Het kan niet dat niemand heeft gemerkt dat de tribunes voor de derde keer in de laatste vier Grand Prix’ niet volledig gevuld zijn. Er is de laatste tijd dan ook meer te doen naast dan op het circuit. Het kampioenschap mag dan misschien in punten weer spannend zijn, op de baan was daar de laatste races weinig van te merken.

Dat is geen goed nieuws als je organisator bent van een GP die overal geboekstaafd staat als de saaiste op de kalender. Dan moet je hopen dat het regent of dat er ongewone dingen gebeuren. Wil nu het toeval dat het in de morgen regende en dat de twee titelkandidaten domme dingen uitstaken en dus meer achteraan dan anders te vinden zijn. Kimi Raikkonen start op de pole positie met Felipe Massa naast hem. De Fin gaat voor de eerste van het seizoen, de Braziliaan voor de eerste uit zijn carrière. Christian Klien vertrekt vanuit de pits in de reservewagen waardoor Fernando Alonso dus vrije baan heeft. De baan ligt er vochtig bij maar wordt toch als droog gegeven.

Michael Schumacher maakt een ongelofelijke start en zit al meteen op de vierde plaats. Ook Alonso doet het niet slecht, in tegenstelling tot Felipe Massa die in vrije val is en nu ook de Spanjaard voorbij moet laten gaan. De Braziliaan eindigt de eerste ronde op de zevende plaats. Fisichella laat Fernando Alonso simpel voorbij terwijl Mark Webber moet opgeven. Het is al de tweede opgave in evenveel ronden. En de derde ronde komt dan uiteindelijk het gevecht waarop we gewacht hebben, een gevecht tussen Alonso en Schumacher! Het lijkt wel dat de Spanjaard heel licht geladen is, in elk geval minder dan Schumacher. Na een ronde moet de Duitser de Spanjaard voorbij laten. Alonso is maar liefst twee en een halve seconde sneller dan Schumacher. Door een vroege pitstop van Barrichello schuift hij nu ook door naar het virtuele podium. Wat is er mis met Schumacher? Hij kan totaal niet mee en is maar liefst vier seconden trager per ronde dan de top drie! Regen lijkt niet iets te zijn wat Felipe Massa enorm leuk vindt van P2 naar P9 op enkele ronden tijd. Jean Todt zet zich achteruit en zucht even na weer een fout van Massa. Daar is trouwens de regen weer! Michelin heeft hier duidelijk de betere regenband bij.

Ondertussen wordt het ook duidelijk dat Michael Schumacher en Rubens Barrichello de race als enigen op full wets startten, een verkeerde keuze? Bij Massa wordt tijdens de pitstop wat voorvleugel weggenomen. Het begint harder te regenen. Ook Toyota valt ver terug er is duidelijk een probleem met de Bridgestone banden. En Fisichella komt zeer dicht bij Schumacher, de Italiaan plaatst een aanval ze raken elkaar net en de Italiaan laat hem even gaan. Het zorgt in ieder geval voor nog meer bedrukte gezichten aan de Ferrari muur. De la Rosa komt de pits in waardoor Alonso tweedes wordt. En Fisichella gaat voorbij Schumacher, de Duitser probeert zijn positie terug te pakken maar het kost hem zijn voorvleugel. Het is nog lang tot de pits. Een pitstop voor Raikkonen geeft Alonso P1. Een lange pitstop van Schumacher bezorgt hem een nieuwe voorvleugel en veel brandstof. Giancarlo Fisichella vliegt van de baan, maar de Italiaan heeft geluk en kan zijn weg verder zetten. Ondertussen zet Alonso Massa op een rondje.

Het moest het weekend van Schumacher en Ferrari worden, maar Alonso laat dat feestje niet doorgaan. Hij heeft momenteel zeventien virtuele punten voorsprong. Alonso staat momenteel één minuut en twintig seconden voor op Schumacher, Ferrari heeft een mirakel nodig om hier met een positief gevoel te vertrekken. De Spanjaard is maar liefst zeven seconden sneller dan de Duitser als hij nu de pits binnengaat, komt hij normaal als eerst buiten. Daar zijn de blauwe vlaggen en Alonso zet zijn rivaal op een ronde. Wat een demonstratie van de Spanjaard. Elke hoop die Schumacher nog had om Wereldkampioen te worden vliegt meteen door het raam. En Raikkonen is uit! Hij tikt Liuzzi aan en maakt zelf een einde aan zijn race! En we krijgen een Safetycar situatie! Is dit het mirakel waar ze bij Ferrari op hoopten? Iedereen komt de pits binnen, ook Alonso en Liuzzi. Die laatste stapt uit de wagen, de schade is gewoonweg te groot. Na de crash van Raikkonen is dit de volgorde onder de Safetycar: Alonso, Button, de la Rosa, Barrichello, Heidfeld, Coulthard en de Schumacher broers.

