Hier volgen de persconferenties van deze ochtend, middaguur in Japan. De interviewer was Eric Silbermann.

Q: Mark, dit weekend wordt de voorlaatste race van een niet erg lange en niet echt succesvolle carri�re van het Jaguar-team, maar het moet moeilijk zijn om de motivatie te houden voor deze laatste twee races. Hoe is de sfeer binnenin het team?
Mark Webber: In China was het fantastisch, echt waar. Iedereen was goedgezind en ik geloof best dat we daar een goede race hebben gereden ondanks dat het een gloednieuw circuit was en dat we enkele problemen kenden met de banden. Het resultaat was er en het was goed. En toch, ook al gaat alles goed, deze periode van het jaar is voor elk team tamelijk hard. Het is een lang seizoen en ook al ben je mecanicien, journalist, fotograaf of eender wat hier in de paddock, het is een lang seizoen geweest. Mede dankzij enkele aanbiedingen voor het team te kopen is denk ik iedereen goedgezind. Ik hoop zo goed mogelijk het seizoen af te sluiten. Je weet wel, hier binnenin het team werkt iedereen erg hard en daarom hoop ik dat het goed zal gaan voor de komende twee races.

Q: Ik heb gehoord dat jullie een nieuw chassis hebben meegebracht. Hoe goed is die en hoe komt het dat Christian (Klien) er vorige race mee reed in plaats van jij?
Webber: Ik heb het in Monza getest en ik heb besloten om voor de race in China bij het vorige chassis te blijven. Christian koos voor het nieuwe chassis. Het is trouwens niet het chassis waardoor we twee tot drie tienden per ronde sneller gaan, het is meer dan alleen het chassis. Het is meer naar volgend jaar toe, dus dit is een tussenchassis als je het zo kan noemen. Het is geen gehele vernieuwing tegenover de wagen van dit jaar.

Q: Natuurlijk is het een interim tegenover helemaal niets�
Webber: Niet helemaal. Niet als het team wordt overgekocht door iemand die erg gepassioneerd is om stappen voorwaarts te maken volgend seizoen. Dus het is helemaal geen interim.

Q:Je verhuist naar Williams volgend jaar. Men beweert dat je een goede relatie moet hebben met Sir Frank (Williams) en Patrick (Head, technisch directeur van Williams) om succesvol te zijn in het team. Heb je enig advies genomen van je landgenoot Alan Jones, iemand die altijd goed met hen samenwerkte?
Webber: Ik ontmoette Alan in China en hij gaf me advies over hoe ik het beste met Frank en Patrick zou kunnen omgaan, en echt veel verbaasde het mij niet. Het zijn echte racers, ze zijn rechtuit en ze gaan voor alles. Het zijn best wel aardige mensen, en dat is ook de reden waarom ik zo gemotiveerd ben om voor hen te rijden. Het is echt een droom voor mij, om voor Williams te mogen rijden is echt een grote droom die nu dus uitkomt. Het team had een moeilijk seizoen om veel verschillende redenen, en volgend jaar moeten we samen vooruit gaan.

Q: Zit je ermee in dat je niet echt weet wie volgend seizoen je teammaat zal worden?
Webber: Niet echt. Ik ben niet echt bezorgt over wie er nu volgend seizoen in de tweede wagen zal rijden. Ik denk dat het voor Williams beter zou zijn als Jenson hier binnenstapt, maar ik hoop gewoon dat dat liever sneller dan later opgelost wordt.

Q: Takuma, iedereen verwacht dat je het hier goed gaat doen, omdat je Japanner bent en je hier de voorbije twee races goed presteerde. Toch heb ik vernomen dat je hier amper hebt gereden. Klopt dat?
Takuma SATO: Suzuka is erg speciaal, maar zoals je al zei heb ik hier niet meer ervaring als een andere coureur. Ik startte mijn carri�re wel hier in de Suzuka Racing School, maar de volgende keer dat ik hier reed was met de Formule 1 in 2002. En verrassend genoeg had ik hier vorig jaar de kans om te rijden als vervanger, maar dat is het dan ook.  Hoe dan ook wordt dit speciaal, want dit is het enige circuit waar ik voor de derde keer ga rijden en normaal gezien wordt het dan ook beter dan op de andere circuits.

Q: Eerder deze week in Tokyo hoorde ik dat je ook volgend seizoen voor hen zult uitkomen. Dit zal je waarschijnlijk deugd doen, want op dit moment ziet het ernaar uit dat jij de teamleider bent. Heb je er al aan gedacht wie je zou willen als teamgenoot volgend seizoen?
Sato: Niet echt. Op dit moment denken we alleen aan deze race en aan Brazili�. Het is eigenlijk niet verbazend dat ze mij bevestigden want ik had al een driejarig contract getekend in 2003. Eentje voor een jaar testwerk en de twee volgende voor een optie als vaste racecoureur, dus is het voor mij niet echt een verrassing. Maar het is goed dat ze bevestigd hebben, want het team heeft stabiliteit nodig in het ontwikkelingsprogramma. Ik kijk uit naar de testsessies in de winter en naar volgend seizoen.

Q: Het grootste probleem voor jullie dit jaar waren de motoren. Jij hebt intussen al zes opgaves en Jenson had er amper ��ntje. Niemand weet hoe dat komt, is het misschien iets met je rijstijl of het gebruik van tractiecontrole?
Sato: Neen. Ik bedoel, alles is hetzelfde. In het begin van het seizoen was het anders omdat elke coureur een andere rijstijl heeft. Maar omdat we de ene opgave hadden na de andere hebben we dezelfde systemen gebruikt voor beide coureurs. We probeerden het maar nog steeds waren er problemen, en dat is waarom we het mysterieus vinden. Omdat we niet weten wat er precies aan de hand is of was. Honda kon ook geen duidelijk teken geven dus moesten we gewoon voortdoen. En zo hebben we enkele problemen kunnen oplossen. In het midden van het seizoen waren we vertrouwd met het materiaal en was de wagen sterk en betrouwbaar, maar jammer genoeg had ik opnieuw een motorprobleem in Shanghai, wat waarschijnlijk gewoon wat ongeluk was. Maar Honda is zeker dat de motor te betrouwen is en we hadden enkele goede testresultaten in Jerez. Dus normaal gezien zullen we sterk staan dit weekend.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter