Pirelli meent dat de lekke band die Paul di Resta vrijdag opliep, is ontstaan door kleine deeltjes op de baan. De Force India-coureur heeft die ergens op de band opgepikt, wat het loopvlak beschadigde en door oververhitting uiteindelijke tot een klapband.

Het komt door kleine deeltjes op de baan. Voorheen zouden die het loopvlak doorboren, waarna de band leegliep. Dit jaar zijn de banden daar beter tegen bestand, maar de keerzijde is dat de schade aan het loopvlak kan leiden tot een klapband., zo legt Paul Hembrey uit.

In geen geval is het goede reclame voor Pirelli. Het ziet er niet fraai uit., erkent Hembery. Dat vinden we natuurlijk niet prettig. We onderzoeken mogelijkheden om dit soort situaties te voorkomen. Er is niets mis met de structuur van de band, maar we hebben dit jaar al een paar soortgelijke gevallen gehad. Een langzaam leeglopende band is misschien nog beter dan een spectaculaire knal.

Dat kan wel zo zijn, maar ondergetekende is van mening dat Pirelli wel erg snel en makkelijk wijst naar ‘kleine deeltjes op de baan’. In Bahrein was Massa tijdens de race kennelijk de enige coureur die tot twee keer toe zijn banden stuk reed op ‘brokstukken‘. en het is raar dat Pirelli-baas zegt dat er niets is met de structuur van de band, maar aan de andere kant wel verklaart dat een beschadiging en oververhitting de zaak kunnen doen escaleren?

Sowieso is er bijna altijd sprake van oververhitting omdat de banden een fluctuerend ‘operating windows‘ lijken te hebben en de auto’s daardoor gaan glijden –wat dus voor meer hitte in de banden zorgt-. Werk aan de winkel voor Hembrey en de zijnen!