Tijdens de GP van Monaco was het al McLaren wat de klok sloeg en ook tijdens de vrije trainingen voor de GP van Canada lijkt het team uit Woking de touwtjes stevig in handen te hebben. Het lijkt er op dat de McLaren jongens Ferrari hebben bijgehaald en achter zich hebben gelaten. Tijd voor de eerste echte test van het weekend: de kwalificatie.

Deze sessie is enorm belangrijk voor Heikki Kovalainen. Hij had deze morgen een motorprobleem en moet dus tien plaatsen achteruit op de grid. Jarno Trulli blijft dankzij een tegenmaatregel gespaard van nieuwe pech. Het is David Coulthard die zich als eerste buiten begeeft, hij wordt gevolgd door de beide Toyota’s.

Meteen een rode vlag

Het is geen goed begin voor de Schot, hij glijdt constant van de baan en zegt de pits dat hij moeilijk kan remmen. Heikki Kovalainen zorgt voor een rode vlag. Hij gaat te snel door bocht 4 waardoor hij spint en met zijn achterkant de muur raakt. Gevolg: Een lekke band en een achtervleugel die op de rijlijn ligt.

De baan wordt snel weer vrijgegeven en Felipe Massa is de eerste topper die een gooi doet naar de snelste tijd. Zijn tijd blijft niet lang op de borden staan, Fernando Alonso verbrijzelt hem tien seconden later. Met twee minuten te gaan zet Raikkonen zich op de eerste plek van deze sessie. Kovalainen en Coulthard komen op het laatst buiten voor een ultieme poging. De Schot weet zich nog te redden, voor de Fin is het vandaag over en out.

Davidson, Ralf, Kovalainen, Wurz en usual suspects de Spykers zien we vandaag niet meer terug. Als de geruchten over Schumacher waar zijn dan zal hij vanavond niet al te best slapen. Het verschil tussen kwalificatie en geen kwalificatie: één duizendste van een seconde. Brute pech dus voor Anthony Davidson.

Raikkonen gokt, zonder winst of verlies

Opnieuw komt David Coulthard als eerste buiten, en opnieuw gaat hij er als eerste af. Deze keer lijkt hij gewoon verder te kunnen. Mark Webber zet met nog acht minuten te gaan de snelste tijd van de sessie neer. Het is het signaal voor de toppers om buiten te komen. Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton spelen haasje over: Raikkonen zet een snelste sessietijd neer en enkele seconden later duikt Hamilton er steeds onder.

Het is een quasi perfect rondje, voorlopig is de Brit de enige rijder die onder de 1 minuut 16 duikt. Alleen Alonso komt in de buurt van Hamilton. Massa zit al op een halve seconde, Raikkonen volgt pas op P6. Een echt veilige plek is het niet maar hij blijft binnen. Nick Heidfeld zet zich in extremis op P3. Hij zet daardoor Takuma Sato buitenspel.

Voor Sato, Liuzzi, Barrichello, Coulthard, Button en Speed zit de dag er op. Kimi Raikkonen’s gok om binnen te blijven had wel degelijk verkeerd kunnen uitdraaien. De Fin klokt pas de negende tijd, het was dus kantje boordje. Nog meer slecht nieuws voor Ralf Schumacher: Jarno Trulli plaatst zich voor de Super Pole.

Heidfeld wordt scheidsrechter

Hamilton zet zich als eerste klaar aan het rode licht, wanneer het op groen springt gaat Kimi Raikkonen er meteen voorbij. Het helpt hem niet want het is de Brit is het hele rondje sneller, net als Nick Heidfeld. Dit is waarschijnlijk het meest nutteloze deel van een F1 weekend, rondjes draaien om de wagen lichter te maken. Fernando Alonso rijdt ondertussen een dikke twee seconden trager en krijgt te horen om wat brandstof te sparen.

Zes minuten te gaan en de tien snelste gaan onder elkaar uitmaken wie er morgen van op de pole positie vertrekt. Als je in een McLaren rijdt ben je één van de favorieten, zij pakken voorlopig de eerste startrij. Raikkonen is voorlopig derde, de Fin moet tijdens zijn tweede snelle rondje vier tienden zien te vinden, die zitten allemaal in de derde sector.

Laatste poging en Hamilton duikt net geen halve seconde onder de snelste tijd van Alonso, Raikkonen verbetert niet en moet zelfs Heidfeld voor zich verdragen. Alonso geraakt niet onder de tijd van Hamilton, Massa komt zelfs niet in de buurt en moet tevreden zijn met “slechts” P5.

Een zeer interessante startgrid voor de GP morgen. Heidfeld wordt de scheidsrechter in het duel tussen McLaren en Ferrari. De Britten lijken momenteel de bovenhand te hebben, maar er zijn nog veel ronden te rijden en alles kan nog gebeuren. Morgenavond om zeven uur zullen we meer weten.

Bekijk de tijden uit alle sessies.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter