P1. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) – 1:15.707
Ik ben echt helemaal in de wolken nu ik mijn eerste poleposition ooit kan opeisen in de Formule 1, en dan nog op een circuit waar ik nog nooit eerder ben geweest. Ik weet dat het een goede ronde was en het was absoluut volgas. Ik heb de muur bijna geraakt in de laatste bocht maar toen ik over de streep kwam en het team me vertelde dat ik de pole had, was ik enorm blij. Ik kijk echt uit naar de race van morgen en hoewel Fernando en ik niks doms gaan doen, wil ik uiteraard vooraan blijven. Ik heb nu een beetje tijd nodig om alles te laten bezinken en een leuke, relaxerende avond te hebben. De wagen, motor en banden werken prachtig en het team heeft het echt supergoed gedaan. We werken allemaal heel goed samen en de beide wagens op de eerste rij hebben staan en de leiding hebben in beide kampioenschappen is een enorme beloning voor iedereen.

P2. Fernando Alonso (McLaren-Mercedes) – 1:16.163
Ik ben blij dat ik op de eerste rij sta voor de race van morgen en dat Lewis naast me op de pole staat. Het is een prachtig resultaat voor het team. In mijn laatste kwalificatieronde ging ik er echt voor en was ik de snelste in de eerste twee sectoren, maar in bocht 10 ben ik een beetje van de lijn afgeweken en heb ik het grind geraakt. Ik wist meteen dat ik ongeveer 3 tienden had verloren en heb dan beslist me in te houden aangezien het onmogelijk was om mijn vorige tijd te verbeteren. Dit heeft me ook geholpen om een beetje benzine te sparen. Ik denk dat het verschil in grip tussen de eerste en de tweede startplaats klein is, en kijk al uit naar de race morgen. Ik wil natuurlijk winnen maar ik zal dit weekend ook het WK niet winnen dus zal ik mijn hoofd erbij houden.

P3. Nick Heidfeld (BMW.Sauber) – 1:16.266
Ik ben zeer tevreden met de derde plaats, vooral aangezien ik vanmorgen veel tijd verloren heb en slechts één getimede ronde heb afgelegd tijdens de derde oefensessie. We wilden kilometers sparen, en op het einde had ik een hydraulisch probleem. Het was ook heel moeilijk om te wennen aan de baanomstanigheden omdat de wind vandaag veel veranderd is. Deze namiddag ging vrij vlot, maar ik sneed wel de chicane af in de laatste bocht. Mijn aanraking met de muur was niet zo hard vergeleken met gisteren. Ik had er nogal wat vertrouwen in dat het geen probleem zou zijn, maar het stuur was een beetje scheefgedraaid en dat is eigenlijk nog een beetje erger geworden in de laatste kwalificatiesessie. We zijn naar hier gekomen met de hoop om beter te zijn dan in Monaco, en even goed als de voorbija jaren: BMW is altijd sterk geweest op snelle circuits, en Sauber ook.

P5. Felipe Massa (Ferrari) – 1:16.570
We kunnen zeker niet tevreden zijn met dit resultaat, maar laten we wachten tot de race van morgen om een juist beeld te krijgen van de situatie, vooral wat betreft de strategieën die de teams gekozen hebben. Onze wagen is heel goed op het vlak van de racesnelheid en met een beetje geluk zal het misschien mogelijk zijn om een paar plaatsen goed te maken bij de start.

P18. Ralf Schumacher (Toyota) – 1:17.634
Het hele weekend is voor ons verre van perfect geweest. Door de problemen van gisteren konden we niet alles uit de trainingen halen. Toch hadden we deze namiddag meer verwacht maar door het verkeer kon ik gewoonweg geen vrije ronde rijden en dat is alles wat eraan is. Voor mijn laatste run kwamen er vlak voor me vier wagens uit hun box en ze reden in de weg. In mijn hele tweede ronde had ik ook al een wagen voor me. Dat is jammer, want het otentieel was er dit weekend en in de eerste vrije oefensessie van gisteren kon ik enkele redelijke rondetijden neerzetten. Het zal een zware race worden maar alles kan op dit circuit, dus zullen we morgen doen wat we kunnen om enkele plaatsen goed te maken.

P19. Heikki Kovalainen (Renault) – 1:17.806
Het eerste wat ik wel zeggen is danku aan mijn mechaniciens: ze hebben erg hard gewerkt tijdens het hele weekend: vannacht hebben ze het chassis verwisseld, vanmorgen de motor en dan hebben ze nog herstellingen moeten doen tijdens het eerste deel van de kwalificatie nadat ik de muur had geraakt. Ze hebben het echt ongelooflijk goed gedaan, en het spijt me dat ik hen dat niet kon terugbetalen met een betere prestatie in de kwalificatie. Ik begon aan de sessie wetende dat ik een motorenstraf zou krijgen, maar ik was vastbesloten om op de limiet te rijden en zo hoog mogelijk op de grid terecht te komen. Ik raakte de kerbs hard in bocht 4 tijdens mijn getimede ronde en verloor de controle over de achterkant, waardoor de vleugel en de vloer beschadigd zijn geraakt. Het team heeft zoveel mogelijk gerepareerd, maar het was moeilijk om daarna het volledige vertrouwen te krijgen in de wagen. Ik hoopte dat ik genoeg had gedaan om de tweede sessie te halen, maar het heeft niet mogen zijn. Het heeft geen zin om te doen alsof het morgennamiddag niet moeilijk zal worden, maar we wisten dat ik ver achteraan zou starten, en hebben de afstelling daaraan aangepast. Ik zal agressief moeten zijn tijdens de hele race, en zoveel mogelijk plaatsen proberen in te halen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter