Eén van de grootste hobby’s van F1 idioten, zoals ik, is het vergelijken van rijders. Een compleet kansloze aangelegenheid overigens, want tenzij de rijders in kwestie over een langere periode teamgenoten zijn geweest, is een vergelijk bijna niet te doen. Maar toch blijft het leuk. En daarom doe ik het nu stiekem weer. Ik zat namelijk iets te bedenken.

En dat is dat Nico Rosberg in de RedBull het dit jaar beter zou hebben gedaan als Sebastien Vettel. Ergens heeft iemand ooit besloten dat Vettel de natuurlijke opvolger van Michael Schumacher is. Het nieuwe wunderkind. De nieuwe superster. En, toegegeven, er zijn maar weinig rijders van nature sneller dan Vettel. Dat bewijst hij dit jaar ook weer. Sla de kwalificatie uitslagen er maar op na.

Zeven poles, twee zeges en 163 punten behaalde hij dan ook al dit jaar. Maar is dat wel zo goed? Want dat deed hij in de snelste auto van het veld: de RedBull. En als je in de beste wagen rijdt, is twee zeges helemaal niet zo veel. Valt eigenlijk best wel tegen voor een wunderkind in een superauto. Want Adrian Newey’s nieuwste creatie is zelfs zo goed dat het Mark Webber van een notoire subtopper heeft getransformeerd tot een racewinnaar en een WK-leider. En die notoire subtopper staat dan ook al 24 keiharde punten voor op Vettel.

Er moet gezegd worden, als ik eerlijk ben, dat Vettel meer had kunnen winnen. Vooral de eerste race pakte de pechduivel hem een zeker lijkende zege af. Maar dat is niet alles dat hem punten heeft gekost. Vettel rijdt namelijk nog altijd als een jong talent. Driftig, onrustig en met een niet te temmen gretigheid. Vraag maar Webber. Of aan Button. Natuurlijk is hij nog jong. Maar hij rijdt al een paar jaar rond en daarin heeft hij bijna 60 races gereden. Allerminst een rookie dus. Maar van die hopelijk opgedane ervaring zie je vaak niks terug en dat heeft hem al heel wat punten gekost. En dáárin zit nou juist het verschil met Nico Rosberg.

Want die heeft weliswaar nog niets gewonnen en moet zich tevreden stellen met ‘slechts’ 112 punten. Maar die reed hij bij elkaar door constant en volwassen te presteren. Daarmee heeft hij zelfs Michael Schumacher in de schaduw gezet. De ex-kampioen heeft nog niet de helft van de punten van Rosberg. En dat ligt niet alleen aan de slechte prestaties van Schumacher. Want waar Vettel nog rondrijdt als een jong talent, heeft Nico Rosberg zichzelf inmiddels het rijdgedrag van een volwassen rijder aangemeten. Snel op zaterdag en betrouwbaar op zondag.

Sebastien Vettel zal intrinsiek wellicht wat sneller zijn als Nico Rosberg. Maar hij snapt het racen nog niet helemaal. Hij snapt niet dat finishen een eerste vereiste is en dat F1 auto’s daar doorgaans niet toe in staat zijn als ze eerst op een ander kleunen. Hij kent zijn grenzen niet en is allesbehalve klaar voor wereldgoud. Had Rosberg in de beste auto van het veld gereden, zou hij wellicht minder poles hebben behaald. Maar meer keiharde punten. Ik denk zelfs nog meer punten als Mark Webber. En dat zou inhouden dat hij nu het WK zou leiden.

Zoals gezegd; vergelijkingen zijn doorgaans niet te doen. Rosberg rijdt niet in een RedBull en Vettel niet in een Mercedes. Maar ik denk dat de 163 punten die Vettel heeft minder is dan hij had kunnen, of zelfs móeten, hebben. Terwijl de 112 punten van Rosberg zo’n beetje het maximale is wat er in die Mercedes zit. Vandaar dus mijn gedachte, want waarom zou Rosberg niet ook gewoon het maximale uit die RedBull kunnen halen?

Praat mee op de pits!