Herinnert u het spionageverhaal van enkele jaren geleden nog? We schrijven anno 2003, twee voormalige werknemers van de Scuderia Ferrari worden bij Toyota tewerkgesteld, en halverwege het seizoen worden zij beschuldigd dat ze geheime informatie hebben meegenomen. Mauro Iacconi en Angelo Santini, de twee betrokken mechaniciens van het Toyota-team, moesten daarvoor vandaag voor de rechter verschijnen in het Italiaanse Modena. Volgens de Italiaanse kranten zouden de twee bij hun voormalige werkgever Ferrari enkele ontwerpen gestolen hebben in 2002, nadien ontslag genomen hebben en naar Toyota zijn overgestapt. In 2003 werden er serieuze vragen gesteld omtrent het ontwerp van de Toyota TF103, die uiterlijk heel sterk leek op de erg succesvolle Ferrari F2002 van het jaar voordien. Iacconi en Santini werden ontslagen, en ook hoofdontwerper Gustav Brunner en hoofd van de aerodynamica Rene Hilhorst werden aan de deur gezet. Op het einde van het jaar mocht ook teambaas Ove Andersson de deur achter zich toetrekken.

De twee mechaniciens hebben gezamenlijk een voorlopige celstraf van 25 maanden met uitstel gekregen voor spionage en het stelen van vertrouwelijke informatie. Op uitzondering van Iacconi en Santini heeft niemand van het huidige of toenmalige personeel een straf opgelopen. Toyota Racing blijft met klem ontkennen dat ze toen die informatie gebruikt hebben om hun wagen te bouwen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter