De verwachtingen zijn hoger dan ooit bij de Italiaanse Formule 1 fan. Sinds 2010 wist Ferrari niet meer te winnen op Monza en gezien de huidige vorm heeft het team van het steigerende paard maar één taak: winnen.

Autodromo Nazionale Monza
De Italiaanse Grand Prix hoort thuis op Monza. Al gaan er eens in de zoveel jaar geluiden dat de ronde in Italië komt te vervallen of gaat verhuizen naar een ander circuit. Telkens lijkt het legendarische Monza de eliminatiedans te ontspringen en daar zijn wij als liefhebbers van de sport dan ook zeer dankbaar voor.

Monza ademt geschiedenis. De omloop zoals we die vandaag de dag kennen doet dat, maar ook de historische kombaan spreekt nog altijd tot de verbeelding. Jaarlijks trekken nog duizenden autosportfans naar Monza alleen al om de steile banking met eigen ogen te bekijken. Het heeft een wat romantisch tintje al die historie op Monza, maar vaak wordt vergeten dat het romantiek met een gitzwarte rand is.

Ronnie Peterson, Jochen Rindt, Wolgang von Trips, Alberto Ascari. Zomaar wat roemruchte namen die het leven lieten in een tijd dat de Formule 1 angstaanjagend en levensgevaarlijk was. De kombaan werd gesloten en de ‘Temple of Speed’ werd ‘onteerd’ door vertragende chicanes. Sindsdien is de dood op Monza wel deels verdreven, ook een romantisch idee. Een enkele keer slaat hij echter nog toe, zoals in 2000 toen marshall Paolo Gislimberti om het leven kwam bij een ongeluk in de Variante Della Rogia.

Toch was het niet altijd dood en verderf op Monza. Er werden ook heldendaden verricht. Sebastian Vettel won er dominant zijn eerste wedstrijd in een wagen waarmee het eigenlijk niet kon. Gerhard Berger bracht het mooiste eerbetoon dat er maar was door in ‘88 de eerste Grand Prix na de dood van Enzo Ferrari te winnen. De enige race dat jaar dat niet gewonnen werd door een McLaren.

Een ronde Monza is pure beleving. La Pista Magica heeft een bijzonder verhaal bij elke bocht, bij elke curbstone. Wie kan dat beter laten zien dan een man die zeer geliefd was bij de gepassioneerde Tifosi. Een aantal rondes onboard bij zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Vergeet daarbij niet je geluid wat harder te zetten en geniet van de gillende V10 Ferrari over het Autodromo Nazionale Monza.

En dit jaar?
De lat ligt hoog voor Ferrari. Het thuisteam lijkt het team in vorm te zijn met (zo wordt aangenomen) het beste chassis/powerunit pakket. Zo zijn er eigenlijk geen excuses voor Ferrari en Sebastian Vettel om niet te winnen voor eigen publiek. Dat publiek is ook wel toe aan een thuisoverwinning van de scharlakenrode bolides. Fernando Alonso was in 2010 de laatste die een Ferrari winnend over de finish stuurde.

Ondanks dat ze beide kampioenschappen nog leiden zijn Lewis Hamilton en Mercedes veranderd in het achtervolgende team. Hamilton ging de zomerstop in met magnifieke overwinningen in Duitsland en Hongarije hij excelleerde daarbij met name in de regen. Ook in België liet hij zien dat niemand aan de viervoudig wereldkampioen kan tippen als het gaat om talent in de regen. In zijn achterhoofd zal echter het ook duidelijk zijn dat zijn auto in elk geval niet meer dominant is en dat de titel nog lang niet gewonnen is.

Dan is er nog het vraagstuk wie rijdt waar op Monza. Force India is overgenomen door een consortium onder aanvoering van Lawrence Stroll, de vader van Lance. Dit consortium wil Lance nog liever vandaag dan morgen in de Force India plaatsen. Of dat voor Monza gaat lukken is (bij het plaatsen van deze preview) dankzij contractuele perikelen onzeker. Mocht Stroll vertrekken bij Williams, dan is het team contractueel verplicht om Robert Kubica zijn rentree te laten maken.

Esteban Ocon kan dan nog wel eens het kind van de rekening worden. Geruchten willen dat hij Stoffel Vandoorne gaat vervangen bij McLaren. Maar McLaren heeft op haar beurt al aangegeven Vandoorne in elk geval niet voor het eind van het seizoen de laan uitgestuurd wordt. Zo kan het zomaar verkeren dat een bewezen talent als Ocon zonder stoeltje komt te zitten in een spel dat vooral draait om geld en dat zou zeer slecht voor de sport zijn.

GRAND PRIX VAN ITALIË
Vrijdag 31 augustus
11:00 – 12:30 | Eerste vrije training
15:00 – 16:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 1 september
12:00 – 13:00 | Derde vrije training
15:00 – 16:00 | Kwalificatie

Zondag 2 september
15:10 | Race (53 ronden)