Herinnert u zich de man hier links op de foto nog, met de pitspoes in zijn armen? Eddie Jordan, de rock’n’roll-teambaas zoals hij destijds genaamd werd, en eigenaar van het gelijknamige Jordan Grand Prix. Eind 1999 stond hij nog trots als derde in de eindstand, vijf jaar later moest hij door een nakend faillissement alles verkopen. Het team heeft op vier jaar tijd ook al vier verschillende namen gekregen. Jordan werd verkocht en omgedoopt naar Midland F1, nadien Spyker, en dat is intussen Force India geworden. Sinds eind 2003 hebben we de sympathieke Ier niet meer in de paddock gezien, en daar is hij meer dan blij mee.

Ik ben zo blij dat ik uit de Formule 1 ben, verteld Eddie Jordan aan de Ierse krant Independent NewspaperHet laatste jaar werd het zo verschrikkelijk politiek gespeeld dat het plezier er uit was. Het is absoluut een fantastische werkomgeving, maar het is veel leuker om als buitenstaander te volgen. God, dat was verschrikkelijk hard werken.

Hij mag dan ook met rede trots zijn op zijn prestaties. Als één van de laatste privéteams in de Formule 1 won hij bijna de wereldtitel, in 1999 met Heinz-Harald Frentzen. Hij slaagde er ook in om verschillende podiums te halen tussen 1998 en 2000. Uiteindelijk hebben we laten zien waartoe we in staat waren, zegt Jordan trots. Amper vijf teams hebben de afgelopen twintig jaar meerdere Formule 1-races gewonnen; Ferrari, McLaren, Williams, Renault … én Jordan. Dat zijn feiten. Ik bedoel, Jezus, Toyota en Honda spenderen jaarlijks miljoénen en ze geraken niet eens op het podium. Kunnen ze wel een race winnen? Nee, zelfs dat niet. 

Intussen is Eddie Jordan terug waar hij ooit begonnen is: in de rally. Onlangs werd hij benoemd tot hoofd van de organisatie van de komende Rally van Ierland.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter