In de straten van Monaco wordt de derde Grote Prijs van het seizoen 1970 verreden. Ondanks zijn brandwonden die hij bij een zware crash in de startronde van de vorige race in Spanje opliep, is Jacky Ickx (Ferrari) gewoon van de partij in het prinsbisdom. March van zijn kant brengt een jonge belofte voor de eerste keer aan de start van een Formule 1-race: de Zweed Ronnie Peterson.

Bij het Britse merk kijkt men echter vooral uit naar de prestatie van titelverdediger Jackie Stewart, die in Spanje March zijn eerste zege ooit bezorgde en hier in Monaco van bij aanvang van het weekend op weg lijkt om die prestatie te herhalen. De Schot pakt de pole en is ook als snelste weg, voor Chris Amon (March), Denny Hulme (McLaren) en Jack Brabham (Brabham). Zevenentwintig ronden lang leidt Stewart soeverein, tot een motorprobleem hem ver terugwerpt. Jack Brabham, die intussen naar de tweede plaats opgerukt is, neemt de kop over en de nestor van de Formule 1 lijkt op weg naar zijn tweede zege in drie wedstrijden, zeker nadat ook Amon met pech wegvalt.

Vanuit de achtergrond komt echter Jochen Rindt opzetten. De Oostenrijker, die hier in Monaco weer teruggrijpt naar de oude Lotus 49, nadert in de eindfase zienderogen op Brabham, doch de Australiër lijkt buiten schot. Tot hij in de allerlaatste bocht van de race zich verremt en Rindt vrij spel heeft om als eerste over de finish te gaan. Het is zowel voor hem als voor Lotus de eerste zege van het seizoen. Brabham kan zijn auto nog terug op de baan krijgen en wordt tweede, de resterende punten zijn voor Henri Pescarolo (Matra), Denny Hulme (McLaren), Graham Hill (Lotus) en Pedro Rodríguez (BRM). Ronnie Peterson is na hen de enige die de race weet uit te rijden, op een zevende plaats. Ondanks zijn misstap in de laatste bocht neemt Jack Brabham in de WK-stand opnieuw de leiding over van Stewart.

De Grote Prijs van Monaco van 1970 is de laatste voor de Nieuw-Zeelander Bruce McLaren, stichter van het team met dezelfde naam. Op 2 juni zal hij dodelijk verongelukken bij een testrit met een Can-Am wagen op het Britse Goodwood-circuit. Ondanks zijn dood zal de naam McLaren behouden blijven voor de autosport. Het team zal in de volgende decennia uitgroeien tot één van de meest succesvolle teams uit de hele Formule 1-geschiedenis, waarbij het qua aantal overwinningen enkel Ferrari moet voorlaten.

jbrabhamjpbeltoisejickx.jpg

By SDG

Leave a Reply

Your email address will not be published.