Het lijstje voor 2012 is bijna vol, maar er zijn nog twee stoeltjes te vergeven. Wie moet er volgens jullie in de laatste F1-stoelen voor 2012 komen?
Maak je keuze uit de meest waarschijnlijke kandidaten en ga naar onze poll op het forum.

Adrian Sutil

Sutil eindigde sterk in 2011. Maar Force India besloot Nico Hulkenberg te bevorderen tot racecoureur, wat uiteindelijk Sutil zijn stoeltje kostte. Hij heeft van de coureurs, die momenteel op jacht zijn naar een contract voor dit jaar, de meeste punten gescoord in 2011. Klein minpuntje is dat Sutil mogelijk het toegang tot China wordt ontzegt, wegens het handgemeen met Lux.

Bruno Senna

Senna had een redelijk tot matig seizoen voor Genii Renault met een aantal goede kwalificatie’s, maar een paar fouten in de races en een meer dan billijk te noemen aandeel van de technische problemen met de auto [de te gewaagde uitlaten, FR]. Bruno hield zichzelf staande, ondanks het feit dat weinig hij vooraf maar weinig met de R31 had kunnen rijden. Maar was niet in staat om zijn plaats te houden, omdat het team koos voor Kimi Raikkonen en men Romain Grosjean te graag in de auto wilde zien. Het geruchtenmolen gekoppeld hem aan een plek bij Williams.

Jaime Alguersuari

Er was veel verbazing alom in de paddock, toen STR aangekondigde dat beiden coureurs zouden worden vervangen voor 2012. Inmiddels is Buemi bevestigs als derde rijder voor zowel RBR als STR. Waarom Red Bull Alguersuari als een baksteen liet vallen, kan alleen maar worden gespeculeerd. Maar dit filmpje lijkt een een tipje van de sluier te lichten. Een troost voor de jongste Spaanse F1-coureur: Ondanks zijn 21 jaren heeft Jaime al twee-en-een-half jaar ervaring in de F1. Dat kan de doorslag geven voor een zoekende teambaas.

Jerome d’Ambrosio

Voor het tweede jaar op rij liet Virgin een rookie debuteren, waarna deze aan het einde van het jaar weer de deur werd gewezen. Net als Lucas di Grassi voor hem, is d’Ambrosio nu op zoek naar een stoel met een ander team. Jerome liet begin 2011 Glock twijfelen aan zijn eigen snelheid. Daarna herstelde Glock enigszins, maar de jonge Belg lag nooit echt ver achter hem. Het team kiest voor 2012 wederom voor een rookie, aangezien de teamgenoot van Van der Garde in de GP2 mag instappen. De naam is Charles Pic.

Giedo van der Garde

De Belgen hebben in 2011 hun kans gehad met d’Ambrosio, nu is het de beurt aan de ‘Hollanders‘…Geen hoor, geintje!

GvdG trachtte vorig jaar in de stappen bij Virgin. Hij kon voldoen aan de financiële eisen, maar het team koos toch voor België. GvdG ging weer GP2 rijden en zowaar leek het erop dat hij op weg was naar de titel.

Helaas sloeg de pechduivel andermaal toe, plus dat zijn auto een vreemde aantrekkingskracht uitoefende op Jules Bianchi. Zegt geen plan B te hebben, indien het dit jaar weer niet lukt.

Narain Karthikeyan

Na zijn verrassende terugkeer in de F1 in 2011, werd Karthikeyan halverwege het seizoen uit de auto gezet ten faveure van RBR-talent Ricciardo. Hij maakte een one-off return in de Indische Grand Prix, waarbij hij datzelfde talent versloeg! Maar ik moet het nog zien dat HRT weer hem uitnodigt voor een serieus gesprek.

Nick Heidfeld

Heidfeld had in de afgelopen twee seizoenen al eerder een comeback gemaakt. Met Sauber in 2010 en Renault in 2011. Heidfeld had de reputatie de boel heel te kunnen houden en een auto te ontwikkelen. Maar de problemen met de R31 lagen veel dieper, dan dat de Duitser kon graven. Er moest iets gebeuren en zo werd Nick Heidfeld opgeofferd. Officieel zouden zijn prestaties als vervanger van Robert Kubica tegenvallen en werd hij te licht bevonden door Genii. De waarheid was dat Petrov nauwelijks veel meer punten scoorde, gedurende de rest van het seizoen 2011.

Rubens Barrichello

Heeft Sutil de meeste punten gepakt in 2011. Rubens is met afstand de meest ervaren piloot in dit lijstje. Wil nog geen afscheid nemen en gaat graag voor zijn 20e seizoen in een F1-cockpit stappen. Barrichello had veel moeite met de sombere FW33, maar de recente wijzigingen in het management van Williams kunnen zijn kansen op behoud van zijn zetel hebben versterkt.

Vitaly Petrov

Drie coureurs die Genii Renault in 2011 in dienst had, zitten nu zonder een stoeltje op dit moment. Van het trio, Petrov scoorde de meeste punten, maar hij was de enige die een volledig seizoen reed.

Net als bij Jaime Alguersuari is het ontslag van Petrov omstreden. Enige tijd geleden kwam er een kink in de kabel, omdat de Rus zich negatief had uitgelaten over Genii Renault. Vitaly haalde in de media uit naar zijn team terwijl hij contractueel niets slechts over zijn werkgever mocht zeggen.

Petrov fulmineerde onder meer over de slechte strategieën, pitstops en het feit dat zijn wagen gedurende het seizoen steeds slechter is geworden. De brand leek geblust, maar is kennelijk blijven smeulen bij de ‘decisionmakers‘ van het team. Er is in ieder geval nooit echt een duidelijke reden gegeven voor het vervangen van Vitaly Petrov door Romain Grosjean.

Overige kanshebbers

Luca Filippi was een van de meest indrukwekkende coureurs in de GP2 vorig jaar, maar na zes jaar in de raceklasse [hij debuteerde in hetzelfde jaar als Lewis Hamilton!!!] lijkt geen enkel F1-team in hem geïnteresseerd.

Robert Wickens versloeg Jean-Eric Vergne in de Formule Renault 3.5 kampioenschap vorig jaar en had in de F1-auto’s gereden van Virgin en Renault in Abu Dhabi in november 2011. Vreemd genoeg werd Pic hoger aangeslagen, waardoor deze in de 2e Marussia [voorheen Virgin Racing] mag stappen. Het algemene indruk bestaat dat de keuze voor de Fransman vooral politiek was, i.p.v. qua talent.

Tot slot Vitantonio Liuzzi die een tweede kans in de F1 kreeg, na te zijn gedumpt door Force India ondanks een doorlopend contract. Ook deze keer lijkt de Italiaan opnieuw aan het kortste eind te trekken en wederom ondanks een doorlopend contract.

Ook zin om je mening te geven? Meld je dan aan bij ons forum en laat ons weten wat je denkt dat seizoen 2012 ons zal brengen!