Grotere kaart weergeven

9 september 2011
10:00-11:30 Eerste vrije training
14:00-15:30 Tweede vrije training

10 september 2011
11:00-12:00 Derde vrije training
14:00-15:00 Kwalificatie

De laatste Grand Prix in Europa staat ons in het vooruitzicht, op zondag 11 september zal de Grand Prix van Italië plaatsvinden op het ‘Autodromo Nazionale di Monza’. Dit legendarische circuit ligt net buiten Milaan in het hartje van Monza.

Sinds 1950 is dit circuit van vaste waarde in het formule 1 seizoen, met uitzondering van 1980 is er vanaf 1950 elk jaar een Grand Prix gereden. Aankomende race zal de 60ste keer zijn dat daar een officiële Formule 1 Grand Prix word verreden. De eerste race in 1950 is gewonnen door Giuseppe Farina in zijn Alfa Romeo. Hieronder wat oude beelden van de race in 1950.

Monza is het snelste circuit van het jaar, met een gemiddeld snelheid van 255 km/u per lap en een topsnelheid van ruim 340 km/u is de bijnaam ‘Temple of Speed’ zeker niet onterecht.

Vorig jaar was het Alonso die voor Ferrari pole pakte en de wedstrijd won, na een spannende strijd met Jenson Button in zijn McLaren. Felipe Massa maakte Ferrari’s podiumfeestje compleet, door als derde te eindigen. Ook dit jaar zullen de `Tifosi’ hoge verwachtingen hebben, de druk om te presteren ligt dit weekend voornamelijk bij Stefano Dominicalli en zijn mannen. Ze hebben hier een goed resultaat nodig om nog enige eer te behalen dit seizoen, het kampioenschap is realistisch gezien wel bekeken.

Dit jaar lijken er drie teams te zijn die aanspraak kunnen maken op het podium, Red Bull, McLaren en Ferrari.

Red Bull wist in België nog enigszins te verrassen door de dubbel te pakken op een circuit waar de Red Bull normaal gesproken niet fantastisch uit de verf komt. We kunnen dus verwachten dat ze ook in Monza competitief zullen zijn. Mogelijk kan Webber verrassen, hij heeft immers weinig te verliezen en kan vol in de aanval. Gezien de grote voorsprong in punten zal Vettel intelligent genoeg zijn om op safe te rijden en niet teveel riskeren.

McLaren heeft in Spa laten zien dat ze snelheid voldoende hebben om te winnen en spreekt van een “gemiste kans” over België. Sommige durven het team uit Woking zelfs als favoriet te bestempelen voor de winst in Monza. Maar dan moet Hamilton niet crashen en moet Button wel goed kwalificeren.

Ferrari is snel genoeg zolang ze niet op de harde variant van de twee banden rijden, het is goed mogelijk dat de hogere temperaturen in Italië ze wat gaat helpen. Mocht Ferrari goed met de banden weten om te gaan, dan zijn ze zeker kanshebber voor het podium.

MercedesGP is een gevaarlijke outsider, ze zullen wachten op fouten van andere. Tot dusver is gebleken dat de Mercedes WO2 de hoogste topsnelheid heeft van het veld, een waardevolle eigenschap op een circuit als Monza. Wellicht kunnen Schumacher en/of Rosberg stunten.

De strijd om pole en de race met de twee onafhankelijke DRS-zones beloven ongekend spannend te worden. Op het forum van GPPits.net zijn we alvast begonnen met de voorbeschouwing, klik hier voor het forum.