Net als in de Formule 1 vreesde men in de GP2-Series voor regen, maar ook ditmaal bleef het droog. De Venezolaan Pastor Maldonado mag vanuit polepositie vertrekken, een plaats die o zo belangrijk is hier in de straten van Monaco. Naast hem start Giorgio Pantano, met daarachter Andreas Zuber en de Zwitserse debutant Sébastien Buemi.

Bij het uitgaan van de lichten komt Maldonado goed weg en behoudt de leiding voor Pantano. Zuber heeft echter geen geluk; zijn wagen weigert te vertrekken en de rest van het veld kan hem nog maar net ontwijken. Buemi verprutst zijn start en teamgenoot Lucas di Grassi, die Zuber nog net kon ontwijken, neemt de derde plaats over. Ook Vitaly Petrov geraakt voorbij Buemi, die als vijfde aansluit. De flessenhals van Saint-Dévote eist elk jaar zijn tol, en ditmaal is het niet anders. De eerste dertien coureurs komen er goed door, maar dan wordt Karun Chandhok aangetikt door een veel te overmoedige Andy Soucek en gaat rond, tegen de vangrails aan de binnenkant van de pitsuitgang. We hebben nog maar een kleine tweehonderd meter gereden en we zijn al twee wagens armer.

Vooraan sprint Maldonado weg; na één ronde heeft hij anderhalve seconde voorsprong, na de derde ronde is die al vergroot tot ruim vier seconden. Al in de vierde ronde beginnen de pitstops, men vreest voor regen en daarom willen ze zo snel mogelijk de pits in. Die pitstops zijn echter dodelijk voor Mike Conway; de Engelsman spint bij het uitrijden van de pitstraat en komt tegen de vangrails tot stilstand. Vier ronden later is het aan Sakon Yamamoto om de race vroegtijdig te verlaten, hij schuift rechtdoor in Saint Dévote.

In de vijftiende ronde gaat Roldán Rodriguez te breed in de Tunnel, waardoor hij dankzij veel onderstuur tegen de vangrails terecht komt. De linkerkant van de Spanjaard zijn wagen is vernield en hij komt tot stilstand in de Chicane. Een ronde later tikt Buemi, die intussen een pitstop heeft gemaakt, Nicolas Lapierre aan in Rascasse. Lapierre spint en komt vast te staan met zijn neus tegen de vangrails.

Intussen is er achter de derde plaats, die intussen in de handen is van Javier Villa, een treintje gevormd van zes wagens; Villa leidt Pantano, Glock, Filippi, di Grassi en Petrov aan. Na een klein foutje bij het uitkomen van de Chicane verliest hij drie plaatsen en gaat de pits in. Ver geraakt hij echter niet meer; een halve ronde later gaat hij overmoedig de eerste chicane van Piscine in, stuitert over de curbstones en klapt achterwaarts tegen de vangrails. Zijn wagen verspert de helft van de baan, en dus besluit de raceleiding om de Safety Car uit te brengen. Maldonado verliest zijn vier en een halve seconde voorsprong op Adrian Zaugg.

Twee rondjes later rijdt de Safety Car opnieuw binnen, het veld wordt terug losgelaten. Luca Filippi gaat het duel aan met Timo Glock en kan hem nog maar net ontwijken in Saint Dévote. De Italiaan moet daarmee wel de bocht afsnijden om een botsing te voorkomen. Anderhalve kilometer verder, bij het uitkomen van de tunnel, probeert hij opnieuw de Duitser te passeren, ditmaal raken ze elkaar wel maar zonder veel erg.

Een rondje later is het opnieuw tijd voor de Safety Car. Jason Tahinci komt naast de rijlijn terecht in Tabac, maar daar is niet genoeg ruimte en schuift tegen de bandenstapels. Zijn Petrol Ofisi FMS International staat geblokkeerd en voor de veiligheid van de marshalls wordt opnieuw de Safety Car naar buiten gebracht. Christian Bakkerud rijdt de pits in en geeft op, hij is waarschijnlijk nog niet volledig hersteld van zijn rugletsel. Drie rondjes later wordt de Safety Car opnieuw binnengeroepen en gaan we terug racen.

Alexandre Negrão slaagt er intussen in om de snelste ronde neer te zetten, al rijdt de Braziliaan helemaal achteraan mee. Vier ronden voor het einde verliezen we nog twee man; Sérgio Jimenez is wat te overmoedig in Loews en besluit pas laat om een poging te wagen om García in te halen. Het blijft bij een poging, die resulteert met een aanraking met de vangrails aan de buitenkant van het circuit. Daarmee wordt het aantal uitvallers op elf gebracht, en rijden er nog vijftien coureurs mee.

Uiteindelijk is het Pastor Maldonado die van start tot finish aan de leiding rijdt. Het is pas de vijfde race van de Venezolaan in de GP2-Series, en hij wint meteen de meest prestigieuze race van het seizoen. Tweede wordt Timo Glock met iets meer dan acht seconden achterstand, gevolgd door Glock, Filippi, di Grassi, Petrov, Buemi, Pizzonia, Zaugg, Nakajima, Senna, Hirate, Tung, Soucek en Negrão. Glock neemt dankzij zijn derde plaats terug wat meer voorsprong in de stand om het kampioenschap.

Dit weekend wordt er maar één race gereden, in tegenstelling tot andere circuits. De volledige uitslag kan u hier bekijken.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter