De voorbije drie dagen werd er getest op het circuit van Monza in Italië. Alle F1-teams waren aanwezig, en dat is niet toevallig: over 2 weken wordt er de Grote Prijs van Italië gereden, dus iedereen maakte gretig gebruik van deze kans om de beste afstelling te vinden.

In totaal werden er op drie dagen 2718 ronden gereden, goed voor 15745 testkilometers. Een overzicht van wat de teams zoal te doen hadden.

Ferrari (266 ronden)

Felipe Massa begon de test woensdag zeer positief. Hij legde 101 probleemloze ronden af en werkte aan het aero-pakket van de F2008 en de afstelling voor de GP van Monza. Dat werk werd donderdag verder gezet, met een focus op de kerbstones en de betrouwbaarheid. Kimi Räikkönen sloot de test gisteren af door het werk van Massa af te maken. Er werden ook mechanische onderdelen getest.

McLaren (267 ronden)

Bij McLaren reed Heikki Kovalainen de eerste twee dagen en sloot Lewis Hamilton de tests af als snelste van dag 3. Verschillende afstellingen werden uitgeprobeerd op de beide bandensoorten, en ook werden enkele lange ritten afgewerkt.

BMW Sauber (223 ronden)

Nick Heidfeld was de snelste man over 3 dagen, met een tijd van 1:22.621 op dag 2. Hij werkte gedurende twee dagen aan de afstelling van ophanging, versnellingsbak en aerodynamica voor de GP’s van België en Monza en ook voor tragere races. Voor Robert Kubica ging het gisteren wat minder goed: hij beschadigde zijn wagen bij een klein akefietje waardoor er langdurige herstellingen nodig waren, en daarna kende hij ook nog elektrische problemen.

Toyota (248 ronden)

Op Dag 1 zou een speciaal voor Monza ontworpen aero-pakket getest worden, maar eerst moest Jarno Trulli afrekenen met een paar kleine mechanische problemen. Toch werd (deels op Dag 2) heel wat werk verricht aan de afstelling. Onder andere de ophanging werd onder de loep genomen. Timo Glock ging verder met de rembalans, tot hij de bandenmuur in ging en zijn test vroegtijdig beëindigde.

Renault (292 ronden)

Renault begon met Nelson Piquet aan de afstellingswerken. De snelheid ontbrak echter (Piquet was de traagste man van Dag 1). Met Fernando Alonso aan het stuur op donderdag en vrijdag werden de tijden sneller. Hij werkte de afstelling af en ging verder met het fijnstellen van de remmen en ophanging.

Red Bull Racing (317 ronden)

Red Bull kende een teleurstellend weekend in Valencia. Daarom werd er meteen hard gewerkt in de fabriek, waar het chassis lichtjes werd aangepast speciaal voor de race in Monza. Webber werkte twee dagen aan voorbereidingen voor Monza, Spa en de andere races en de motor legde zonder problemen 2 volledige raceafstanden af. Ook vrijdag verliep vlekkeloos, toen David Coulthard in de namiddag snelle rondjes aflegde.

Williams (259 ronden)

Nico Rosberg was twee dagen lang nuttig en snel. Hij reed de tweede snelste tijd over drie dagen en vond de perfecte afstelling voor over twee weken. Kazuki Nakajima zette het werk op vrijdag voort. Williams kende geen enkel betrouwbaarheidsprobleem en liet snelle tijden zien.

Honda (274 ronden)

Bij Honda werd de testtijd netjes verdeeld over de twee rijders. Er werden afstellingen gezocht en banden getest voor Monza en Spa. Woensdag reed Barrichello nog de vijfde tijd, maar daarna stonden de Honda-rijders steevast helemaal onderaan de tabellen. Teambaas Ross Brawn is niet tevreden over de test en zegt dat er nog steeds geen perfecte afstelling werd gevonden voor Monza. Als dat maar goedkomt…

Scuderia Toro Rosso (267 ronden)

Toro Rosso kwam op de proppen met een nieuwe voorwielophanging voor de STR3. Daar ging alle aandacht dan ook naartoe op Dag 1. Daarna ging de aandacht wel naar de afstelling van de wagen, al kon Sébastien Bourdais op donderdag niet veel rijden omdat de motor zijn totale levensduur erop had zitten. Dag 3 was des te drukker, met werk aan het aero-pakket, de banden en de remmen. De dag werd echter verstoord door een klein mechanisch probleem.

Force India (305 ronden)

Force India kan niet dikwijls testen, maar als ze het doen, doen ze het wel goed: alleen Red Bull legde meer kilometers af. Vitantonio Liuzzi was de enige testrijder van alle teams die in Monza aan de bak kwam. Hij reed 99 ronden op woensdag. Naast het klassieke afstellingswerk, werden bij Force India ook evaluaties gemaakt van de motor, de remmen en de banden. Ook de achterwielophanging en de afstelling voor de hoge kerbstones werden onder handen genomen door Sutil en Fisichella, die elk één dag reden.

By peter