Drievoudig Formule 1-wereldkampioen Niki Lauda is in de nacht van maandag op dinsdag op zeventigjarige leeftijd overleden.

Lauda overleed in een medische privékliniek in Zwitserland. Hij onderging daar dialysebehandelingen vanwege nierproblemen. De Oostenrijker revalideerde nog van een dubbele longtransplantatie, die hij vorig jaar augustus onderging.

In januari van dit jaar belandde Lauda op de intensive care omdat hij tijdens zijn revalidatie griep kreeg.

Nürburgring 1976

Op 1 augustus 1976 tijdens de Grand Prix van Duitsland, welk werd gehouden op het iconische Nürburgring, verbrande de Oostenrijker bijna levend. Maar hij werd door collega-coureurs net op tijd voor de hemelpoorten weggesleept.

Vastbesloten om James Hunt partij te bieden, zat Lauda na 6 weken alweer in de auto. In de regen van Japan werd het Niki uiteindelijk teveel. Hunt werd wereldkampioen, aanvankelijk zonder het zelf te weten.

Het gebeuren werd verfilmd in Rush geregisseerd door Ron Howard.

Gezondheidsproblemen

Maar dat kostte de Oostenrijker zijn gezondheid, nog los van zijn brandwonden. Sinds de crash en de daarop volgende brand, bleef Niki Lauda last houden van zijn longen die destijds zwaar beschadigd werden door de giftige stoffen die hij had ingeademd.

De oud-coureur kreeg in 1997 en 2005 ook nog een niertransplantatie en zijn nieren hadden het na de complicaties van vorig jaar flink te verduren gekregen.

Palmares

Lauda werd in zijn loopbaan drie keer wereldkampioen in de Formule 1. In 1975 en 1977 deed hij dat namens Ferrari, in 1984 in dienst van McLaren.

Lauda was ook de laatste winnaar van de Nederlandse Grand Prix. De Oostenrijker zal er dus niet bij zijn, als de sport in 2020 terugkeert.

In zijn laatste jaren in de sport was Niki Lauda betrokken bij het team van Mercedes AMG F1.


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!