Afbeelding: MontoyaAfbeelding: MontoyaJuan Pablo Montoya kan nog terugkomen in de cockpit van een McLaren voor het einde van dit seizoen. Dat zegt teambaas Ron Dennis.

Montoya stopte deze week plots met F1 om zich voor te bereiden op de NASCAR-competitie van 2007. Ron Dennis zei dinsdag dat dit een mogelijkheid was voor Montoya om zich “professioneel en persoonlijk klaar te maken” voor zijn nieuwe leven in de VS. Hierop volgde onmiddellijk de speculatie dat de Colombiaan reeds deze zomer zijn debuut in de NASCAR zou maken.

Maar gisteren (vrijdag 14/7) in Magny Cours benadrukte Dennis dat Montoya nog steeds onder contract staat bij McLaren en zelfs teruggeroepen zou kunnen worden om te racen in enkele Grote Prijzen van 2006.

“Meer dan mogelijk”, aldus Dennis. “Montoya is volledig gecontracteerd tot het einde van het jaar, en als we dat kiezen, zal hij opnieuw testen en racen. Dat is onze optie en van niemand anders. Er doen veel dingen de ronde in de pers die verschillen van dit feit.”

Is Montoya dan vrij om te testen of racen in de NASCAR voordat zijn McLaren-contract vervalt? “Nee”, zo zei Dennis, “hij is een gecontracteerd McLaren-rijder en hij zal dat blijven tot het einde van zijn contract tenzij er een ander commerci�le overeenkomst is tussen ons en het NASCAR-team of Juan zelf.”

Ondanks de link tussen McLaren en Montoya’s toekomstige team Chip Ganassi Racing via DaimlerChrysler, het moederbedrijf van motorenleveranciers Mercedes en Dodge, verklaarde Dennis dat hij de contractuele verplichtingen van de 30-jarige Montoya niet zou opheffen door hem toe te staan aan een NASCAR-testprogramma te beginnen.

“Er is een conflict van sponsors, reclamecampagnes en een hele resem redenen waarom dat geen praktisch voorstel is.”

Ondertussen neemt de reserverijder van McLaren, Pedro de la Rosa, het stuur over. De Spanjaard is echter nog slechts bevestigd voor de Grote Prijs van Frankrijk dit weekend, en verklaarde donderdag dat hij zelf alleen nog maar weet heeft van de volgende paar races.

Velen verwachten dat ook jonge rijders Louis Hamilton en Gary Paffett dit jaar nog een kans zullen krijgen. Maar ook dat is volgens Dennis niet het geval: “Hoogst onwaarschijnlijk. Hun programma’s zijn goed gepland en voorzagen geen Grand Prix dit seizoen, dus het is heel onwaarschijnlijk.”

“Het is meer waarschijnlijk dat Pedro in de wagen zal blijven. Maar wij zijn een team dat beslist hoe de rijders worden gebruikt en deze rijders hebben allemaal een contract met ons. We verkiezen om het pad te blijven volgen dat we zijn ingeslagen.”

Hiermee lijkt Dennis ook te insinueren dat Montoya niet meer terug in de wagen zal stappen. Blijkbaar wil hij duidelijk maken aan Chip Ganassi dat hij nog een bedrag op de bankrekening verwacht voor het lossen van Montoya.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter