Vast staat dat de wagen sneller is dan zijn voorganger, maar in Australië was het toch duidelijk nog niet genoeg. Ook zal uitgekeken worden naar Haas, dat, ondanks de uitvalbeurt van beide bolides, enorm sterk onderweg was in Melbourne.

Onboard lap

Geniet even mee van een rondje Bahrein met pole sitter van 2017 Valtteri Bottas:

Het weer

Het weer is zoals je kan verwachten in de woestijn. Net als andere jaren krijgen we voornamelijk zonnenschijn met maximumtemperaturen rond de 32 graden gedurende het weekend. Zaterdag zijn er meer wolken en is er zowaar een kans van 10% dat het gaat regenen! Stel je voor! Er staat gedurende het gehele weekend ook een matige wind vanuit het noorden.

Tijdsschema Grand Prix

De indeling van het weekend ziet er als volgt uit (Nederlandse/Belgische tijd) :

Vrijdag 6 april 2018
13:00 – 14:30 | Eerste vrije training
17:00 – 18:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 7 april 2018
14:00 – 15:00 | Derde vrije training
17:00 – 18:00 | Kwalificatie

Zondag 8 april 2018
17:10 | Race