Giancarlo Fisichella werd geboren op 14 januari 1973 in de Italiaanse hoofdstad Rome. Reeds op jonge leeftijd begon hij met karten, Fisichella kwam uit een gegoede familie waardoor hij niet teveel geldproblemen kende. In 1984 won hij het Italiaans Minikarting 60cc-kampioenschap, met 12 zeges. De volgende jaren won hij verschillende titels, waaronder de Hong Kong Kart Grand Prix, en maakte hij een goeie indruk in kartkampioenschappen als het Europees kampioenschap (waar hij tweede werd in 1989 en 1991) en het Wereldkampioenschap (waar hij als vierde eindigde in 1989). In 1991 kwam dan eindelijk de overstap naar de eenzitters, Fisichella kon een plaatsje bemachtigen in het Formula Alfa Boxer-kampioenschap.

In 1992 kon hij éénmaal winnen in het Italiaans Formule 3-kampioenschap, met een achtste plaats in het eindklassement. Een jaar later werd hij tweede in het Italiaans Formule 3-kampioenschap, en kon hij de polepositie en de tweede plaats bemachtigen in de Monaco Formula 3 Grand Prix. Internationaal begon men stilaan de naam Giancarlo Fisichella te kennen, zeker nadat hij het seizoen erop Italiaans Formule 3-kampioen werd en winnaar van de beroemde Macau Formula 3 Grand Prix. Iets minder goed verliep het in het zeer competitieve Engelse Formule 3-kampioenschap, waar hij slechts zestiende werd met als beste resultaat de vierde plaats tijdens de Support Race voor de Grand Prix van Engeland.

In 1995 stapte hij over naar de DTM met Alfa Romeo, waar hij vijftiende werd in het kampioenschap. Toch geraakte men geïnteresseerd in de intussen 22-jarige Italiaan en Giancarlo Minardi bood hem een testzitje aan voor zijn Formule 1-team. Fisichella accepteerde maar al te graag en werd test- en reservecoureur van het team. Een jaartje later nam hij nog deel aan het Internationaal Touring Car Kampioenschap, maar zijn Formule 1-debuut kwam er toch.

10 maart 1996 is een belangrijke dag in het leven van Giancarlo Fisichella. Op die dag verscheen hij voor het eerst aan de start van een Grand Prix, in Melbourne in een Minardi-Ford. Jammer genoeg begaf zijn koppeling het halfweg de race en moest hij noodgedwingen de pits in. Voor de twee volgende races in Brazilië en Argentinië kan de Italiaan thuisblijven, maar vanaf de Europese races mocht hij terug meedoen. Maar echt goed ging het niet. Voor eigen publiek begaf zijn motor het, in Monaco werd hij eraf gereden door teamgenoot en in Spanje kwam hij in aanraking met Olivier Panis.

Canada verliep veel beter, en de Romein slaagde erin om als achtste over de streep te komen. Twee weken later sloeg de pech weer toe, wanneer de benzinepomp het begaf na amper twee rondjes. In Engeland finishte hij als elfde en laatste, meteen ook zijn laatste race van het seizoen in 1996. Giancarlo Minardi verkoos uiteindelijk geld boven talent en Fisichella moest niet meer terugkomen. Tot hij een telefoontje kreeg van een zeker Eddie Jordan, die nog coureurs zocht voor het seizoen 1997 en wel iets zag in de jonge Italiaan. Fisichella twijfelde geen moment en accepteerde. Het seizoen 1997 begon echter niet zoals gehoopt. In Australië spinde hij van de baan, maar vanaf Brazilië begon het te beteren. In Brazilië kon hij zich als zevende kwalificeren en eindigde hij achtste. In Argentinië reed hij zelfs een tijdje op de tweede plaats tot hij eraf gereden werd door teamgenoot Ralf Schumacher.

Het geluk was eindelijk aan zijn kant voor eigen publiek, op het circuit van Imola. Hij kon zich als zesde kwalificeren en finishte uiteindelijk als vierde, zijn eerste punten ooit. In Monaco reed hij opnieuw een tijdje op de tweede plaats, om uiteindelijk als zesde te eindigen. In Spanje finishte hij als negende, maar Canada is het circuit waar hij elk jaar opnieuw uitstekend lijkt te presteren. In 1996 behaalde hij in Montréal al een mooie achtste plaats met zijn Minardi, in 1997 zijn eerste podiumplaats. In Duitsland behaalde hij een tweede startplaats, en in de regen van Spa-Francorchamps een mooie tweede podiumplaats, gevolgd door nog tweemaal een vierde plaats in Italië en Oostenrijk. Fisichella eindigde uiteindelijk als achtste in de eindstand met twintig punten. David Richards geraakte geïnteresseerd en contacteerde Fisichella om hem voor 1998 bij Benetton te krijgen.

Fisichella besliste uiteindelijk en reed het seizoen erop in de lichtblauwe kleuren van het Benetton-kledingmerk. Tijdens de eerste vijf races van het seizoen lukte het hem wel om indruk te maken, maar telkens kwam er pech of een botsing tussen. In Monaco lukte het eindelijk en daar werd hij knap tweede, evenals twee weken later in Canada. In Oostenrijk nam hij in de slotseconden van een regenachtige kwalificatie de polepositie over van Jean Alesi en leek het slechts een kwestie van tijd eer de Italiaan ook zijn eerste overwinning zou boeken. Maar in de race zelf kwam hij in aanraking met Alesi en moest hij noodgedwongen opgeven. De tweede helft van het seizoen kwam hij niet meer dichter bij een podiumplaats dan toen en de Romein sloot het seizoen af als negende.

Zowel in 1999, 2000 als 2001 bleef hij bij Benetton. In 1999 bleef hij uitstekend presteren en weer was hij naast een tweede plaats in Canada opnieuw dicht bij een overwinning, maar in het verraderlijke weer van de Nürburgring slipte hij van de baan. Het seizoen sloot hij uiteindelijk opnieuw af als negende. Het seizoen 2000 begon uitstekend met een vijfde plaats in Australië en een tweede plaats in Australië. Ook in Monaco en in Canada haalde hij het podium, met tweemaal een derde plaats. Maar de tweede seizoenshelft was veel teleurstellender dan de eerste helft. Tot tweemaal toe raakte hij betrokken in een startcrash met Michaël Schumacher en de mechanische pech bleef ook niet weg. Een negende plaats was het beste resultaat in de laatste negen races en Fisichella sloot het seizoen als zesde af. In 2001 verliep alles veel moeilijker, Benetton was intussen overgenomen door Renault en de wagen was slechts een interim voor het seizoen erop. In de eerste elf races wist hij amper één schamel puntje te bemachtigen. In de Grand Prix van Duitsland zat alles eindelijk wat mee en kon hij als vierde eindigen, met nadien nog een mooie derde plaats in Spa-Francorchamps. Uiteindelijk was het een teleurstellende elfde plaats waarmee Fisichella het seizoen eindigde.

Bij Renault had men intussen al Trulli en Button gecontacteerd als coureurs voor 2002 en dus moest Fisichella op zoek naar een ander team. En, zoals er een gezegde gaat in de Formule 1, eenmaal je bij Jordan gereden hebt keer je er ooit wel eens terug. Fisichella in het geel dus voor 2002, maar de Ieren hadden al veel van hun pluimen verloren de laatste twee seizoenen en waren gedegradeerd tot een middenmoter. Fisichella kon uiteindelijk nog redelijk presteren in een niet al te fantastische wagen en eindigde driemaal op rij op een vijfde plaats: in Oostenrijk, Monaco en Canada. In Frankrijk crashte hij zwaar tijdens de vrije trainingen en moest van de medische dienst de race naast zich neerleggen. Het seizoen 2002 was intussen een dieptepunt geworden en de Italiaan werd elfde in de eindstand. De verwachtingen voor 2003 waren niet al te best, zeker omdat de topmensen die Jordan dienden in de gloriedagen van 1999 veelal verdwenen waren en het team het moest stellen met een niet al te best chassis. De eerste twee races bevestigden dit met een twaalde plaats in Australië en een probleem met de koppeling nog voor de start in Maleisië. Maar toen kwam hetgene wat niemand verwachtte…

Fisichella, intussen al 30 jaar, leek de eeuwige tweede te worden. Al vijf seizoenen leek hij snel een eerste zege te behalen, maar uiteindelijk leek het nooit te lukken. In Brazilië kon hij zich op een schitterende achtste plaats kwalificeren, net achter de zo dominante Michaël Schumacher. In de race zelf kon hij het tempo redelijk goed volgen, en naarmate de race vorderde schoof de Italiaan naar voren toe. Het ging zelfs zo goed dat hij uiteindelijk veel tijd kon goedmaken op de leider, Kimi Räikkönen. De jonge Fin had in de 50ste ronde in zijn McLaren de kop overgenomen van teamgenoot David Coulthard, toen Fisichella zienderogen naderde. Een ronde later reed hij praktisch in de versnellingsbak van de Fin, en een rondje later ging Räikkönen in de fout waardoor Fisichella de leiding kon overnemen. Achter hen ging eerst Mark Webber zwaar de muur in, gevolgd door Fernando Alonso. Fisichella kon de brokstukken nog net ontwijken, de race werd afgevlagd en toen begon de verwarring wie nu eigelijk gewonnen had volgens het reglement. Räikkönen werd als winnaa aangeduid, maar een week later werd de uitslag herzien en werd Fisichella toch als winnaar aangeduid. De rest van het seizoen verliep veel minder goed, met nog twee puntjes in de voorlaatste race. De twaalf punten bezorgden hem uiteindelijk een twaalfde plaats in het kampioenschap.

In 2004 trok hij naar het team van Peter Sauber waar hij zich weer in de kijker kon rijden. Zijn beste resultaat behaalde hij in Canada, een vierde plek was daar zijn deel. De Italiaan eindigde elfde met 22 punten. Intussen was Flavio Briatore aan komen kloppen, of Fisichella geen zin had om bij Renault te rijden in 2005? Fisichella twijfelde geen moment en bevestigde in Australië. Met wat geluk behaalde hij zijn tweede polepositie uit zijn carrière, waarna hij de hele race aan de leiding reed en als eerste over de streep kwam. Ook in Maleisië presteerde hij goed, maar door de bandenregel waren zijn banden kaalgevreten en kon hij een botsing met Mark Webber niet vermijden. Fisichella eindigde nog regelmatig in de punten, en in Japan was hij dicht bij een derde zege. Maar in de allerlaatste ronde van de race moest hij zich gewonnen geven aan Räikkönen, die als laatste gestart was. Fisichella eindigde uiteindelijk nog als tweede, een race later kwam hij als vierde over de streep. De intussen 32-jarige Italiaan sloot het seizoen af als vijfde.

2006 begon, zoals meestal, veelbelovend. In Bahrein moest hij al snel aan de kant maar in Maleisië vertrok hij vanuit polepositie en won hij de race. De rest van het seizoen reed Fisichella rond de vierde à vijfde plaats. Enkel in Hongarije viel hij nog uit, toen hij door de regen van de baan schoof. Uiteindelijk behaalde Fisichella een vierde plaats in het kampioenschap, met 72 punten.

Vorig jaar verdween Fisichella naar de subtop. Velen begonnen zich af te vragen of hij er niet beter de brui aan kan geven. Kovalainen was vooral in de tweede helft van het seizoen even snel of af en toe sneller. Op het einde van het seizoen haalde Renault Alonso terug naar huis en promoveerde Nélson Ângelo Piquet, wat betekende dat er geen plaats meer was voor Fisichella. De Italiaan koos dan uiteindelijk maar voor Force India F1, het zwakste team op de startgrid.

[b]Debuut in de Formule 1      :[/b] 10 maart 1996, Grand Prix van Australië, Minardi-Ford
[b]Eerste maal punten          :[/b] 27 april 1997, Grand Prix van San Marino, Jordan-Peugeot
[b]Eerste maal podium          :[/b] 15 juni 1997, Grand Prix van Canada, Jordan-Peugeot
[b]Eerste maal eerste startrij :[/b] 27 juli 1997, Grand Prix van Duitsland, Jordan-Peugeot
[b]Eerste maal polepositie     :[/b] 26 juli 1998, Grand Prix van Oostenrijk, Benetton-PlayLife
[b]Eerste maal snelste ronde   :[/b] 25 mei 1997, Grand Prix van Spanje, Jordan-Peugeot
[b]Eerste maal overwinning     :[/b]  6 april 2003, Grand Prix van Brazilië, Jordan-Ford

[b]Teams :[/b] Minardi (1996), Jordan (1997), Benetton (1998-2001), Jordan (2002-2003),
           Sauber (2004), Renault (2005-2007), Force India (2008)

[b]Leefijd bij debuut               :[/b] 23 jaar, 1 maand, 25 dagen
[b]Aantal Grand Prix’               :[/b]   196
[b]Aantal seizoenen in de Formule 1 :[/b]    12
[b]Aantal punten                    :[/b]   267
[b]Aantal podiums                   :[/b]    18
[b]Aantal eerste startrijen         :[/b]    10
[b]Aantal poleposities              :[/b]     3
[b]Aantal overwinningen             :[/b]     3
[b]Aantal snelste ronden            :[/b]     2
[b]Aantal ronden verreden           :[/b]  9768
[b]Aantal kilometers verreden       :[/b] 47101.940
[b]Aantal races op koppositie       :[/b]    14
[b]Aantal ronden op koppositie      :[/b]   210
[b]Aantal kilometers op koppositie  :[/b]  1092.926

[b][u]Overwinningen[/b][/u]                [b][u]Poleposities[/b][/u]
2003 : Brazilië                      1998 : Oostenrijk
2005 : Australië                     2005 : Australië
2006 : Maleisië                      2006 : Maleisië

[u]Kampioenschappen[/u]
1996 : geen punten            Minardi Team
1997 :   20 punten, achtste   Benson&Hedges Jordan Peugeot
1998 :   16 punten, negende   Mild Seven Benetton PlayLife
1999 :   13 punten, negende   Mild Seven Benetton PlayLife
2000 :   18 punten, zesde     Mild Seven Benetton PlayLife
2001 :    8 punten, elfde     Mild Seven Benetton PlayLife
2002 :    7 punten, elfde     DHL Jordan Honda
2003 :   12 punten, twaalfde  Benson&Hedges Jordan Ford
2004 :   22 punten, elfde     Sauber Petronas
2005 :   58 punten, vijfde    Mild Seven Renault F1 Team
2006 :   72 punten, vierde    Mild Seven Renault F1 Team
2007 :   21 punten, achtste   ING Renault F1 Team

[url=http://www.giancarlofisichella.it]Officiële website van Fisichella[/url]

By peter