Het TT Circuit in Assen stond afgelopen weekend in het teken van Acceleration 2014. Acceleration werd begin dit jaar gelanceerd als platform waarop muziek en racerij dichter bij elkaar moesten komen. Overdag kan het publiek langs het circuit genieten van verschillende races. In de avond zijn er muziekfeesten met onder andere optredens van David Hasselhoff, Vengaboys en 2 Unlimited.

Als autosportwebsite houden we het toch liever bij de actie op het circuit. Op dat circuit was er vrijdag, zaterdag en zondag volop actie met kwalificaties en races in de standaard Acceleration klassen: De Formula Acceleration 1 (FA1), MW-V6 Pick-up en de Legend Supercup klassen. De Nederlandse autosport werd vertegenwoordigd door de Supercar Challenge. De coureurs uit het NK Supercup 1000 en 600 lieten zien wat het Nederlandse motorsport in huis heeft.

In de hoofdklasse, de FA1, wordt op basis van landen teams gereden met oude A1GP wagens. De 550pk sterke wagens zijn voorzien van een 3,4 liter V8 Zytek motor staan garant voor voldoende actie en geluid! Alle ogen waren vooraf vooral gericht op Nigel Melker. De coureur uit Barendrecht sleepte voor eigen publiek de titel in de wacht door voor team Nederland beide races overtuigend te winnen. De klasse kende voor dit weekend nog meer Nederlandse inbreng, zo kwamen ook Bas Schouten (Team Nederland) en Jeroen Mul (Team Portugal) in actie.

Opvallend (en misschien ook verwarrend) aan de FA1 is dat het klassement niet wordt opgemaakt op basis van het aantal punten gescoord door land, maar door de coureur. Zo was het niet Team Nederland dat de titel won, maar Nigel Melker met een wagen van Team Nederland. Het landen concept komt daarom erg slecht uit de verf. Verder hoeft de coureur ook niet voor het team uit het ‘vaderland’ te rijden. Zo kwam de Italiaan Sergio Campana dit seizoen in actie voor Frankrijk, Portugal en Italië. Wat dat betreft kan de FA1 sportief gezien nog veel leren van haar voorganger, de A1GP.

Verder was er ook in de MW-V6 Pick-up klasse Nederlands succes. Danny van Dongen pakte op knappe wijze de titel. Van Dongen werd voor dit weekend onder andere vergezeld door Nederlandse coureurs Daniel de Jong, Joel Affolter, Herman Peene en Niels Bouwhuis. De eerste race werd gewonnen door Van Dongen na een gevecht met GP2 coureur Daniel de Jong. In de tweede race waren de rollen omgedraaid en was De Jong te snel voor Van Dongen.

In de Supercar Challenge werden er ook nog titels verdeeld. Cor Euser won onder andere de zondagrace in de SuperSport divisie en stelde zo de titel veilg. In de Super-GT divisie waren het Roger Grouwels, Arjan van der Zwaan en Robert de Graaff die aan een vierde plek voldoende hadden voor de titel.

Het NK Supercup 1000 en 600 waren voor de gelegenheid samengevoegd. Rob Hartog won de race met vierentwintig seconden voorsprong op de concurrentie.

Acceleration heeft bewezen een evenement te zijn met veel potentieel. Helaas deden de tegenvallende bezoekersaantallen het evenement geen gerechtigheid. De FA1 is één van de zwaarste open wheel klassen die op Nederlandse bodem verreden wordt en ook de support klassen zijn meer dan de moeite waard. Verder is er ook op het paddock genoeg te zien waaraan racefans hun hart kunnen ophalen. Mocht het evenement in 2015 weer Assen bezoeken dan valt te hopen dat het meer mensen weet te interesseren.

Ondergetekende wil overigens direct van de gelegenheid gebruik maken om het Racingteam Twenterand te bedanken voor het onderkomen en de gastvrijheid tijdens dit weekend!