Teams met een Renault-motor komen mogelijk in de problemen met hun uitlaatconfiguraties, zo schrijft Auto Motor und Sport. Oa. RBR en Lotus worden van krachtbronnen voorzien door Renault. De Franse motorleverancier schijnt in de winter een engine-map ye hebben ontwikkeld om de stroom aan uitlaatgassen te optimaliseren voor de diffuser.

De internationale autosportbond FIA riep Red Bull Racing vorig jaar [GP Hockenheim, FR] al eens ter verantwoording en vaardigde in augustus een richtlijn uit.

Na Hockenheim 2012 bleek de mapping van Red Bull niet helemaal zoals Art 5.5.3 van de Formula 1 Technical Regulations het bedoeld had, maar mochten ze toch starten van de FIA, die daarop een ‘technical memo‘ uitvaardigde om de regels aan te passen, en Red Bull moest daar aan voldoen bij de Hongaarse GP de week daarop.

Er bestaat nu onenigheid of die richtlijn ook voor 2013 geldt. Ferrari meent van wel omdat het een aanpassing van Art. 5.5.3 zou betreffen, maar Renault denkt van niet. Remi Taffin van de Franse motorleverancier: In Melbourne zetten de teams een nieuwe standaard voor engine mapping neer. De richtlijn uit augustus 2012 was alleen voor vorig jaar.

De FIA neigt meer naar het standpunt van Ferrari, wat kan resulteren in een totale herziening van de engine-maps voor Lotus en Red Bull Racing. Mercedes-teambaas Ross Brawn denkt dat die teams daar een prijs voor zullen betalen, omdat hun uitlatenconfiguraties ontworpen zijn met het verbeterde motormanagement-systeem in het achterhoofd.

Bizar, dat over zo’n belangrijke regel zoveel onduidelijkheid bestaat.