Duitsland heeft met glans de wereldtitel binnengehaald. Al voor het weekend goed en wel begon hadden ze die binnen, en de overwinning in de laatste race was de kers op de taart. Met negen overwinningen uit 22 races hebben ze ruim meer triomfen behaald dan de tweede in de stand, Nieuw-Zeeland (drie overwinningen) en derde, Groot-Brittannië (drie zeges). Ook met zes overwinningen op rij heeft Nico Hülkenberg tevens een nieuw record gevestigd. Frankrijk, dat geen enkele zege kon behalen maar wel vrij constant in de punten reed, behaalde een mooie vierde plaats, vijfentwintig punten achter Groot-Brittannië en tien meer dan Nederland. Onze noorderburen slaagden er in één overwinning binnen te halen, in de Chinese hoofdstad Beijing. Die sterke seizoensstart stelde uiteindelijk die vijfde plaats in het kampioenschap veilig, want op het einde kwam Maleisië (drie overwinningen met ééntje op het einde van het seizoen) sterk opzetten en eindigde tenslotte op amper twee puntjes van Nederland. Ook Italië, dat drie punten achter Maleisië eindigde, had zijn gloriemoment in de straten van Beijing. Ook Zwitserland, twee punten minder dan Italië, haalde een race binnen. Het seizoen begon al uitstekend voor Zuid-Afrika, met Adrian Zaugg achter het stuur, maar nadien zakte het team wat verder naar achteren en had uiteindelijk moeite om de toppers te volgen. Een veertiende plaats is het gevolg, achter de drie Noord-Amerikaanse landen, Tsjechië en Australië.

Een teleurstellend seizoen was het voor Brazilië. Vorig jaar nog frequent op het hoogste podium en één van de titelkandidaten, dit jaar strandde het sambaland amper op een achttiende plaats, achter landen als China, India en Portugal. Ierland en Singapore eindigden achteraan het klassement, net als Indonesië. Pakistan, met Nur Ali het hele seizoen bijna tien seconden trager dan de coureurs vooraan, slaagden er in om één puntje te bemachtigen. Libanon en Griekenland hebben geen enkel puntje weten te bemachtigen, beide landen hebben dan ook geen volledig seizoen deelgenomen.

 1. GER   Duitsland          128 punten
 2. NZL   Nieuw-Zeeland       93 punten
 3. GBR   Groot-Brittannië    92 punten
 4. FRA   Frankrijk           67 punten
 5. NED   Nederland           57 punten
 6. MAL   Maleisië            55 punten
 7. ITA   Italië              52 punten
 8. SUI   Zwitserland         50 punten
 9. USA   Verenigde Staten    42 punten
10. MEX   Mexico              35 punten
11. CAN   Canada              33 punten
12. CZE   Tsjechië            27 punten
13. AUS   Australië           25 punten
14. RSA   Zuid-Afrika         24 punten
15. CHN   China               22 punten
16. IND   India               13 punten
17. POR   Portugal            10 punten
18. BRA   Brazilië             9 punten
19. IRL   Ierland              8 punten
20. SIN   Singapore            3 punten
21. INA   Indonesië            1 punt
22. PAK   Pakistan             1 punt
    LIB   Libanon
    GRE   Griekenland

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter