Ontwerper Nick Wirth staat onder druk bij Marussia Virgin Racing. Als de facelift van de MVR-02, die is gepland voor de Turkse Grand Prix, geen effect sorteert dan schakelt de renstal over op plan B en lijkt de rol van Wirth uitgespeeld.

Voorafgaand aan het seizoen hoopte Marussia Virgin Racing aan te kunnen klampen bij de middenmoot, maar na de Australische Grand Prix blijkt het team er nog slechter voor te staan dan vorig jaar.

Het verschil met de pole position van Sebastian Vettel bedroeg in Melbourne ruim 6 seconden. Vorig jaar was het gat met de toppers gemiddeld vier tot vijf seconden!

De MVR-02, die met CFD maar zonder windtunnel is ontwikkeld, heeft drie grote problemgebieden: de achtervleugel, de neus en het uitlaatsysteem. De achtervleugel genereert minder downforce dan tijdens de wintertests het geval was. Ook het idee van de diepe neus blijkt een flop. Er stroomt te weinig lucht onder de auto door.

Bij de ontwikkeling van het uitlaatsysteem werkte Wirth tegen de trend in. Hij wilde van motorenbouwer Cosworth een krachtbron met extreem lange uitlaatpijpen en dat betekent verlies aan vermogen. Bovendien komen de pijpen vlak voor de diffuser uit. Hierdoor wordt de energie uit de uitlaatgassen nauwelijks gebruikt.

Voor de Grand Prix van Turkije moet de complete facelift van de MVR-02 gereed zijn: een hogere neus, een nieuw uitlaatsysteem, een nieuwe diffuser en een aangepaste achtervleugel.

Het is niet de eerste keer dat Wirth in de fout ging. Vorig jaar bleek de tankinhoud zelfs te klein te zijn om de finish te halen, indien men met een normale racesnelheid zou rijden. Dus moesten de rijder toen hun toeren beperken.

Onlangs nam de renstal al Pat Symonds in dienst als adviseur. De geruchten op de paddock gaan dat Symonds al bezig is met de bolide van 2012. Als het in Istanboel nog niet beter gaat, lijken de dagen van Wirth geteld en zal hij mogelijk worden vervangen door Symonds.