De eerste fly-away races van het seizoen zitten erop, het komende weekend komt het Formule 1 circus na een stop van drie weken terug om de eerste twee races van het Europees seizoen aan te snijden (Spanje en Monaco) waarna we eventjes overvliegen naar onze Canadese vrienden. Eerst zullen de teams en coureurs elkaar bestrijden op het ondertussen bekende Circuit de Barcelona-Catalunya. De Spaanse GP levert doorgaans geen spetterende races, toch zijn er dit seizoen enkele factoren die zouden kunnen leiden tot een beter spektakel

Circuit de Barcelona-Catalunya

De afgelopen jaren stond de Spaanse race bekend als de Grand Prix waar teams met hun eerste updatepakketten komen. Uiteraard verandert dit in een revolutionair jaar zoals nu niet, sterker zelfs veel teams hopen hier de funderingen te leggen voor een beter en competitiever seizoen. Het is nodig ook, Mercedes heeft nog steeds een grote voorsprong en de concurrentie zal alles uit de kast moeten halen om de jongens uit Brackley bij te benen.

Jarenlang hadden de meeste teams perfect door waar ze stonden op Barcelona, de baan werd immers altijd gebruikt tijdens de tests voor de start van het seizoen. Set-ups waren dan ook meestal geen probleem, dit jaar zal dit anders zijn, Barcelona is voor het eerst weer onbekend terrein.

Balans is op Barcelona cruciaal, het circuit telt nogal wat snelle bochten maar ook een vrij lang stuk, zonder testwerk zal het voor een keer interessant zijn om te zien wie het juist heeft en wie fout.

Doordat de teams harder zullen moeten werken om hun wagens af te stellen wordt de kwalificatie die hier al zo belangrijk nog crucialer. In de 22 races die op het circuit zijn verdeden sinds 1991 is degene die poleposition veroverd maar liefst 17 keer met de overwinning aan de haal gegaan.

Een Rondje onboard met de winnaar van vorig jaar, thuiscoureur Fernando Alonso

Opnieuw een Zilveren feest met een gouden randje? Analyse team per team

Caterham verloor door een fout van de organisatie in China net van Marussia maar het feit blijft staan dat het team met Kamui Kobayashi een uitstekende kracht in dienst heef die niet bang is om te gaan voor het maximum. Meer en meer ontdekt het team snelheid in de wagen en met de recente motorupdate van Renault achter in de wagen geschroefd is het gevecht met Marussia spannender dan ooit.

Marussia is zoals hierboven vermeld in volle strijd met Caterham en het is nog niet echt duidelijk wie van de twee nu de sterkste is. Het team zal moeten hopen dat de motorupdates van Ferrari voor net dat beetje extra snelheid zorgen waarna het team op zoek is.

Sauber worstelt al gans het seizoen met een chassis dat veel te zwaar, neem daar nog eens bij dat coureur Adrian Sutil niet de lichtste coureur op de grid is en je weet dat het moeilijk tijden zijn voor de Zwitserse formatie. Het team hoopt door een streng dieet voor de C33 de weg terug te vinden naar de strijd in het middenveld. Hoeveel tijdwinst dit nieuw chassis zal opleveren voor de jongens uit Hinwil is nog voor discussie vatbaar, only time will tell.

Lotus heeft een rampzalige start van het seizoen achter de rug. Het team heeft lang geworsteld met de E22 en de samenhang met de Renault krachtbron maar door een update van Renault geraakte Romain Grosjean in China tot in Q3 en lag hij tijdens de race lang op P10. Het team zal erop gebrand zijn om in Spanje eindelijk de eerste punten van het seizoen binnen te halen.

Toro Rosso is niet het grootste team in de F1 en het zal hard werken zijn voor de Italianen om de grote ontwikkelingen van de grotere teams bij te houden.

Force India leeft op een wolk, op dit moment staat de Brits-Indiaase formatie zowaar op de derde plek in het constructeurskampioenschap op drie punten van Red Bull en met een voorsprong van twee punten op Ferrari. Het team geniet van de moeilijkheden bij voormalig technische partner McLaren (dat deze verbintenis een jaar op voorhand heeft afgezegd wegens de overstap naar Honda in 2015). Force India heeft een uitstekend paar coureurs in dienst, het team hoopt door goede updates de concurrentie voor te blijven.

Williams lijkt tevreden te zijn met de hervonden vorm maar toch kan men zich niet van de indruk ontdoen dat er meer inzit, tijdens het testseizoen liet het team uitschijnen goed voor de dag te komen maar dusver zijn er enkel solide puntenfinishes gepresteerd.

Mclaren lijkt niet in de beste positie te verkeren, in de eerste race van het jaar kwam het team goed voor de dag met een dubbel podium maar daarna zakte het een beetje in elkaar met een dubbele uitvaartbeurt in Barhein en geen punten in China als gevolg. McLaren heeft grote updates aangekondigd die ingrijpend zullen zijn, toch is dit niet de eerste keer dat we zulke taal uit Woking horen.

Red Bull jaagt op Mercedes maar moest in China toezien hoe een Ferrari met Fernando Alonso achter het stuur voor hun neus P3 afsnoepte. Dat moet beter en je mag er prat op gaan dat tovenaar Adrian Newey in zijn verlengde ‘vakantie’ (was niet aanwezig in China) op zoek is gegaan naar meer aerodynamische voordeel. Het zal ook uitkijken zijn of verdedigend kampioen Vettel met zijn nieuw chassis een betere indruk kan maken.

Ferrari kwam in China verrassend veel beter voor de dag, het team vond veel tijd met enkele simpele updates en het zal dus beslissend zijn hoeveel er nog in Barcelona kan gevonden worden. Alonso presteert uitstekend zoals hij dat al enkele jaren doet maar Kimi Räikkönen hinkt op dit moment nog wat achterop, volgens de fin ligt het puur aan de afstelling en niet aan hem, ook hier zal de Scuderia wat aan moeten veranderen.

Mercedes zit in een luxepositie maar zoals we wel eens vaker gezien hebben met teams die comfortabel zitten is het moeilijk te bepalen hoeveel er nog gewonnen kan worden. Toch lijkt de Zilveren machine in een zetel te zitten, op geen enkel moment krijg je de indruk dat de coureurs zich echt uit de naad moeten werken om er alles uit te halen. Benieuwd of de concurrentie daar een antwoord op heeft.

Vrijdag 9 mei
VT1 10:00 – 11:30
VT2 14:00 – 15:30

Zaterdag 10 mei
VT3 11:00 – 12:00
Qua 14:00

Zondag 11 mei
Race 14:00