FIA- voorzitter Max Mosley heeft ervoor gewaarschuwd dat de Formule 1 in serieuze moeilijkheden zal komen mochten er in het seizoen 2010 geen drastische maatregelen zijn genomen om kosten te besparen. De huidige economische crisis doet daar niets aan af zegt De 67- jarige Brit.

Mosley wil nu echt maatregelen nemen. Het is de bedoeling dat er voor seizoen 2010 maatregelen worden genomen om de sport een stuk goedkoper te maken. Mosley heeft van de FIA toestemming gekregen om met de FOTA, waarin de teams zijn verenigd, te onderhandelen. Mochten die gesprekken vast lopen, dan ziet de FIA- voorzitter zich genoodzaakt om zelf maatregelen te nemen. Zoniet vreest hij voor de toekomst van minimum drie teams.

Deze problemen zijn al langer bekend, voordat de huidige economische crisis de kop op stak. zei Mosley in een gesprek met de BBC Sport. Wat ik nu zeg klinkt keihard, maar de Formule 1 zoals die er nu uitziet, is ten dode opgeschreven.

Een team dat achteraan op de grid staat mag blij zijn als het over een budget van zo’n veertig of vijftig miljoen euro beschikt. In de echte wereld is dat ongelooflijk veel geld, maar dat is vandaag de dag minstens twee of drie keer zoveel om vooraan te rijden. Zoiets houdt geen enkel team vol.

Op dit moment hebben we twintig auto’s op de grid. gaat de 67- jarige Brit verder. Als we twee teams verliezen, hebben we nog maar zestien wagens en ga zo maar door. Dan hebben we geen geloofwaardige sport meer. De tijden dat dat de teams enkele honderden miljoenen euro’s per jaar kunnen uitgeven, zijn nu echt voorbij.

Ook de deelname van grote fabrikanten is niet langer zeker. Hun omzet loopt terug en de verkoop daalt, dan komt er een dag dat er tweehonderd of driehonderd miljoen euro per jaar moet worden bespaard. Terugtrekking uit de Formule 1 is dan een serieuze optie. Daarom is het zaak voor 2010 maatregelen te nemen. Anders hebben we een serieus probleem.

Mosley heeft zo al zijn idee waarop bespaard kan worden: Voor een onafhankelijk team betekenen de versnellingsbak en de motor een investering van zo’n dertig miljoen euro per jaar. Dat moet veel goedkoper kunnen: Hier kunnen wij zeker 5% op besparen zonder dat de fans hier iets van merken.

Mosley zou ook graag willen zien dat alle teams gebruik gaan maken vane enheidsmotoren en versnellingsbakken en het liefste van al wil hij snijden in de extreme salarissen in de Formule 1.