Honda kondigde aan de Formule 1 per 2022 voor de zoveelste keer te verlaten.

Natuurlijk was het vooral voor Red Bull Racing (Red Bull en Alpha Tauri) een flinke schok. Immers was alles erop gericht om samen met de Japanners de dominantie van Mercedes te doorbreken.

Nu moet de werkgever van Max Verstappen op zoek naar een andere krachtbron. Mercedes zei meteen al nee, want met McLaren, Racing Point/Aston Martin, Williams en haar eigen fabrieksteam hebben de Duitsers het al druk genoeg.

Ferrari? Het huidige niveau van de Italianen is zelfs al lager dan die van Honda. En het fabrieksteam zal altijd de grootste concurrent zijn.

Renault? Laat maar…

De meest wenselijke oplossing, zo werd al snel duidelijk, was het overnemen van de Honda-motoren, om ze onder een nieuwe naam en in eigen beheer te assembleren en te onderhouden.

Omdat Red Bull zelf niet in staat zou zijn de motor door te ontwikkelen, is men afhankelijk van een engine freeze vanaf 2022, zodat ook andere teams de motor niet meer onder handen kunnen nemen.

Wolff steunde het voorstel onmiddellijk, maar dat is ook omdat Mercedes inmiddels alweer bezig is voor 2021 en al een seconde schijnt te hebben gevonden.

Wie dan tegen een freeze is? Ferrari natuurlijk. Kijk eens hoe ver de Italianen terug zijn gevallen dit jaar. En ook voor 2021 hebben ze veel werk te doen. Een ontwikkelingsstop is het laatste wat Ferrari wil zien.

Red Bull Racing dreigt daarom anders haar twee teams terug te trekken uit de sport. FIA-voorzitter Jean Todt was echter niet onder de indruk van dat ‘dreigement.’

In mei vertelde Red Bull ons nog dat de motorontwikkeling onder geen enkele omstandigheden stilgelegd mocht worden, want dan zou Honda vertrekken, zo onthulde Todt het tegenover Auto, Motor und Sport. Nu willen ze het tegenovergestelde.

Helmut Marko heeft uitgelegd hoe de Honda-optie niet levensvatbaar is zonder een ontwikkelingsstop. Dat is geen chantage, dat is een feit, zei Marko in een reactie op de woorden van een boze Jean Todt.

Als we het niet eens zijn, is een vertrek ook een optie. Daar zijn we realistisch over geweest.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!