Motorsportbaas van Pirelli, de Brit Paul Hembrey, tracht te gemoederen te sussen na felle reacties van Ferrari en Lotus. Ferrari is een van de teams die wel met het rubber overweg kunnen en uit dan ook haar ongenoegen over de ingreep. Ook Boullier reageerde verbolgen dat Pirelli reageerde op de felle kritiek op de banden door Red Bull Racing. Mateschitz richtte zich uiteindelijk op Bernie Ecclestone over de bandensituatie.

Volgens Hembrey is er geen sprake van, dat teams er nadeel van zouden ondervinden omdat Pirelli de compounds gaat wijzigen.

In het e-zine had uw scribent, dankzij forummer Maikel0230, eerder gewag gemaakt van art. 12.6.3. van het Technisch reglement van de FIA. Daarin staat [vertaald] dat de constructie van de banden voor 1 september van het vorig seizoen, wordt bekend gemaakt. Dit zodat de ingenieurs weten in welke richting zij de auto’s moeten ontwerpen.

Deze specifieke eigenschappen gelden voor het erop volgende seizoen, en daar kan alleen van worden afgeweken met [unanieme] instemming van alle teams! Echter heeft de FIA de nodige achterdeurtjes ingebouwd in het reglement, die ook uw scribent over het hoofd zag? Namelijk artikel 12.5.2 uit hetzelfde Technisch reglement.

12.5.2. stelt namelijk dat uit veiligheidsoverwegingen, de FIA Pirelli toestemming geeft om een of meerdere onderdelen van de band te wijzigen. Article 12.5.2: If in the opinion of the appointed tyre supplier and FIA technical delegate, the nominated tyre specification proves to be technically unsuitable, the stewards may authorise the use of additional tyres to a different specification.

Dat is dus het trucje wat de FIA al vaker heeft toegepast. Zeg dat de veiligheid in geding is, en men heeft een reden om zaken op hun kop te gooien. Ook al ontkent Pirelli dat de banden onveilig zouden zijn. Wel wilde Pirelli voorkomen dat het loopvlak van de banden opnieuw loskomt, maar desondanks wil Hembrey niet spreken van een onveilige situatie.

Dus nu spits de zaak toe op welke onveilige situatie’s de beslissing c.q. truc van de FIA is gebaseerd, terwijl Ferrari en Lotus menen dat de banden veilig genoeg zijn. Er is dus geen ‘safety issue‘ wat dat betreft volgens Domenicali en Boullier.

Terug naar Pirelli en Paul; De Brit vraagt de teambazen om de situatie af te wachten. Wel zouden de wijzigingen zo minimaal mogelijk zijn, om art. 12.6.3 niet te overtreden en om de schijn van competitievervalsing tegen te gaan. Verder wil Pirelli bewerkstelligen dat teams met twee a drie stops een GP kunnen uitrijden. In eigen woorden van de Brit: We’ve decided to introduce a further evolution as it became clear at the Spanish Grand Prix that the number of pitstops was too high. It’s important to point out that these delaminations, which occur when the tread comes off, do not compromise the safety of the tyres., aldus Hembrey tegenover Autosport.