Het nieuwe Indy Car-seizoen start met een zwarte rand. De 31-jarige Paul Dana is even na de middag (plaatselijke tijd, ongeveer 18.00 Europese Tijd) overleden in het Jackson Memorial Hospital in Miami. Dana had zich als negende gekwalificeerd voor de race en kwam in botsing met Ed Carpentier tijdens de warm-up sessie. Carpentier spinde, raakte de buitenmuur en schoof dwars over de baan. De wagen kwam net tot stilstand op het moment dat Paul Dana op volle snelheid aan kwam rijden en hij kon hem niet meer ontwijken. De wagen boorde zich in de linkerflank van Carpentier�s bolide. Ed Carpentier zijn gezondheid zou volgens de dokters stabiel kunnen genoemd worden en hij is buiten levensgevaar, maar voor Paul Dana kwam alle hulp te laat.

“Onze gedachten en gebeden gaan nu natuurlijk naar Dana zijn familie en iedereen van het Rahal Letterman-team,” zegt IRL-baas Brian Barnhart tijdens een persconferentie op het circuit. Teambaas Bobby Rahal, in 2001 nog teambaas van Jaguar Racing in de Formule 1, heeft al laten weten dat hij zijn twee andere wagens uit de race zal terugtrekken. Buddy Rice en Danica Patrick moeten tot volgende week wachten om hun seizoen te kunnen beginnen, een seizoenstart in mineur dus.

Paul Dana startte vorig jaar drie races voor het Ethanol Hemelgarn Racing Team, met een tiende plaats op hetzelfde circuit als waar hij vandaag verongelukte. Tijdens de eerste trainingen van de Indy500 vorig seizoen brak hij zijn rug waardoor hij voor de rest van het seizoen aan de kant moest blijven. “Ik voel me goed na een paar strenge wintertrainingen. Ik ben volledig hersteld van mijn blessure vorig seizoen en ik voel me beter dan dat ik me ooit gevoeld heb,” vertelde Dana enkele dagen geleden. Paul Dana laat een vrouw achter.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter