Voor het eindresultaat had het bar weinig uitgemaakt, maar voor ons, als kijkers, was het foutje van Sebastien Vettel wél fataal. In de eerste ronde raakte de Duitser eventjes met twee banden buiten de baan en verloor hij de leiding in de wedstrijd. Had hij dat nou niet gedaan, was hij voor Button gebleven en hadden we wellicht een leukere wedstrijd gezien. Zeker omdat de twee op verschillende strategieën reden. Aangezien Button veruit de snelste van de dag was, zou hij ook in dat geval wel hebben gewonnen. Maar dan hadden we een 1 op 1 gevecht om de leiding van de wedstrijd kunnen zien, misschien wel tot aan de eerste pitstop. Nu was de wedstrijd om de winst na een halve ronde alweer voorbij.

Wat volgde was een matig boeiende race. De eerste 15 ronden waren nog wel interessant. Voornamelijk kwam dat door de slechte start van Rubens Barrichello, waardoor de Braziliaan zichzelf terug moest proberen te knokken naar voren. Dat ging niet helemaal naar wens, zo zou blijken. De slechte start werd veroorzaakt door een kwakkelende versnellingsbak. De uiteindelijke uitvalbeurt overigens ook. Maar tussen de slechte start en de DNF in, zat een moeizame race voor de Braziliaan.

Het mooiste gevecht van de dag vocht hij uit met Heikki Kovalainen. De Finse McLaren rijder was niet van plan om zich door de superieure Brawn om de oren te laten rijden. De McLaren Mercedes is immers bewapend met een goed functionerend KERS systeem. En dit keer hielp het spraakmakende systeem de gebruiker zeker wel. Na een aantal leuke ronden lukte het Barrichello om voor Kovalainen te komen, maar op het rechte stuk dat volgde raasde de Fin, ongetwijfeld met een big smile onder zijn helm, met 80 extra PK’s langs Barrichello.

Het gevecht tussen de twee kemphanen eindigde uiteindelijk korte tijd later, toen Rubens spinde nadat hij in een gat was gedoken dat er niet echt was. Dat kan gebeuren. Maar een paar rondes later was frustratie ongetwijfeld de hoofdoorzaak van de veel te opportunistische actie waarmee Barrichello zijn eigen voorvleugel aan gort reed op het achterwiel van de goed rijdende Adrian Sutil. Eventjes verwachtte ik een sanctie van de tegenwoordig (te) snel straffende wedstrijdleiding. Maar die sanctie bleef gelukkig uit.

Daarna zagen we Barrichello eigenlijk niet meer terug. De publieke vernedering om gelapt te worden door zijn teamgenoot werd hem door zijn weigerende versnellingsbak nog net bespaard. Exit Rubens, die uiteindelijk wél ongewild de smaakmaker van de race was geworden. Verder was het namelijk weer wat saai in Turkije. Trulli, Rosberg, Kubica en Glock reden foutloos richting de punten. Alonso, Heidfeld, Nakajima en Buemi reden foutloos richting niks. Mark Webber beklom lachend het podium. Zijn twee-stop-strategie leidde na een stiekem gegeven teamorder naar de tweede plek, voor teamgenoot Vettel.

Opvallend onopvallend was het team van Ferrari. Op Monaco kon een podiumplek van Raikkonen nog zorgen voor een bescheiden glimlach bij de tifosi. Maar in Turkije was het team weer helemaal ‘of the pace’. Het was opmerkelijk om te zien hoe makkelijk Nico Rosberg de gehele race voor Felipe Massa bleef. De Williams was gewoon net eventjes sneller en Massa kon Rosberg geen moment onder druk zetten.

Lewis Hamilton had het nog lastiger dan Massa. Samen met landgenoot Jenson Button is de regerend wereldkampioen het levende bewijs dat een toprijder zo goed is als zijn materiaal. Dat materiaal maakt Button momenteel onverslaanbaar, maar maakt Hamilton momenteel slechts veldvulling met een ‘1‘ op de neus. No such problems voor de aanstaande kampioen. Zes uit zeven zijn Schumacheriaanse cijfers.

Sterker, het is maar zeer de vraag of Schumacher meer punten zou hebben gepeurd uit de seizoensstart als Button tot dusver deed. Vandaag was Vettel’s foutje een gelukje voor de Brit. Maar eigenlijk was het misschien een beetje pech. Want de kritiek die Button dit jaar steeds krijgt, is dat hij door de sterke Brawn wel erg makkelijk wint. Een mooie tweestrijd in de openingsronden van deze race hadden die geluiden wellicht kunnen doen verstommen. Zeker indien Button op eigen kracht een manier langs Vettel zou hebben gevonden. Helaas had Vettel‘s kleine foutje grote gevolgen voor Vettel zelf, voor Button én voor de kijker.

Napraten over de GP van Turkije? Dat kan hier op de pits!