Race 10: Grote Prijs van Oostenrijk
16 juli 2000
A1-Ring, Spielberg
71 ronden van 4,326 km. Totaal: 307,146 km
Weer: zonnig en fris

 

Na de Grote Prijs van Frankrijk is het in de Formule 1 traditioneel gezien tijd voor de Britse Grote Prijs. Dit jaar verhuisde de race op Silverstone echter eenmalig naar de maand april, zodat in 2000 het circus half juli zijn tenten optrekt in het Oostenrijke Spielberg. Dit op de A1-Ring oftewel de gemoderniseerde en – helaas ook – gedomesticeerde versie van de klassieke en supersnelle Österreichring, die sedert 1997 op de kalender prijkt.

VRIJDAG EN ZATERDAG

Mika Häkkinen zit het al het hele seizoen niet mee. De Fin was dan wel de snelste in Spanje, maar één zege tegenover drie voor teamgenoot David Coulthard is de wereldkampioen eigenlijk onwaardig. Daarom krijgt de coureur, wiens vrouw Erja overigens een eerste baby verwacht, na de Franse Grote Prijs en ondanks de achtervolgingsrace die McLaren al het hele seizoen voert op rivaal Ferrari, van teambaas Ron Dennis even vrij om de batterijen terug op te landen.

Op vrijdag moet Häkkinen wel nog opnieuw zijn teamgenoot laten voorgaan in de vrije trainingen. Doch de Fin kan het excuus inroepen van een kapotte benzinepomp, die hem een groot deel van de tijd aan de kant houdt. Derde is op vrijdag verrassend Mika Salo, terwijl Michael Schumacher de vierde tijd rijdt.

Jaguar-coureur Eddie Irvine rijdt op vrijdag pas de eenentwintigste en voorlaatste tijd. Een teken aan de wand voor de Noord-Ier, die zich helemaal niet lekker voelt en uiteindelijk zelfs forfait geeft voor de rest van het weekend. Aangezien het reglement stelt dat de teams tot voor het begin van de zaterdagtrainingen een rijder mogen vervangen, kan bij Jaguar testrijder Luciano Burti het vrijgekomen stoeltje innemen.

Voor de 24-jarige Braziliaan betekent dit meteen zijn debuut in de Formule 1. De coureur kan zo alvast wat wedstrijdervaring opdoen met het oog op volgend jaar, wanneer hij waarschijnlijk voltijds coureur wordt ter vervanging van Johnny Herbert, die zoals de zaken er nu voorstaan een eind aan zijn Formule 1-loopbaan zal breien.

Op zaterdagvoormiddag laat Häkkinen zien dat zijn pech van vrijdag slechts een mistgordijn opwierp. De Fin is de snelste voor Coulthard, Michael Schumacher en Rubens Barrichello.

Op zaterdagmiddag, bij de eigenlijke kwalificatietraining, gaat iedereen bij het aanspringen van het groene licht onmiddellijk naar buiten om een snel rondje neer te zetten, aangezien er enkele regendruppels naar beneden vallen. De neerslag zet echter niet door en het blijft de rest van de kwalificatie droog, maar tegelijkertijd ook fris. De zomer van 2000 zal sowieso niet de geschiedenisboeken ingaan omwille van schitterend zomerweer en het weekend in Oostenrijk is daar representatief voor.

De trainingszege van McLaren komt eigenlijk nooit echt in gevaar. Barrichello kan zich even mengen in de strijd om de eerste plaatsen, maar moet uiteindelijk duidelijk zijn meerdere erkennen in de zilveren wagens. Michael Schumacher speelt op geen enkel moment mee voor de pole. De Duitse Ferrari-kopman gaat tot twee keer toe in de fout en eindigt uiteindelijk pas als vierde.

Jarno Trulli en de verrassende Ricardo Zonta veroveren de derde startrij, Jacques Villeneuve, Giancarlo Fisichella, Mika Salo en Jos Verstappen – die maximaal profiteert van de mediumbanden – maken de top tien vol. Pedro Diniz is elfde, de tweede kolom wordt gevormd door Pedro de la Rosa, Nick Heidfeld, Alexander Wurz, een teleurstellende Heinz-Harald Frentzen, Johnny Herbert, Jean Alesi, het eveneens zwaar tegenvallende Williams-duo Jenson Button en Ralf Schumacher, Marc Gené, debutant Luciano Burti – die als excuus kan inroepen dat hij kilometers tekort komt – en hekkensluiter Gastón Mazzacane.

In de Formule 3000 ligt de titelstrijd na Oostenrijk opnieuw helemaal open. Nicolas Minassian wint opnieuw – voor Justin Wilson en Darren Manning – en zijn grote uitdager Bruno Junqueira scoort opnieuw geen enkel punt. In de tussenstand staan beide coureurs nu met nog drie races te gaan op gelijke hoogte.

(f1-facts.com)

ZONDAG

In de warm-up op zondag is Barrichello de snelste, voor Coulthard, Häkkinen en Verstappen. Alle coureurs hebben één stop gepland.

Hoezeer Ferrari en Michael Schumacher nog hoopten om in de race de rollen terug om te draaien, na amper één bocht mogen ze alle illusies definitief opbergen. Beide McLarens komen goed weg, maar daarachter breekt er chaos uit. In de eerste bocht wordt Michael Schumacher aangetikt door Zonta, terwijl ook teamgenoot Barrichello een tik krijgt van achterligger Trulli.

