Duitsland heeft met glans de wereldtitel binnengehaald. Al voor het weekend goed en wel begon hadden ze die binnen, en de overwinning in de laatste race was de kers op de taart. Met negen overwinningen uit 22 races hebben ze ruim meer triomfen behaald dan de tweede in de stand, Nieuw-Zeeland (drie overwinningen) en derde, Groot-Brittannië (drie zeges). Ook met zes overwinningen op rij heeft Nico Hülkenberg tevens een nieuw record gevestigd. Frankrijk, dat geen enkele zege kon behalen maar wel vrij constant in de punten reed, behaalde een mooie vierde plaats, vijfentwintig punten achter Groot-Brittannië en tien meer dan Nederland. Onze noorderburen slaagden er in één overwinning binnen te halen, in de Chinese hoofdstad Beijing. Die sterke seizoensstart stelde uiteindelijk die vijfde plaats in het kampioenschap veilig, want op het einde kwam Maleisië (drie overwinningen met ééntje op het einde van het seizoen) sterk opzetten en eindigde tenslotte op amper twee puntjes van Nederland. Ook Italië, dat drie punten achter Maleisië eindigde, had zijn gloriemoment in de straten van Beijing. Ook Zwitserland, twee punten minder dan Italië, haalde een race binnen. Het seizoen begon al uitstekend voor Zuid-Afrika, met Adrian Zaugg achter het stuur, maar nadien zakte het team wat verder naar achteren en had uiteindelijk moeite om de toppers te volgen. Een veertiende plaats is het gevolg, achter de drie Noord-Amerikaanse landen, Tsjechië en Australië.

Een teleurstellend seizoen was het voor Brazilië. Vorig jaar nog frequent op het hoogste podium en één van de titelkandidaten, dit jaar strandde het sambaland amper op een achttiende plaats, achter landen als China, India en Portugal. Ierland en Singapore eindigden achteraan het klassement, net als Indonesië. Pakistan, met Nur Ali het hele seizoen bijna tien seconden trager dan de coureurs vooraan, slaagden er in om één puntje te bemachtigen. Libanon en Griekenland hebben geen enkel puntje weten te bemachtigen, beide landen hebben dan ook geen volledig seizoen deelgenomen.

 1. GER  Duitsland     128 punten
 2. NZL  Nieuw-Zeeland    93 punten
 3. GBR  Groot-Brittannië  92 punten
 4. FRA  Frankrijk      67 punten
 5. NED  Nederland      57 punten
 6. MAL  Maleisië      55 punten
 7. ITA  Italië       52 punten
 8. SUI  Zwitserland     50 punten
 9. USA  Verenigde Staten  42 punten
10. MEX  Mexico       35 punten
11. CAN  Canada       33 punten
12. CZE  Tsjechië      27 punten
13. AUS  Australië      25 punten
14. RSA  Zuid-Afrika     24 punten
15. CHN  China        22 punten
16. IND  India        13 punten
17. POR  Portugal      10 punten
18. BRA  Brazilië       9 punten
19. IRL  Ierland       8 punten
20. SIN  Singapore      3 punten
21. INA  Indonesië      1 punt
22. PAK  Pakistan       1 punt
  LIB  Libanon
  GRE  Griekenland

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter