Nu het wereldkampioenschap bij de coureurs in Mexico beslist werd in het voordeel van Lewis Hamilton, kunnen de heren coureurs nu op zoek naar het laatste dagsucces. Iemand die uit is op dagsucces is natuurlijk Max Verstappen. Kan hij in Brazilië zijn tweede race op rij winnen?

Autodromo José Carlos Pace
Sinds jaar en dag kunnen de Braziliaanse Formule 1 fans afreizen naar het Autodromo José Carlos Pace om daar hún Grand Prix te bekijken. Het circuit, in de volksmond ook wel Interlagos genoemd, was in 1973 voor het eerst gastheer van de Braziliaanse Grand Prix. Wat volgde is een roemruchte geschiedenis waarin meerdere coureurs op dit circuit een wereldtitel veilig wisten te stellen. Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel wisten allen hier allen een wereldtitel veilig te stellen, vaak ook nog in een bloedstollend rechtstreeks duel.

Een leuk feitje over het Autodromo José Carlos Pace is dat dit het circuit is dat het langst geleden een verandering deed aan de layout. Een echte old school baan dus. Hoewel de pitlane en de faciliteiten best wel een update kunnen gebruiken. Ook dat ligt voor ‘Interlagos’ in het verschiet, al enige jaren is er sprake van een plan om de pitlane te verleggen naar het rechte stuk volgend op de ‘Senna S’ combinatie.

Ayrton Senna kende natuurlijk successen op het Autodromo José Carlos Pace, maar ook Felipe Massa kende heldenwedstrijden op zijn thuiscircuit. In 2006 won hij met overmacht en ook in 2007 domineerde hij zijn thuisrace, tot het moment dat hij teamgenoot Kimi Räikkönen aan de titel moest helpen. In 2008 werd hij er zelfs bijna wereldkampioen nadat hij andermaal de race had gedomineerd, ware het niet dat concurrent Hamilton in de laatste bocht de broodnodige vijfde plek veiligstelde.

Het pole position rondje van Massa uit 2006 kun je hieronder terugkijken:

Geen rust voor de wereldkampioen
Lewis Hamilton stelde in Mexico de wereldtitel veilig, maar dat betekent niet automatisch dat de concurrentie nu meer kansen krijgt op dagsucces. De nu vijfvoudig wereldkampioen is meer dan ooit hongerig naar succes en gezien zijn vorm is het geheel niet ondenkbaar dat hij nog wat zeges aan zijn toch al indrukwekkende totaal toevoegt.

Daarnaast staat de constructeurstitel nog op het spel. Ook daar gaat Mercedes aan de leiding, maar niet zo ruim als Hamilton dat in de coureursstand doet. De kans is groot dat ook deze titel in Brackley terecht komt. Daarbij is het wel de hulp nodig van ‘wingman’ Valtteri Bottas.

Verloren seizoen sterk afsluiten
Ferrari likt haar wonden. Lange tijd leek het erop dat het team uit het Italiaanse Maranello de beste papieren had voor de wereldtitels, maar strategische missers en fouten van stercoureur Sebastian Vettel deden alle hoop op succes vervagen. Vettel won sinds de Grand Prix van België in Augustus niet meer. In plaats daarvan is het de vertrekkende Kimi Räikkönen die in de Verenigde Staten verrassend een zege scoorde voor Ferrari.

De constructeurstitel is nog een klein streepje licht aan de horizon voor Ferrari, maar het team zal bergen moeten verzetten en geluk nodig hebben om dit nog voor de poorten van de Mercedes fabriek weg te slepen.

Max Verstappen de man in vorm
Net als vorig jaar is Max Verstappen bezig met een sterke afsluiting van het seizoen. Hij won in Mexico, maar zal in Brazilië harder zijn best moeten doen om dit te herhalen. Het Interlagos circuit ligt een stuk dichterbij zeeniveau dan Mexico, en daarbij is het vermogensverschil in de motor van Verstappen ten opzichte van Mercedes en Ferrari beter zichtbaar.

Daniel Ricciardo zal vooral hopen dat hij weer eens de finish haalt. De Australiër wordt dit seizoen geplaagd door technische problemen, en zijn zege in Monaco was de laatste keer dat hij het podium bezocht. Vorige week in Mexico leek het een dubbel Red Bull podium te worden, maar wederom moest Ricciardo zijn wagen al rokend parkeren. Laat Gasly er maar mee rijden, ik ben er klaar mee. Spuwde Ricciardo na de Grand Prix van Mexico zijn gal bij de pers. Het valt voor de sympathieke coureur te hopen dat hij zijn periode bij Red Bull met wat hoogtepunten kan afsluiten.

Vrijdag 9 november 2018
14:00 – 15:00 | Eerste vrije training
18:00 – 19:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 10 november 2018
15:00 – 16:00 | Derde vrije training
18:00 – 19:00 | Kwalificatie

Zondag 11 november 2018
18:10 | Race