Zoals jullie wel weten zijn er lange tijd plannen geweest van de grootste autoconstructeurs die deelnemen aan de F1 om een aparte raceklasse te beginnen, de GPWC, in 2008.

Maar langzaamaan begint het aantal constructeurs af te nemen. Na Ferrari, Red Bull en Midland heeft nu ook Williams beslist te tekenen bij Bernie Ecclestone om zo te garanderen het Concorde-akkoord van de formule 1 ook na 2008 te blijven nakomen. De nieuwe overeenkomst duurt tot en met 2012.

Het probleem van de teams was vooral van financi�le aard. Een zeer groot deel van de inkomsten van de tv-rechten verdwijnt immers in de zak van F1-baas Bernie Ecclestone, en dat bleven de renstallen niet pikken.

Daarom is Ecclestone zelf met enkele gunstige aanbiedeingen gekomen om de teams te overtuigen, en het lijkt te werken: 5 van de 10 teams (Ferrari, Williams, Midland en de twee Red-Bull-teams) zijn bijgedraaid, en de merken die overblijven zijn BMW, DaimlerChrysler (McLaren), Renault, Toyota en Honda.

Afbeelding: WilliamsFrank Williams verklaarde dat hij de strijd binnen de sport wil staken: “De constructeurs en de teams hebben gezorgd voor een aantal ver-rijkende veranderingen aan de ecenomische en administratieve zaken van de Formule 1. We geloven dat de tijd nu gekomen is dat iedereen de schadelijke onzekerheid die over de sport hangt achter zich laat en zich toewijdt aan de F1 na 2008.”

“Ik hoop dat onze beslissing de andere teams zal aanmoedigen om te F1-gemeenschap te vervoegen en alle laatste details op te lossen door samen te werken. We hebben allemaal de plicht om een schadelijke splitsing in onze sport te vermijden en ik vind dat de ondernemingen van de FOM (Formula One Management, red.) en de FIA een degelijke basis zijn om iedereen samen te brengen voor het goed van de sport. “

Een woordvoerder van het Williams-team vervolgde: “Er zijn discussies geweest binnen de FOM, de FIA en de teams voor een lange tijd en vanuit ons standpunt was het laatste aanbod een goed aanbod. Het lost niet alle doelen in die we hadden toen we de onderhandelingen startten, maar wat overbleef op de lijst was niet genoeg om een rivaliserende klasse te starten. Dat zou slecht zijn voor de F1.”

Er is ondertussen ook al een tegenaankondiging geweest van de GPMA, de vijf teams die nog niet getekend hebben. Zij stellen dat ze hun strijd niet zullen opgeven.

“De vijf fabrikanten hebben hun bindende overeenkomst om alleen samen te racen in een klasse die de fundamentele principes van een helder en gelijk wereldkampioenschap inlost, opnieuw bevestigd.”

“Hoewel de GPMA-leden en hun overeenkomstige teams het appreci�ren dat er vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen, blijven ze toegewijd aan hun doel om de sport verder te ontwikkelen in het voordeel van alle aandeelhouders en vooral voor de fans.”

De vraag lijkt minder en minder of, maar meer en meer wanneer de teams zullen toegeven en hoeveel dollars Mr. Ecclestone daarvoor nodig zal hebben…

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter