Het voorbije weekend werd in Rotterdam de eerste internationale race voor wagens op waterstof ter wereld gehouden. Het Formula Zero-kampioenschap, waarbij ‘Zero’ staat voor ‘Zero emissions’ of ‘geen CO2-uitstoot’, moet een eerste stap zijn naar een groenere autosport.

Formula Zero wordt al erkend door de FIA en zal in 2009 een kampioenschap zijn met 4 races. De race in Rotterdam was een voorproefje met teams uit 5 verschillende landen, waaronder een team van Groep T uit Leuven. De overwinning – in dit geval de nulde plaats – ging naar het team Greenchoice Forze van de Technische Universiteit Delft.

Voorlopig zijn de Formula Zero-wagens karts die aangedreven worden door een commerciële brandstofcel die elektriciteit produceert met waterstof. Deze motoren zijn veel efficiënter dan een normale verbrandingsmotor, en kunnen ook bij laag toerental veel kracht leveren.

In de toekomst hoopt deze nieuwe race-klasse echter uit te groeien tot een competitie op Formule 3-niveau, naarmate de interesse in groene autosport toeneemt.