McLaren-teambaas Ron Dennis heeft na de GP van Europa gezegd dat hij zich schaamt omdat hij Engelsman is. Dat zegt hij omdat hij een schril contrast ziet tussen de organisatie van de Grote Prijs in Valencia, en de manier waarop zulke zaken in zijn thuisland worden afgehandeld.

Ik moet iets controversieels zeggen en ik zal er waarschijnlijk spijt van krijgen, aldus Dennis, maar wanneer ik door de luchthaven van Heathrow kom, schaam ik mij omdat ik Engels ben. Het circuit in Valencia bood weinig spektakel en ook de omgeving was weinig oogstrelend met zijn betonnen muren en havenkranen.

Toch was de organisatie fantastisch, volgens Dennis. Wat zij gedaan hebben, laat zien wat je kunt doen als je toegewijd bent als overheid, regionaal of nationaal. Valencia is het uithangbord van hoe het gedaan moet worden. Ze hebben het juist aangepakt en hun schouders eronder gezet voor de infrastructuur en de middelen.

Met een likje verf en wat meer boten in de haven, komt het volgens Dennis volgend jaar allemaal goed. Over een maand verwacht de Brit van hetzelfde laken een pak in Singapore. Allemaal omdat de verschillende overheden met de neus in dezelfde richting wijzen.

Daarmee geeft man van McLaren een steek aan zijn eigen land, waar het vinden van geld voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2012 niet zonder problemen verloopt. We zouden er trots op moeten zijn dat we de Spelen hebben. Jammer genoeg lijken we ‘s werelds beste als het aankomt op ronddraaien in cirkels en het leveren van onconstructieve kritiek.

Gelukkig mag Ron Dennis zulke dingen zeggen, want hij heeft al voldoende smet op zijn blazoen om het niet meer schoon te moeten vegen. Ik weet dat er verhalen over mijn commentaar zullen geschreven geworden, maar dat kan me niet schelen. Ik vind dat de mensen vrijuit zouden moeten zeggen: ‘Jullie zitten helemaal verkeerd.’

By peter