Als je de mensen vraagt wat zij aanzien als een ongeluksgetal dan ga je meestal het nummer 13 te horen krijgen. In de Formule 1 is het niet anders en vandaar ook dat je geen enkele wagen zal aantreffen met het ongeluksgetal.

In de beginjaren van het Formule 1 was het wel anders en reed het nummer 13 mee, maar in de jaren 20 werd het nummer uit het Formule 1 gehaald.
In de jaren 20 reed het fabrieksteam van Delage mee in Formule 1 kregen ze tweemaal een ongeval met fatale afloop, beide onder het nummer 13.

De eerste piloot die om het leven kwam was Paul Torchy, de Fransman liet het leven toen hij tijdens de Grote Prijs in San Sebastian zijn auto tegen boom knalde.
De tweede piloot was graaf Giulio Masett, de Italiaan stierf nadat zijn wagen overkop ging.

De Franse automobielclub stopte toen met het gebruik van het ongeluksnummer, heet niet gebruiken van het nummer 13 ging tot alle topklasses in de autosport. Echter in 1963 werd het nummer weer gebruikt door de Mexicaan Moises Solana, hij reed met dit nummer in Mexico City met een BRM. De tweede maal dat het 13 opdook was toen Divina Galica zich probeerde te kwalificeren in haar Surtees.

Een klein beetje geschiedenis kan nooit kwaad.

By peter