Na maanden van onderhandelingen en speculaties lijkt de kogel eindelijk door de kerk te zijn. Monza zal ook volgend jaar de Grand Prix van Italië organiseren. Sterker zelfs, naar verluid zou het legendarische circuit een overeenkomst hebben gekregen voor drie extra jaren, dus tot het einde van 2019.

De Formule 1 bazen en de organisatoren van de Italiaanse grand prix bereikten dit akkoord na een lange slepende periode met veel vraagtekens over het financiële plan van Monza. Ook waren er politiek moeilijke situaties, wat deed vermoeden dat Imola, dat tot en met 2006 de Grand Prix van San Marino organiseerde, de Italiaanse Grand Prix zou gaan overnemen vanaf 2017.

De organisatoren in Monza bleven echter kalm en waren er van overtuigd dat ze een oplossing zouden vinden. Deze lijkt nu inderdaad gevonden te zijn.

Het was Luca Lotti, staatssecretaris van de Premier van Italië, die op Twitter het verlossende bericht deelde:

We hebben er zo hard voor gewerkt, en het is eindelijk officieel: de Grand Prix blijft in Monza, Teamwork, zoals binnen de Formule 1, werpt zijn vruchten af.

Er zal echter mogelijk nog iets veranderen aan het circuit in Monza naar 2017 toe. De Rettifilo chicane lijkt te gaan verdwijnen, om een langer recht stuk te kunnen creëren aan de start/finish. In de plaats komt er later op het rechte stuk een rechtse knik, die naar een links-rechts chicane zou leiden, Het nieuwe gedeelte zou opnieuw samensmelten met het huidige circuit bij de exit van Curva Grande.

Het is nog onduidelijk of die aanpassingen alleen aanwezig zullen zijn voor motorrijders, of dat die lay-out ook voor alle andere motorsporten zou worden toegepast. De Rettifilo chicane was immers een grote last voor de motorsport op twee wielen.

Nu eerst nog volop genieten van de huidige lay-out komend weekend tijdens de Grand Prix van Italië.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!