Dat de FOTA teams serieus zijn in hun huidige vete met de FIA, wisten we inmiddels al. Maar ze zijn ook op papier volledig aan hun doel gecommiteerd. Volgens Martin Brundle, oud F1 rijder en momenteel BBC-verslaggever, hebben de grote teams een overeenkomst met elkaar die de komende 30 dagen van kracht is. Het team dat uit de FOTA stapt en zijn inschrijving voor 2010 bevestigd zonder dat er een compromis is gesloten, zal 50 miljoen dollar moeten betalen.

Mercedes, BMW, Toyota, Renault en Ferrari hebben allen deze overeenkomst met elkaar gesloten en ondertekend, aldus Brundle. De laatste dagen begint het er steeds meer op te lijken dat een alternatief WK niet uitgesloten is. Max Mosley heeft inmiddels herhaaldelijk laten weten niet toe te willen geven aan de teams. Mosley wordt daarin gesterkt door de inschrijving van illustere namen als March, Lotus en Brabham. De huidige F1-teams Williams en Force India blijven de FIA sowieso trouw.

Theoretisch zou een eventueel nieuw op te richten serie echter een aantal grote fabrikanten op de deelnemerslijst terugvinden, alsmede de twee meest succesvolle F1-teams ooit: Ferrari en McLaren. Ook zou de waarschijnlijk aanstaande Formule 1 wereldkampioen, Brawn GP, de FOTA trouw blijven. Iemand zal water bij de wijn moeten doen om de sport te redden, vindt Brundle. Op dit moment lijkt dat echter op korte termijn niet waarschijnlijk.

Op 12 juni maakt de FIA de definitieve deelnemerslijst voor het seizoen 2010 bekend.

By peter