Alle gestarte auto’s halen de finish in Suzuka

22 Formule 1 auto’s, verdeeld over elf teams stonden afgelopen zondag aan de start van de race in Japan. En alle 22 haalden ze de finish. Een opmerkelijk feit, dat niet zo vaak voorkomt, slechts zeven keer.

1961		Zandvoort
2005		Indianapolis*
2005		Monza
2011		Valencia?
2015		Suzuka
2016		Shanghai
2016		Suzuka

* Slechts 6 auto’s aan de start

Winnen in Suzuka betekent: wereldkampioen!
De afgelopen jaren is één ding duidelijk geworden. Wanneer je de race wint in Japan, dan word je wereldkampioen.

Jaar	Winnaar Japan	Wereldkampioen
2012		Vettel		Vettel
2013		Vettel		Vettel
2014		Hamilton	Hamilton
2015		Hamilton	Hamilton
2016		Rosberg		Rosberg ??

Betekent dit dat Rosberg de volgende wereldkampioen is? Met een voorsprong van 33 punten en nog vier races te gaan staat hij in ieder geval op pole position.

Een goed begin is het halve werk?
Maar liefst bij tien van de 17 tot nu toe verreden races stonden ze samen vooraan de startopstelling. De Mercedes coureurs zijn ook dit seizoen ijzersterk. Maar is een goede startpositie wel een garantie tot succes? Wij zochten het uit.

In Australië en Bahrein startten Lewis Hamilton van pole en Nico Rosberg als tweede. Beide keren wist Rosberg de winst te pakken, voor zijn teamgenoot.

Na deze twee races startten de Mercedes auto’s in Barcelona op plek één en twee, maar reden ze elkaar drie bochten later van de baan. Op Silverstone stonden ze wederom op de voorste startrij, maar kon Max Verstappen de tweede plek opeisen.

In Hongarije was er wel weer sprake van een overtuigende dubbelslag na een 1-2 start, net als in Italië.

In totaal wist Mercedes tien keer op de voorste startrij de race aan te vangen, vier keer daarvan wisten ze ook zo te eindigen. Slechts twee van die tien keer lagen ze ook aan het einde van de eerste ronde op die posities. Opmerkelijk.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!