GP van Europa 2008 (Stratencircuit Valencia)
Onbewolkt, 29 graden

Massa op pole, Barrichello en Sutil starten vanuit de pitlane.

Start: Goede start van Felipe Massa, een slapende Kimi Raikkonen wordt meteen voorbij gestoken door Heikki Kovalainen, hij krijgt ook een aanval te verwerken van Sebastian Vettel maar weet de Duitser achter zich te houden. Alonso heeft meteen een probleem, hij rijdt traag richting pits.

Ronde 2: Nakajima komt de pits binnen gereden, hij reed tijdens de eerste ronde in op Alonso. De Spanjaard zet zich na 1 ronde al meteen in de box voor een nieuwe achtervleugel. Het publiek schudt het hoofd.

Ronde 4: Massa draait de laatste twee, drie ronden 4 tienden per seconde sneller dan Hamilton en opent zo een klein gat. Teammaat Raikkonen is een volle seconde trager per ronde.

Ronde 5: Coulthard neemt Piquet te grazen en komt zo op de zestiende positie terecht.

Ronde 7: Coulthard wil nu graag voorbij Sutil maar die houdt de deur gesloten. De Schot komt zo achterstevoren te staan maar kan verder rijden. Sutil neemt z’n teamgenoot te grazen (P14).

Ronde 9: Kubica heeft er een zeer traag rondje opzitten en veegt zo al zijn voorsprong op de twee Finnen weg. Achter hen naderen ook Vettel en Trulli. Zijn neusvleugel is blijkbaar beschadigt.

Ronde 11: Massa blijft snelste ronden neerzetten. Het gat met Hamilton bedraagt nu 4.2 seconden. Kubica, en dus ook de mensen achter hem, zijn bijna anderhalve seconde per ronde trager.

Ronde 12: Barrichello houdt z’n Honda niet op de baan en verliest P17 aan Coulthard. Kubica is verlost van z’n probleem en rijdt met gemak weg van het Finse duo.

Ronde 14: Coulthard komt binnen. Bij Ferrari zetten ze zich klaar.

Ronde 15: Massa komt binnen, hij komt buiten tussen Kovalainen en Raikkonen. Dat gaat de wereldkampioen een gemakkelijke positiewinst kosten.

Ronde 17: Hamilton zette enkele snelle ronden neer en komt binnen. Kubica neemt zo de leiding over. Hamilton komt achter Raikkonen terecht.

Ronde 18: BMW ontvangt Kubica, Ferrari Raikkonen. Kovailanen nu op kop.

Ronde 19: Trulli komt binnen, Kovalainen blijft rondrijden. Waarschijnlijk blijft hij ook Raikkonen voor.

Ronde 20: Kovalainen pit en komt buiten tussen de twee BMWs; voor Raikkonen. Ook Rosberg koos deze ronde uit voor een stop. Massa neemt de race weer in handen.

Ronde 23: Heidfeld pit. Hij kan er weer een 22 tal rondjes tegen. Hij komt als elfde weer de baan op. Glock (P5) en Webber (P10) zijn de enige uit de top 10 die nog niet gepit hebben. Tussen Kovalainen en Raikkonen zitten één Duitser en 8,5 seconden.

Ronde 25: Hamilton ziet Massa ronde na ronde van zich wegrijden.

Ronde 26: Piquet zal straks een nieuwe voorvleugel moeten krijgen. Zijn brugvleugel is afgebroken.

Ronde 29: Webber komt binnen en zorgt voor een beetje chaos bij z’n team door wat verder door te rijden dan nodig. Glock is veel sneller dan Kovalainen voor hem, ook Raikkonen komt dichterbij z’n landgenoot.

Ronde 30: Glock komt eindelijk binnen voor zijn enige pitstop. 10,8 seconden later is hij weer weg. Heidfeld ziet z’n landgenoot voor hem uit de pits komen op P9.

Ronde 31: Heidfeld krijgt het order om Glock voorbij te gaan, anders blijft hij er sowieso achter.

Ronde 33: Massa en Hamilton zetten hun onderonsje verder. Voorlopig blijft Massa een licht voordeel behouden. Snelste ronde nu voor Massa en een gat van net geen 9 seconden.

Ronde 35: Opnieuw een snelste ronde voor de Braziliaan.

Ronde 37: Massa komt de pits binnen gereden maar bij het uitrijden van de pits wordt hij door Sutil gehinderd. Hij verliest zo een seconde of 3. Enkele meters later laat Sutil de Braziliaan mooi voorbijgaan.

Ronde 38: De stewards onderzoeken of Ferrari Massa op een onveilig moment lieten vertrekken.

Ronde 39: Hamilton komt, vroeger dan verwacht, de pits binnen gereden.

Ronde 40: Kubica komt de pits binnen. Kovailainen schuift zo op naar P3, hij staat zwaar onder druk van Kimi Raikkonen.

Ronde 41: Trulli pit en valt terug naar P6, voor Vettel en Glock. Ook Heidfeld pit, hij voegt zo een race toe op z’n lijstje van te vergeten races.

Ronde 42: Sutil schuift met z’n wagen in de bandenmuur van een uitloopzone. Bij Ferrari zetten zich klaar. De herhalingen tonen hoe Sutil teveel risico’s nam bij het afschudden van Nick Heidfeld. Ook McLaren zet zich klaar.

Ronde 43: Kovalainen en Raikkonen komen tegelijk binnen maar de pitslang blijft op de Ferrari steken. Een zekere positiewissel gaat zo verloren. De Fin komt achter levende chicane Trulli terecht. In plaats van P4 wordt het P6.

Ronde 44: De stewarts beslissen het incident met Massa pas na de race te bekijken.

Ronde 45: En het wordt nog erger voor de Fin: Zijn motor gaat in rook op. Het wordt niks voor de Fin. Een woedende Raikkonen komt de pits van Ferrari binnen gewandeld. De regels buigen heeft met 2 DNF’s op 2 races ook z’n nadelen.

Ronde 51: Bij Ferrari hebben ze Massa blijkbaar aangeraden om zijn motor zoveel mogelijk te sparen. Hamilton komt snel dichterbij.

Ronde 52: Dat spreekwoord van beer en vel slaagt weer toe: Massa is meteen weer een pak sneller aan het rijden.

Ronde 53: Nakajima neemt P15 over van Barrichello.

Ronde 57: Massa begint aan z’n laatste rondje en wint zo een vrij saaie GP van Europa. Dit is de top acht: Massa, Hamilton, Kubica, Kovalainen, Trulli, Vettel, Glock en Rosberg. Snelste ronde was voor Massa met 1:38.708

Massa is nu tweede in de stand op 6 punten van Hamilton, Raikkonen moet nu al 13 punten goedmaken. Over twee weken wordt het in Spa-Francorchamps alles of niets voor Kimi Raikkonen.

By peter