Felipe Massa is geboren op 25 april 1981 in São Paulo. Op negenjarige leeftijd begon hij te karten, en op zeven jaar tijd won hij verschillende Braziliaanse en Zuid-Amerikaanse karttitels. In 1998 kwam dan de overstap naar de eenzitters, en werd hij vijfde in het Braziliaans Formule Chrevrolet-kampioenschap, een kampioenschap dat hij een jaar later won. In 2000 waagde hij dan de overstap naar Europa, dé plaats voor wie een autosportcarrière wilt opstarten. Het was geen slechte overstap, hij won meteen vier races in het Italiaans Formule Renault-kampioenschap.

In 2001 werd hij tweede in de 24uur van Sicilië, nam hij deel aan het Europees Touring Car-kampioenschap en won hij het Euro Formule 3000-kampioenschap. Peter Sauber, die dat seizoen met Kimi Räikkönen had gezien wat jonge coureurs aankunnen, nam contact op met de jonge Braziliaan en stelde hem een testsessie voor. Massa maakte indruk en werd meteen geconctracteerd als vaste coureur voor het volgende seizoen.

Op 3 maart 2002 maakte de 21-jarige Braziliaan zijn debuut in Albert Park, Melbourne. Jammer genoeg voor hem geraakte hij niet verder dan de eerste bocht, en zijn race was samen met nog zeven andere coureurs gedaan. Een race later verliep het veel beter, Massa finishte als zesde en pakte daarmee zijn eerste puntjes in de Formule 1. De rest van het seizoen verloop middelmatig, maar veel kon ook niet van Sauber verwacht worden. Toch liet hij mooie dingen zien, en finishte hij als vijfde in Spanje. Maar op het einde van het seizoen reed hij Pedro de la Rosa van de baan, waardoor hij de volgende race (Indianapolis) tien plaatsen achteruit op de grid zou moeten. Om dit te voorkomen verving Peter Sauber de jonge Braziliaan door ervaren rot Heinz-Harald Frentzen, die een contract had voor volgend seizoen. Massa werd uitgeleend aan Ferrari als testcoureur, waar hij heel veel zou kunnen leren. Massa werd uiteindelijk dertiende in de eindstand met vier puntjes.

In 2003 was hij officieel testcoureur van Ferrari, maar in 2004 werd hij terug naar Sauber geroepen. Australië begon slecht, de motor begaf het, maar de volgende races ging het niet veel beter. Hij reed wel uit, maar op vijf races haalde hij amper één puntje. In Monaco werd hij mooi vijfde, na Spa-Francorchamps zijn beste resultaat van het seizoen. In totaal wist hij twaalf punten bijeen te rijden, waarmee hij twaalfde werd in de eindstand.

2005 verliep niet veel beter. Hij kon maar vier maal in de punten eindigen, en moest driemaal opgeven. Maar gelukkig waren ze hem in Maranello niet vergeten, en toen in de helft van het seizoen bekend geraakte dat Rubens Barrichello naar Honda zou trekken werd Massa als eerste gecontacteerd. Of hij wou plaatsnemen in de tweede wagen van Ferrari? Geen moment twijfelde de Braziliaan.

In zijn eerste race in een Ferrari startte hij op een mooie tweede plaats, maar al na zeven ronden spinde hij en viel hij door een daarop volgende pitstop terug naar de laatste plaats. Massa kon nog terug komen tot de negende plaats, maar meer zat er niet in. De volgende race behaalde hij een vijfde plaats, in Australië werd hij er al in de tweede bocht afgereden. Op de Nürburgring behaalde hij zijn eerste podiumplaats. In Turkije behaalde hij zijn eerste polepositie, gevolgd door zijn eerste overwinning. Nog éénmaal moest hij opgeven; een botsing in China bezorgde zijn tweede opgave van het seizoen. In Japan werd hij nog tweede, en voor eigen volk sloot hij het seizoen winnend af. Massa nam de derde plaats in het eindklassement zijn bezit.

In 2007 zou hij wereldkampioen worden mits hij de tegenstand van zijn teamgenoot zou aan kunnen. En dat lijkt in de eerste helft van het seizoen ook aardig te lukken. Op de eerste race na eindigt hij regelmatig voor Räikkönen, met twee zeges en vijf podiumplaatsen. Maar dan lijkt Massa stil te vallen, desondanks nog eens vijf podiumplaatsen in de tweede seizoenshelft. Räikkönen en de beide McLarens zijn bijna constant sneller en Massa moet genoeg nemen met de vierde plaats in het kampioenschap, grappig genoeg met de meeste aantal punten die hij in een kampioenschap wist te scoren.

[b]Debuut in de Formule 1      :[/b] 3 maart 2002, Grand Prix van Australië, Sauber-Petronas
[b]Eerste maal in de punten     :[/b] 17 maart 2002, Grand Prix van Maleisië, Sauber-Petronas
[b]Eerste maal op de eerste startrij :[/b] 12 maart 2006, Grand Prix van Bahrein, Ferrari
[b]Eerste maal op het podium     :[/b] 7 mei 2006, Grand Prix van Europa, Ferrari
[b]Eerste maal snelste ronde     :[/b] 14 mei 2006, Grand Prix van Spanje, Ferrari
[b]Eerste maal op polepositie    :[/b] 27 augustus 2006, Grand Prix van Turkije, Ferrari
[b]Eerste maal overwinning      :[/b] 27 augustus 2006, Grand Prix van Turkije, Ferrari

[b]Teams :[/b] Sauber (2002, 2004-2005), Ferrari (2006-2008)

[b]Leefijd bij debuut        :[/b] 23 jaar, 8 maanden, 18 dagen
[b]Aantal Grand Prix’        :[/b]  87
[b]Aantal seizoenen in de Formule 1 :[/b]   5
[b]Aantal punten          :[/b]  201
[b]Aantal maal eerste startrij   :[/b]  14
[b]Aantal maal op het podiums    :[/b]  17
[b]Aanlat snelste ronden      :[/b]   8
[b]Aantal poleposities       :[/b]   9
[b]Aantal overwinningen       :[/b]   5
[b]Aantal ronden verreden      :[/b] 4782
[b]Aantal kilometers verreden    :[/b] 23212.380
[b]Aantal races op koppositie    :[/b]  14
[b]Aantal ronden verreden      :[/b]  456
[b]Aantal kilometers verreden    :[/b] 2200.881

[u]Kampioenschappen[/u]
2002 : 4 punten, dertiende  Red Bull Sauber Petronas
2004 : 12 punten, twaalfde  Red Bull Sauber Petronas
2005 : 11 punten, dertiende  Sauber Petronas
2006 : 80 punten, derde    Scuderia Marlboro Ferrari
2007 : 94 punten, vierde   Scuderia Marlboro Ferrari

[url=http://www.felipemassa.com]Officiële website van Felipe Massa[/url]

By peter