Het was tijdens de kwalificatie op de Hungaroring nog een tikkeltje warmer dan vanmorgen in de derde vrije training. De asfalttemperaturen haalden 35°C, wat nog altijd niet bijster warm is.

Het nieuws van voor de kwalificatie was de bestraffing van zowel Fernando Alonso als van Michael Schumacher. Beide heren begingen fouten in de oefensessies en kregen 2 seconden bij hun beste kwalificatietijd geteld in elke sessie waar ze aan deelnemen.

In de eerste sessie was het er dan ook aan te zien dat de twee titelconcurrenten een goede prestatie moesten neerzetten. In een nog steeds oppermachtige Ferrari reed Schumacher de snelste tijd, gevolgd door teamgenoot Massa en Fernando Alonso. Rekening houdend met de straf van Schumi en Alonso werd Massa dus eerste, een goed begin van de kwalificatie waarin hij de eerste polepositie uit z’n carrière wilde behalen.

Tiago Monteiro kroop door het oog van de naald op P16, voor Liuzzi, Rosberg, Speed, Sato, Albers en Yamamoto die uitgeschakeld waren.

In de tweede sessie besefte Alonso duidelijk dat het niets zou worden. Hij bleef lange tijd op de 15de plaats hangen, net voor Monteiro. Terwijl Massa en Räikkönen vooraan de plak zwaaiden reed hij dan toch nog een sterke 1:19.364, goed voor de eerste plaats, maar Michael Schumacher kwam op de proppen met een hallucinante 1:18.875. Veruit de snelste tijd van het weekend, maar jammer genoeg moesten hier nog twee seconden worden bijgeteld.

Debutant Robert Kubica wist zich nog net te plaatsen voor de laatste sessie, maar Heidfeld, Michael Schumacher, Coulthard, Klien, Alonso en Monteiro lagen eruit.

Felipe Massa Had er in het laatste gedeelte duidelijk zin in. Hij wist zich niet vooraan in het treintje te plaatsen (die eer was weggelegd voor, jawel, Robert Kubica), maar haalde na enkele minuten lustig Kim Räikkönen, Mark Webber en Jarno Trulli in op het circuit. Na de eerste pitstops was het hij ook die de snelste tijd reed, gevolgd door de constant van plaats veranderende Fisichella, Barrichello, De la Rosa, Räikkönen en Button.

In het ultieme rondje, na de tweede pitstops, gaf Massa alles en soms iets te veel. Hij maakte telkens een fout in sectoren 1 en 2 maar leek toch nog op een verbetering van zijn snelste tijd af te stevenen. In de laatste, moeilijke bocht ging hij echter heel breed waardoor zijn 1:19.886 op de tabellen bleef staan. Het was Kimi Räikkönen die profiteerde en in extremis de snelste tijd reed, zijn tiende pole in zijn honderdste kwalificatie.

De rest van de rijders maakte het heel spannend om de derde plaats. Het was Barrichello die aan het langste eind trok, gevolgd door Button, die nog wel tien plaatsen zal verliezen op de startopstelling door zijn opgeblazen motor vanmorgen.

Klik hier voor de tijden.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *