Tweemaal nummer 100

Twee coureurs vieren zondag hun honderdste Grand Prix; Fernando Alonso en Mark Webber. Alonso debuteerde in Australië 2001 bij Minardi en na een jaartje pauze keerde hij in 2003 met Renault terug naar de grid.

Na eerst de jongste polesitter en de jongste winnaar (met zijn 22 jaar) te zijn geworden, werd hij voor Renault ook de jongste (tweevoudig) wereldkampioen. Het team won de afgelopen twee seizoen zowel de titel bij de rijders als bij de teams, telkens met Alonso in een hoofdrol.

Mark Webber debuteerde in 2002 bij hetzelfde Minardi en stapte na een jaar over in de Jaguar-Ford. Na een geslaagd seizoen viel hij in 2004 wat terug. Toen moederbedrijf Ford uiteindelijk met de Formule 1 stopte verdween ook Jaguar.

Webber vond in 2005 ‐ tegen het advies van manager Briatore in ‐ onderdak bij Williams maar dat team boekte niet de verwachte resultaten. Wanneer Williams het jaar daarna de afgrond induikt tekent hij bij Red Bull.

Beide heren hebben officieel echter nog maar 97 races gereden, waardoor hun cake zal moeten wachten tot in Italië. Alonso heeft tweemaal een ‘non-start’: Tijdens de Grand Prix van België 2001 viel hij uit voor het ongeluk van Burti, waardoor hij als niet-gestart geklasseerd werd.

Hij startte door het welgekende bandenfiasco ook niet in de VS in 2005, net als Mark Webber. Voordien moest de Australiër al eens noodgedwongen aan de kant blijven staan in Spanje 2002, toen de voorvleugel van Minardi onveilig werd verklaard nadat die tweemaal op topsnelheid afbrak.

De eerste keer eerste

Vorig jaar won Felipe Massa zijn eerste race op het Turkse circuit. Tijdens de kwalificatie was hij drie tienden sneller dan zijn teamgenoot, en op de pitstops na reed hij de hele race op koppositie. Teamgenoot Michaël Schumacher zette tevens zijn 75ste snelste ronde neer, waarmee hij zijn record nogmaals verscherpt.

Vorig jaar een eerste overwinning en naar eigen zeggen doet hij een jaar later volop mee voor de titel. Zij het wel met een punt of twintig achterstand op Lewis Hamilton.

By peter