“Voetbal aan 300 kilometer per uur”, zo wordt de nieuwe autosportserie gepromoot. Beide sporten hebben de handen in elkaar geslagen en zodoende nemen voetbalclubs over de hele wereld het op tegen elkaar, in éénzitters op een autosportcircuit. Een originele formule voor een nieuwe serie. Ook Anderlecht speelt mee tussen grote namen als Tottenham Hotspur, AC Milan, AS Roma, FC Liverpool en dies meer. Zo kan de paars-witte club toch nog eens internationaal schitteren.

Althans, dat is de bedoeling. Het Belgische team Astromega runt naast de wagen van het Braziliaanse Flamenco ook nog eens de wagen van het Belgische Anderlecht. Zo was Astromega ook degene die besliste over wie er in de wagen mocht zitten. De keuze viel op Craig Dolby. De jonge Engelsman won in 2006 het Belgische Formule Renault 1600-kampioenschap en testte enkele malen met een World Series by Renault-wagen. Bovendien, en dat is het belangrijkste, slaagde hij er in om te doen wat de Belgische kandidaten niét konden: een zak geld meebrengen.

Voetbalreglementen

Donington staat als eerste op de kalender, het Engelse circuit krijgt de eer om de wereld met de nieuwe klasse bekend te maken. Zo ontmoeten we in de deelnemerslijst enkele bekende namen in de autosport: onder andere Borja García (GP2), Robert Doornbos (ex-Formule 1), Enrico Toccacelo (ex-GP2), Andreas Zuber (GP2), Nelson Philippe (ex-Champ Car) en Andy Soucek (GP2) zullen hun kunnen laten zien.

Toch is het de minder gekende Davide Rigon die als eerste mag schitteren. De 22-jarige Italiaan wist voor het Chinese Beijing Gu’Aon de allereerste polepositie te bemachtigen. Dat ging trouwens niet op de originele kwalificatiemethode van de autosport, maar wel volgens het systeem overgenomen uit het voetbalreglement.

De zeventien teams werden onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep bestond uit onder andere Flamengo, Galatasaray, Liverpool, PSV en Anderlecht. In de tweede groep vonden we namen als AC Milan, AS Roma, Beijing Gu’Aon, Glasgow Rangers en Tottenham Hotspurs. In elke groep gingen de beste vier door naar de kwartfinales. Dolby deed het zo slecht nog niet met een vijfde tijd op 0.863 in Groep A, afgezien van het feit dat zowel Liverpool als Basel niet aan de start verschenen. Daarbij is het vermelden waard dat Liverpool gerunt wordt door GP2-team HiTech, het bedrijf dat ook de wagens fabriceert. En dat is iets wat vrijdagmorgen in de paddock op gemor onthaald werd…

De kwartfinales dan. Daarin neemt de eerste van A het op tegen de vierde van B, de tweede van A tegen de derde van B, enzovoorts. AC Milan met Robert Doornbos achter het stuur ging verrassend onderuit tegen Olympiakos-coureur Kasper Andersen. Nederlander Yelmer Buurman versloeg voor PSV Eindhoven Toccacelo en AS Roma. In de halve finales werd Buurman uitgeschakeld door de uiteindelijke poleman Rigon, die in de finale Borja García versloeg.

Deelnemerslijst

[u][b]        Coureur            Team           Actief in[/u][/b]
 1.  3 R.Doornbos    AC Milan            GA-Rolex
 2.  4 A.Pier Guidi  Galatasaray SK      FIA GT-kampioenschap
 3.  5 Y.Buurman     PSV Eindhoven       GP2-Series
 4.  6 A.Zuber       Al-Ain              GP2-Series
 5.  7 T.Rocha       Flamengo            A1 GP (seizoen 2006)
 6.  8 C.Dolby       RSC Anderlecht      Formule Renault 2.0
 7.  9 K.Andersen    Olympiakos          Formula Master
 8. 10 M.Wissel      FC Basel            Formule Renault 2.0
 9. 11 N.Philippe    Borussia Dortmund   Champ Car in 2007
10. 12 D.Rigon       Beijing Gu'Aon      Formula Master
11. 14 A.Soucek      Corinthians SC      GP2-Series
12. 16 T.Gommendy    FC Porto            Champ Car in 2007
13. 17 R.Dalziel     Glasgow Rangers FC  GA-Rolex
14. 18 B.García      Sevilla FC          GP2-Series
15. 19 D.Tappy       Tottenham Hotspurs  World Series by Renault
16. 21 A.Vallés      Liverpool FC        GP2-Series
17. 22 E.Toccacelo   AS Roma             A1 GP in 2007