Nico Rosberg heeft de race in Spielberg Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Duitser volgt daarmee zijn landgenoot Michael Schumacher op die in 2003 de laatste winnaar was in Oostenrijk. De editie van 2014 was vooral een dubbele tweestrijd. Een tweestrijd tussen de rijders van Mercedes en Williams. Mercedes stelde vandaag orde op zaken na een teleurstellend raceweekend in Canada.

Op zaterdag zorgde het team van Williams nog voor een verrassing door de eerste startrij op de grid op te eisen, maar deze verrassing werd niet omgezet in een nog grotere verrassing op zondag. Massa kwalificeerde zich zaterdag op pole en reed ook tot de eerste pitstop aan de leiding van de race, maar na het uitkomen van de pits viel hij terug tot plaats vier. Net zoals in Canada slaagde de Braziliaan er niet in om een podiumplek te pakken. Teamgenoot Bottas slaagde daar wel in. De Fin vertrok als tweede en eindigde de race als derde. Voor de Williams proteg is het zijn eerste podiumplek in zijn F1 loopbaan.

De Oostenrijkse tweestrijd tussen de Mercedes rijders werd wederom beslecht in het voordeel van Nico Rosberg. De Duitser vertrok als derde op de racedag en verschalkte in 71 rondjes beide Williams rijders en teamgenoot Hamilton. Voor Nico is het zijn derde zege van het seizoen 2014. Lewis Hamilton kwam nog dicht bij de overwinning, maar kwam een seconde tekort op zijn stalgenoot. Hamilton had in de kwalificatie nog pech waardoor hij vandaag als negende moest vertrekken. Dat deerde de Brit allerminst. Een goede start hielp Lewis op weg naar de tweede plek op de Red Bull Ring.

De Red Bull Ring was de Red Bull van Sebastian Vettel niet gunstig gezind. De Duitser haalde wederom de finish niet. De eerste twee rondes gingen wel aardig voor Vettel, maar daarna verloor hij drive. De Red Bull van Vettel werd aan de AED gelegd en door een klein wondertje vond de viervoudig wereldkampioen de drive weer terug. Toch was de pech voor Vettel nog niet over. De Duitser schond zijn aangezicht na een klein kusje met de Sauber van Esteban Gutierrez en moest daardoor een extra stop maken. Een extra stop die slecht voor de statistieken is, want even later parkeerde Vettel zijn auto in de Red Bull garage. Vettel wordt ook in Oostenrijk verslagen door zijn rookie teammaat Ricciardo. De Aussie kon zijn knappe prestatie van Canada niet herhalen, maar eindigde toch in de punten op een achtste plek.

Fernando Alonso is wederom de beste Ferrari aangedreven coureur. De Spanjaard wist de camera’s te ontlopen, maar de raceleiding zag dat hij wel op het circuit reed. Alonso eindigde als vijfde en deed het daarmee wederom beter dan zijn teamgenootje Raikkonen die graag wat meer power wilde. The Iceman wil graag wat meer power in zijn Ferrari zodat hij de volgende keer misschien wel meer als één puntje mee naar huis kan nemen na een raceweekend.

Sergio Perez liet zichzelf ook vandaag weer zien. Ditmaal in positieve zin. De Mexicaan reed een tijdje aan de leiding van de race, maar moest uiteindelijk toch capituleren. Perez reed de race vandaag wel uit en zag als zesde de finishvlag vlak voor Kevin Magnussen die als zevende binnenkwam. Nico Hulkenberg kon vandaag zijn teamgenoot niet bijbenen. De Duitser reed een onopvallende race die beloond wordt met een negende plek.

De Italiaantjes van Toro Rosso hadden een wat mindere dag. Bij de wagen van Kvyat brak er iets af aan de achterwielophanging waardoor hij het einde niet haalde. Ook Vergne voltooide de 71 racerondjes niet. De Fransman moest zijn bolide parkeren in de pitbox. Al met al een teleurstellend raceweekend voor het zusterteam van Red Bull.

Ook Jenson Button beleefde weer een tegenvallend weekend. De Brit had het gehele weekend al wat problemen met zijn McLaren en leek die problemen vandaag niet van zich af te kunnen rijden. De Brit streed om de punten, maar reist toch puntloos af naar Silverstone. Stylist Button eindigde als elfde voor Pastor Maldonado die zowaar de finish haalde. Pastor deed vandaag geen gekke dingen en reed de race uit. Als klap op de vuurpijl kwam Pastor ook nog voor teamgenoot Grosjean over de streep. De Venezolaan finishte als twaalfde terwijl Romain het moet doen met een veertiende stek.

Het team van Sauber heeft de boel nog steeds niet echt op de rails. Gutierrez werd weggestuurd met een niet-vastzittend achterwiel wat hem een stop and go opleverde van tien seconde. Zijn unsafe release was de druppel tot een slecht resultaat. De Mexicaan werd als laatste geklasseerd als negentiende. Adrian Sutil haalde het einde van de GP wel, maar deed dat weer buiten de punten. Sutil heeft het geluk nog niet aan zijn zijde, zou dat komen door de dertiende plek van vandaag?

Het achterhoede duel werd winnend afgesloten door Marussia. Jules Bianchi kwam als vijftiende binnen voor Kamui Kobayashi, Max Chilton en Marcus Ericsson.

Over twee weken is de volgende race ingepland op de kalender. Dan mogen de rijders hun kunsten vertonen op het circuit van Silverstone. Gaat Lewis Hamilton zijn thuisrace winnen? Over twee weken weten we het antwoord.