De Formule 1 is niet de enige waar hun motor het twee races moet uithouden. Ook in het wereldkampioenschap Rally bestaat die regel. Het gebeurd wel vaker dat de rally regels uit de Formule 1 meekrijgt, zo bijvoorbeeld ook twee jaar geleden het puntensysteem. Subaru-teambaas David Lapworth legt uit hoe je die regel in een WRC-team toepast: “De nieuwe regels verschillen niet veel om een motor te ontwerpen, maar wel de tactieken die een team nu moet toepassen om die motor te gebruiken.

Subaru heeft een naam voor een erg betrouwbare motor en dat is iets waar we natuurlijk rekening mee houden in ons ontwikkelingsprogramma. De motor wordt constant tot de limiet gedreven om meer kracht te verkrijgen, maar met het risico dat die dan ook stukgaat. Het is een balans tussen kracht en vermogen die we moeten vinden. In het verleden viel het wel eens voor dat we niet voor kracht maar voor uithouding kozen. Af en toe veranderden we dat dan eens als we meestreden voor een overwinning. Nu met die nieuwe regel passen we dat bijna niet meer toe in de even races. Ondanks dit alles is Subaru nog steeds van instelling om voor de overwinningen te gaan in plaats van de punten.

De races op lage hoogte met hoge snelheid, zoals Zweden, bezorgen veel meer druk op een motor dan bijvoorbeeld een race op hoge hoogten, zoals Mexico. De regels staan nu eenmaal niet toen om de basisafstellingen te veranderen. Zo zullen de motoren van in Mexico de rally van Nieuw Zeeland moeten kunnen doorstaan. Dat zal het zwaarste worden. Mexico ligt op gemiddeld 2000m hoogte en Nieuw-Zeeland op enkele honderden meters. In het verleden werden compleet verschillende afstellingen voor deze races gebruikt, evenals voor Argentini�. Nu moeten we naar een zo goed mogelijke afstelling zoeken voor beide races.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter