Dit seizoen zullen de bedragen die race-organisatoren betalen om een Grote Prijs te mogen houden, voor het eerst hoger liggen dan de opbrengsten van de tv-rechten. Dat komt omdat de nieuwe races, Valencia en Singapore, een serieuze som neerleggen. De totale inkomsten uit de organisatie van races bedragen nu ongeveer 404 miljoen dollar (275 miljoen euro), volgens het gespecialiseerde Formula Money. De tv-rechten brengen ongeveer 23 miljoen dollar minder op.

In het hele F1-wereldje zou in 2008 ongeveer 4,7 miljard dollar rondgaan. De teams spenderen samen zo’n 1,6 miljard. Dat is 130 miljoen meer dan vorig jaar, vooral dankzij Vijay Mallya die Force India heeft gekocht. De renstallen ontvangen zo’n 837 miljoen van hun sponsoren. Ferrari is het meest gesponsorde team, met inkomsten van meer dan 200 miljoen dollar.

Wat de sponsoren betreft werd er ook geanalyseerd hoe dikwijls de verschillende bedrijven vernoemd werden in de geschreven (gedrukte) pers. ING (sponsor van de F1 en van Renault) voert de lijsten aan met 883 artikels waarin de naam van het bedrijf wordt genoemd, gevolgd door Vodafone (McLaren), Fiat (Ferrari), Shell (Ferrari) en AT&T (Williams). ING kreeg echter niet de meeste waar voor zijn geld, want het investeerde meer dan de andere sponsoren. Williams-sponsor Allianz ging met die prijs lopen: per geïnvesteerd miljoen dollar verschenen er 225 artikels die de naam van het bedrijf bevatten.

Bernie Ecclestone bekeek het geld, en hij zag dat het goed was.

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.