Het onderzoek naar de klapband van Sebastian Vettel op het einde van de GP van België werd veroorzaakt door een snede die te wijten is aan de aanwezigheid van brokstukken op de baan, zo verklaart Pirelli.

De Italiaanse bandenconstructeur stelt dat de op dat moment zeer oude banden van Vettel kwetsbaarder waren voor zulke beschadigingen en dat zij geen schuld treffen in het plaatsvinden van het voorval. Volgens het onderzoek had Vettel op de rechterachterband nog slechts 30% van het oorspronkelijke rubber over.

De FIA is tevreden met hoe ernstig Pirelli het onderzoek aanpakte naar de klapbanden in Spa, alsook over hun advies om na de kwalificatie het circuit te reinigen in een poging om problemen op zondag te vermijden. Hier volgt de verklaring van Pirelli:

Tests werden uitgevoerd op banden van verschillende teams, die werden gebruikt tijdens zowel de trainingen, kwalificatie en de race. Geen enkele band vertoonde een teken van materiaalmoeheid.

We hebben wal vastgesteld dat er een ongebruikelijk groot aantal banden waren met snijmarkeringen gedurende het weekend, waarop we de FIA vroegen om het circuit voor de race te reinigen.

Dit hielp zienderogen. We kwamen slechts enkele banden met snijmarkeringen tegen op zondag, maar jammer genoeg was dit genoeg om bijna een groot ongeval te veroorzaken.

De rechter achterband op de Ferrari van Sebastian Vettel had op het tijdstip van de klapband nog 30% van de oorspronkelijke hoeveelheid rubber, waardoor de band kwetsbaarder werd voor ook kleinere brokstukken op de baan.

Pirelli riep eerder al op dat de regels en niet de teams zouden moeten bepalen hoe lang een stint maximaal mag duren op een bepaalde band. De FIA is bereid om naar al het veiligheidsadvies van Pirelli te luisteren voor de rest van het seizoen.

Het FOM maakte bekend dat ze Pirelli alleszins nog voor de volle 100% vertrouwen en steunen:

Pirelli is altijd een eerste klas partner geweest van de formule 1 de afgelopen vijf seizoenen, waarin zij de enige officiële bandenleverancier waren. We behouden het volledige vertrouwen in de veiligheid en kwaliteit van de banden die ze leveren aan de teams.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!