De Braziliaan raakt nog weg, maar zijn Duitse kopman gaat dwars en wordt vervolgens door Trulli aangereden. Voor beiden zit de race er tot ieders consternatie er onmiddellijk op. Nog in de eerste bocht wordt Fisichella in de muur geduwd door Diniz. Ook voor de Benetton-coureur is het einde race. Verstappen tot slot rijdt zijn neus stuk op de Sauber van Mika Salo.

De safety car wordt de baan op gestuurd en eenmaal het veld terug losgelaten wordt, zien we het peloton in een bijzonder onconventionele volgorde passeren: Häkkinen, Coulthard, Salo, de La Rosa, Herbert, Barrichello, Frentzen, Button, Gené en Wurz zijn de eerste tien in de race. Verstappen, die aanvankelijk op de vijfde plaats ligt, valt vooraan weg doordat hij zijn beschadigde voorvleugel moet vervangen.

Vooraan rijden beide McLarens vlot weg van de concurrentie; enkel pech kan hen vandaag van de dubbel afhouden. De la Rosa lost Salo af van de derde plaats en Barrichello kan niet voluit gaan doordat zijn diffuser schade opliep bij de aanrijding.

Na vijf ronden spint Frentzen op zijn eigen olie uit de race. De beginfase van de wedstrijd is nog niet eens achter de rug en het team van Eddie Jordan kan al eens te meer inpakken.

Gedurende de eerste helft van de race veranderen de posities nauwelijks. De enige uitvallers tot halverwege zijn helaas weer eens de beide Arrows-coureurs, die met mechanische pech naar de kant moeten. Het team van Tom Walkinshaw kan niet profiteren van de pech van anderen en ziet hier een gouden kans om een flinke hoop punten te scoren in rook opgaan.

De pitstops brengen weinig of geen veranderingen in het wedstrijdbeeld. Tijdens Häkkinen’s pitstop komt Coulthard even aan de leiding, maar wanneer de Schot zelf naar binnen moet neemt de titelverdediger opnieuw stevig het heft in handen.

Naast Jordan en Arrows is Prost het derde team dat vandaag de kelk tot op de bodem moet ledigen. Bij het team van de viervoudige wereldkampioen gebeurt dit op de meest knullige manier denkbaar, wanneer Alesi en Heidfeld elkaar na 41 ronden in de eerste bocht na start en finish uit de wedstrijd rammen. 2000 is zo al een rampjaar voor Prost en de Oostenrijke Grote Prijs is het voorlopige dieptepunt.

Bij BAR daarentegen lopen de zaken op rolletjes. Zonta valt – net als de ver achteropliggende Ralf Schumacher – nog uit, maar voor Villeneuve loopt alles naar wens. De Canadees rijdt een prima inhaalrace en door zo lang mogelijk door te rijden en pas laat binnen te komen verliest hij bovendien geen enkele plaats bij zijn pitstop. De tweede vierde plaats in evenveel races wordt uiteindelijk zijn deel.

Vooraan kan niemand echter Häkkinen van de zege afhouden. Coulthard wordt tweede, Barrichello derde. Na Villeneuve wordt Button vijfde, Salo pakt het laatste puntje.

De sensatie is echter nog niet afgelopen. Bij de technische controle achteraf blijkt dat bij de McLaren van Häkkinen het FIA-zegel op de zwarte doos verbroken is. Uitsluiting dreigt, maar uiteindelijk verliest McLaren enkel de punten die de Fin scoorde voor het constructeurskampioenschap. De zege van de Fin blijft dus staan.

Door de puntenaftrek blijft Ferrari nipt aan de leiding bij de teams, met vier punten voorsprong op McLaren. Bij de rijders schuift alles door het uitvallen van Schumacher bovenaan flink in elkaar. De Ferrari-coureur heeft nu nog maar zes punten voorsprong op Coulthard en acht op Häkkinen.

 

f1-facts.com)

DE UITSLAG

1. Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes)
2. David Coulthard (McLaren-Mercedes)
3. Rubens Barrichello (Ferrari)
4. Jacques Villeneuve (BAR-Honda)
5. Jenson Button (Williams-BMW)
6. Mika Salo (Sauber-Petronas)
7. Johnny Herbert (Jaguar-Cosworth)
8. Marc Gené (Minardi-Fondmetal)
9. Pedro Diniz (Sauber-Petronas)
10. Alexander Wurz (Benetton-Playlife)
11. Luciano Burti (Jaguar-Cosworth)
12. Gastón Mazzacane (Minardi-Fondmetal)

Pole: Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes) 1’10”410
Snelste ronde: David Coulthard (McLaren-Mercedes) 1’11”783

WK-STAND:

Rijders:
M.Schumacher 56, Coulthard 50, Häkkinen 48, Barrichello 36, Fisichella 18, R.Schumacher 14, Villeneuve 11, Trulli 6, Frentzen 5, Button 5, Salo 4, Irvine 3, Verstappen 2, Zonta 1, de la Rosa 1

Constructeurs:
Ferrari 92, McLaren 88, Williams 19, Benetton 18, BAR 12, Jordan 11, Sauber 4, Jaguar 3, Arrows 3

Wordt vervolgd…

 

By SDG