Heikki Kovalainen werd geboren op 19 oktober 1981 in Suomussalmi, Finland. In 1999 werd hij tweede in het Fins Formule A-kartkampioenschap, wat hij een jaar later nog eens overdeed. Ook werd hij in 2000 Scandinavisch kampioen en won hij de Elf Masters Kart Race in Paris Bercy, Frankrijk. Op twintigjarige leeftijd maakte hij de overstap naar de éénzitters, werd hij vierde in het Engelse Formule Renault-kampioenschap en achtste in de Macau Formula 3 Grand Prix.

In 2002 werd hij derde in zijn eerste seizoen in het Engelse Formule 3-kampioenschap, won hij de Formula 3 Support Race tijdens de Grand Prix van Engeland, werd hij tweede in de Macau Formula 3 Grand Prix en vierde in de Marlboro Masters op Zandvoort. Een jaar later maakte hij de overstap naar de World Series by Nissan. In dat kampioenschap werd hij tweede en mocht hij voor de eerste maal een Formule 1-wagen uitproberen; hij testte eerst voor Minardi en nadien bij Renault. De Fransen waren overtuigd van de Fin zijn kwaliteiten en ze boden hem een testzitje aan voor 2004. Zonder twijfelen nam hij dat aan en hij nam terug deel aan de World Series.

Met succes, zo bleek toen hij de titel won. Begin december liet hij de autowereld zien wat hij kon door de Race of Champions te winnen, en daar onder meer Michaël Schumacher uit te schakelen. In 2005 domineerde hij het begin van de GP2-Series, maar halverwege minderden zijn prestaties waardoor hij in de laatste twee races de titel verloor aan Nico Rosberg. In 2006 was hij officieel test- en reservecoureur van Renault, waardoor hij een jaar later de vertrokken Fernando Alonso mag vervangen als vaste coureur.

Dat jaar begon maar matig. Kovalainen maakte veel fouten in de eerste races en kon amper in de punten eindigen. Maar de Fin verbeterde stelselmatig en halverwege het seizoen reed hij dezelfde tijden als vaste waarde Giancarlo Fisichella. Het was in Canada dat Kovalainen voor het eerst zijn ware potentieel liet zien. Door een foutje in de kwalificatie startte hij pas van op de laatste plaats, maar na een knappe race werd hij vierde. Een week later kwam hij ook in Indianapolis sterk voor de dag en werd hij vijfde. Maar het was pas in Japan dat hij zijn kunnen liet zien. In een verzopen race wist hij even aan de leiding te rijden en op het einde Kimi Räikkönen va de tweede plaats te houden.


[b]Debuut in de Formule 1   :[/b] 18 maart 2007, Grand Prix van Australië, Renault
[b]Eerste race in de punten :[/b]  8 april 2007, Grand Prix van Maleisië, Renault, achtste
[b]Eerste race op het podium:[/b] 30 september 2007, Grand Prix van Japan, Renault, tweede

[b]Teams :[/b] Renault (2007), McLaren (2008)

[b]Leefijd bij debuut              :[/b] 25 jaar, 5 maanden, 3 dagen
[b]Aantal seizoenen                :[/b]    1
[b]Aantal Grand Prix’              :[/b]   17
[b]Aantal punten                   :[/b]   30
[b]Aantal podiums                  :[/b]    1
[b]Beste kwalificatie              :[/b] zesde
[b]Beste resultaat                 :[/b] tweede
[b]Aantal ronden verreden          :[/b] 1023
[b]Aantal kilometers verreden      :[/b] 4988.404
[b]Aantal races op koppositie      :[/b]    3
[b]Aantal ronden op koppositie     :[/b]   10
[b]Aantal kilometers op koppositie :[/b]   44.550

[url=http://www.heikkikovalainen.net]Officiële website van Heikki Kovalainen[/url] 

By peter