Maandag zagen we in Deel 3 van onze nabeschouwing hoe Lewis Hamilton zijn laatste stuiptrekkingen deed als titelkandidaat. In de laatste paar races is het namelijk Sebastian Vettel die zijn 2011 dominatie terug vindt.

Korea: De grote Adrian Newey show

Mark Webber is op Zaterdag degene die Sebastian Vettel van pole houdt. Een dag later is dit euvel na de eerste bocht al verholpen. Red Bull Racing domineert vervolgens een race die maar weinig hoogtepunten kent. Fernando Alonso komt op de derde plek terecht met in zijn kielzog de misschien wel snellere Massa. Alonso verliest de leiding in het WK en is vanaf dat moment de jagende partij zonder geweer.
Forumcijfer: 5.5
Man van de race: Hulkenberg (23.8%)
Klassement: Vettel, Alonso, Raikkonen

Massa langer bij Ferrari
Hij kende een enorm beroerde start van het seizoen. Maar na de GP van Korea komt er dan toch de verlossing. Massa blijft ook in 2013 bij Ferrari. Zijn tweede plaats in Japan en vierde plaats in Korea geven Ferrari voldoende vertrouwen om Massa langer aan te houden.

India: Vettel de Aziaat

Ook de GP van India is geen race om over naar huis te schrijven. Het meest spectaculaire moment is wanneer er een vonkenregen onder de wagen van Sebastian Vettel verschijnt. Het weerhoudt hem er echter niet van om weer de race te winnen. Fernando Alonso weet Mark Webber nog te verslaan en beperkt zo zijn puntenverlies tegenover Vettel.
Forumcijfer: 5
Man van de race: Alonso (53.3%)
Klassement: Vettel, Alonso, Raikkonen

Schumacher stopt
Al voor de GP van Japan maakt Michael Schumacher bekend te stoppen met Formule 1. Als een verassing komt de bekendmaking niet gezien er geen plek meer voor hem is binnen Mercedes. Mercedes geeft de ouwe man nog wel een cadeau mee. Schumacher krijgt zijn Mercedes Formule 1 wagen cadeau. De Mercedes komt in een goed gezelschap te staan, Schumacher bezit namelijk ook een aantal van zijn kampioens Ferrari’s.

Abu Dhabi: Kimi, Ikuisesti minun sankari

De GP van Abu Dhabi begint al op zaterdagavond als Sebastian Vettel naar de laatste startplaats wordt gezet. Reden is het feit dat Vettel zijn wagen niet naar de pits brengt na zijn vliegende rond. Ook is Red Bull niet in staat een monster van één liter brandstof af te geven aan de FIA. In de race is het Lewis Hamilton die aan de haal lijkt te gaan met de winst. Maar een wederom falende Mclaren dwingt hem naar de kant. Kimi Raikkonen is vanaf dan de man die met de zege, en het respect van het publiek gezien zijn commentaar via de boordradio, aan de haal gaat. Alonso wordt tweede en Vettel komt na een heldenrace toch nog op de derde plek terecht
Forumcijfer: 8.7
Man van de race: Vettel (50%)
Klassement: Vettel, Alonso, Raikkonen.

Ophef om schuttingtaal
Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel halen zich de woede van de FIA op de hals omdat ze op het podium een aantal scheldwoorden over het circuit laten galmen. De FIA is ‘not amused’ en tikt beide heren over de vingers.

Amerika: Over Reve, twijfel en jeugdliefdes

Lewis Hamilton is de Texas cowboy. De hele race bungelt hij achter Vettel aan maar als Vettel opgehouden wordt door Narain Karthikeyan kan hij er dankzij DRS makkelijk voorbij. Fernando Alonso houdt met een derde plaats zijn titelkansen levend. Mark Webber brengt even Red Bull in paniek door opnieuw uit te vallen door een kapotte Dynamo. Vettel blijft gespaard.
Forumcijfer: 7.6
Man van de race: Hamilton (57.1%)
Klassement: Vettel, Alonso, Hamilton

Formule 1 achter decoder
De grootste nachtmerrie van de Formule 1 fans wordt werkelijkheid. Vanaf 2013 moet er betaald worden om de uitzendingen te kunnen zien. Olav Mol bevestigd dat Sport1 de rechten heeft gekocht. Of hij zelf mee gaat kan of wil hij tot op heden nog niet zeggen.

Brazilië: Over een buitengewone generatie

In Brazilië moet het gebeuren. Voor Vettel lijkt de opdracht simpel, een podium betekend de titel. Alonso moet winnen en maar zien waar Vettel eindigt. Als bij de start gaat het mis voor Vettel. Hij komt achterstevoren te staan. Net als in Abu Dhabi knokt hij zich terug naar voren. Tijdens de race rijden zowel Alonso als Vettel meerdere malen op titelkoers. Maar Vettel weet de titel met een zesde plaats veilig te stellen. Button wint de race voor Alonso en een tot tranen geroerde Massa die voor zijn thuispubliek eindelijk weer het podium op mag.
Forumcijfer: 9.2
Man van de race: Vettel (40.9%)
Eindstand: Vettel, Alonso, Raikkonen.

2012: Spannend van begin tot eind.
Na de complete dominatie in 2011 snakt de Formule 1 wereld naar een titelgevecht zoals die uit de jaren Senna tegen Prost of Schumacher tegen Hakkinen. 2012 wordt er één. Tot de laatste race blijft het spannend en het scheelt uiteindelijk drie punten tussen twee van de drie beste coureurs uit het veld. DRIE PUNTEN! Negen maanden racen, 20 races van een dikke driehonderd kilometer. Het seizoen 2012 was een ware thriller opzich met een meer dan waardige afsluiter in Brazilië: Acht verschillende winnaars waarvan zeven in de eerste zeven races. 2012 was een jaar om nooit meer te vergeten. Ons forum heeft gestemd per race, we kwamen tot de volgende eindstand:
Forumcijfer: 8.6
Man van het seizoen: Alonso (64.8%)

Op 17 Maart gaan in Melboure de lichten weer uit voor een hopelijk net zo mooi seizoen als in 2012. Qua regelgeving verandert er niet veel dus laten we hopen dat het veld weer zo dicht bij elkaar zit als in dit seizoen. We gaan het zien!

Ook in deze winter en het gehele seizoen 2013 gaan wij van GPPits.net natuurlijk proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ins en outs in de Formule 1. Tot die tijd bespreken we op ons forum uitgebreid de nieuwtjes. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, dus schroom niet je aan te melden.