Michael Schumacher ziet zijn achterstand slinken tot 17 seconden, hij kwam van bijna een ronde. Herstart met Alonso die profiteert van de traagheid van de Super Aguri van Sato. Massa tikt Ralf aan die dwars komt te staan. En ook een spin van Michael Schumacher! Alonso rijdt traag maar er lijkt niet al te veel aan de hand. De baan begint ondertussen op te drogen terwijl we een uur racen maar we zitten nog niet in de helft. Jenson Button zet ondertussen de ene snelste ronde na de andere neer, wordt dit misschien de dag van de Brit? Michael Schumacher zet de snelste ronde neer ondertussen, maar liefst 1 seconde sneller dan Alonso! Scott Speed komt met slicks buiten, maar de teams verwachten zodadelijk een zware regenbui. De Amerikaan is net op ijs aan het rijden hij gaat van de baan en spint in zowat elke tweede bocht. Schumacher ondertussen vier seconden sneller dan Alonso, wel nog op veilige afstand. Dit kan niet anders dan de race van het seizoen zijn!

Speed is ondertussen weer binnen om regenbanden te krijgen. Button zit op minder dan een seconde van Alonso. De Spanjaard moet normaal niet meer pitten, de Engelsman nog minstens 1 keer. Schumacher vliegt omhoog in de stand, hij zit nu onder de vleugel van Barrichello voor de vierde plaats. Nog niet zo lang geleden reed hij nog op P8. Button pit, gevolgd door Michael Schumacher. Button blijft tweede, Schumacher verliest een plaatsje aan Heidfeld. De Brit rijdt een anderhalve seconde sneller dan Alonso, is dit dan toch uiteindelijk zijn dag?

Button duikt nu als enige onder de 1 minuut 28, Alonso begint de druk te voelen en versnelt. Alonso gaat pitten, er staan slicks klaar voor de Spanjaard. 6.4 seconden, maar Jenson Button rijdt nu aan de leiding. Alonso heeft het moeilijk in die eerste bocht, hij moet die heel traag nemen. En opgave Fernando Alonso! Er breekt iets achteraan de wagen en hij vliegt recht de bandenmuur in, wat een ongelofelijke race! Button aan de leiding, gevolgd door Heidfeld die slechts drie seconden voorsprong heeft op Michael Schumacher! Het is de eerste keer in drieëntwintig races dat Alonso moet opgeven. Button komt binnen voor slicks. Hij blijft eerste. Heidfeld komt pitten ook hij krijgt slicks. Er was een probleem met de aandrijfas van Alonso, dat is de reden van zijn opgave.

Schumacher lijkt voor de tweede positie te gaan, hij rijdt niet al te veel trager dan de la Rosa en Heidfeld en heeft genoeg voorsprong normaal gezien. Hij kan momenteel niet gaan pitten zonder twee plaatsen te verliezen. Houden de banden van Schumacher het? Hij lijkt in ieder geval een plaats te verliezen aan de la Rosa, maar zonder problemen zou een derde plaats haalbaar moeten zijn. Het blijft een mooi gevecht tussen de twee, met de Spanjaard in het voordeel. Het is de topsnelheid die Schumacher voor de la Rosa houdt momenteel, maar het mag niet baten want de Spanjaard gaat hem voorbij. Nick Heidfeld zit nu vlak achter Schumacher. Je moet jezelf de vraag stellen of hij niet beter met Heidfeld mee kon gaan pitten? En de band lijkt gesprongen! Hij strompelt terug naar de pit. Hij geeft zelfs op! Wat is er mis? Opgave op drie ronden van het einde! De laatste ronde nu met Jenson Button helemaal vooraan! Is het dan toch eindelijk zo ver? Jawel hoor, prachtige race van de Brit!

Voor het eerst sinds lang staat er geen Renault en geen Ferrari rijder op het podium. Wie er wel staat is een geëmotioneerde Jenson Button. Zijn vader liet weten dat het beter voelt dan seks! Hij heeft er 113 starts op moeten wachten maar eindelijk is die overwinning er! BMW mag ook vieren, Heidfeld bezorgd hen een eerste podium. Tenslotte is ook de la Rosa enorm blij, want dit had hij begin dit jaar vast niet gehoopt.

Deze acht mensen pakken punten: Button, de la Rosa, Heidfeld, Barrichello, Coulthard, Ralf Schumacher, Kubica en Massa. We hebben er een prachtige Grand Prix opzitten en kunnen enkel hopen dat de rest van het seizoen ook zo zal verlopen. Op 27 augustus rijdt het circus in Turkije.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *