De GP van Monaco was een waar spektakelstuk. Rosberg won de race door de straten van Monaco die uitliep op een waar slagveld. Slechts veertien auto’s zagen het zwart-wit geblokt.

Om een mega slagveld in de eerste bocht te voorkomen besloot Lotus de bolide van Maldonado te saboteren. De Venezolaan kwam niet weg voor de opwarmronde en ging niet van start in het zonnige Monaco. Dit was een hele opluchting voor de overige twintig rijders op de grid die met een gerust hart van start konden gaan. Maldonado haalde de finish dus niet omdat hij niet van start ging, maar als hij wel gestart was had hij de finish waarschijnlijk ook niet gehaald vandaag. Een slimme zet dus van Lotus om Pastor niet te laten starten waarmee het team een hoop geld bespaart.

Sergio Perez haalde het einde van de eerste ronde ook niet. De podiumklant van Bahrein werd door Button uit de wedstrijd getikt en kon de rest van de wedstrijd toekijken in zonnetje. De actie van Button leidde de eerste safetycar periode in. Voor Mark Webber uhm ik bedoel natuurlijk Sebastian Vettel leidde deze eerste safetycar periode tot zijn Waterloo. De Duitser had problemen met zijn Webber bolide en moest vroegtijdig opgeven. Een teleurgestelde Vettel parkeerde zijn Bulletje in de garage.

Adrian Sutil haalde zoals gewoonlijk ook het einde van de race niet. De Duitser zag zijn race voor de vierde maal dit seizoen vroegtijdig tot een einde komen. Ditmaal moet de Duitser echter zijn hand in eigen boezem steken. Sutil verklaarde dat een rijdersfout aan de basis lag van zijn uitvallen. Toch leek het weekend voor Sauber een goed einde te krijgen. Het Zwitserse team is nog steeds puntloos, maar daar leek de Mexicaan Esteban Gutierrez verandering in te gaan brengen.

Helaas voor de Zwitsers bracht Marco Borsato een bezoekje aan de pitbox en begon hij prompt ‘De Meeste Dromen Zijn Bedrog’ te zingen. En de meeste dromen waren inderdaad bedrog voor Sauber. Esteban maakt een foutje en dat kwam hem en zijn team duur te staan. Een puntenfinish verdween in het afvoerputje waardoor het team van Monisha Kaltenborn nog steeds puntloos is. Scuderia Toro Rosso verlaat het Prinsdom Monaco ook zonder punten. Jean-Eric Vergne en Daniil Kvyat haalde beide de finish niet door problemen met de bolide. Ook Valtteri Bottas had problemen met zijn Williams en voltooide de race niet.

Gelukkig waren er ook rijders die de race wel uitreden. Het team van Mercedes reed zoals verwacht wel de gehele race en deed dat niet verrassend aan kop van het veld. Het was Nico Rosberg die van pole startte en zijn eerste plek niet meer afgaf. Lewis Hamilton volgde op gepaste afstand, maar de over de boordradio mopperende Brit zal niet blij zijn met zijn tweede plek. Door de overwinning in zijn woonplaats Monaco lost Rosberg zijn teamgenootje af aan kop van het kampioenschap.

Waar Vettel zich al vroeg kon melden tussen de camerageile rijke stinkerds mocht teamgenootje Daniel Ricciardo zich melden op het podium. De ‘Aussi’ zat aan het einde van de race vol in de spiegels van Lewis Hamilton, maar kon de Mercedes niet passeren. Net zoals in Barcelona was lachende Daniel ‘the best of the rest’. Even leek het erop of Kimi Raikkonen zich voor het eerst sinds zijn terugkeer bij Ferrari mocht gaan melden op het ereschavot. De zwijgzame Fin had een goede start van de race en door het uitvallen van Vettel klom ‘the Iceman’ naar de derde plek.

Helaas voor Kimi liep het allemaal anders. Gedurende de tweede safetycar periode moest Kimi zich tweemaal melden bij de mannen van Ferrari. Kimi viel ver terug en na een akkefietje met Kevin Magnussen kon Raikkonen de punten wel op zijn buik schrijven. Een twaalfde plek zal Kimi dan ook zeker niet blij maken. Teamgenoot Fernando Alonso pakte wel weer punten. De Spanjaard kwam als vierde over de eindstreep en volgde op gepaste afstand van Daniel Ricciardo.

Nico Hülkenberg reed weer een degelijke race en dat leverde hem een vijfde plek op. De Duitser was goed voor een prachtige inhaalactie, maar reed verder een onzichtbare race. Het team van McLaren heeft weer wat te vieren vandaag. Jenson Button sleepte weer wat puntjes in de wacht voor het geplaagde team uit Woking door als zesde over de eindstreep te komen. Teamgenootje Magnussen neemt het laatste puntje mee naar huis. De Deen finishte als tiende en liet zien dat hij had uitgeslapen vanochtend. De zoon van Jan Magnussen voorkwam namelijk een botsing met Jean-Eric Vergne nadat deze op een onveilige manier werd weggestuurd door de Italiaanse pitcrew.

Felipe Massa zal op zijn bootje vanavond lekker aan de Martini zitten. De Braziliaan startte buiten de top 10, maar eindigde binnen de top 10. De Williams coureur reed een lange stint op zijn super softs en legde daarmee de basis voor zijn zevende plek. Het slagveld in Monaco was een zegen voor Romain Grosjean. De Lotus was dit weekend een matige wagen, maar door de vele uitvallers eindigde de Fransman toch als achtste.

En na vier jaar is het moment dan eindelijk daar voor Marussia. Het team behaalt haar allereerste punten in de Formule 1 en heeft deze te danken aan Jules Bianchi die als negende eindigde. Bianchi profiteerde maximaal van de chaos in het staatje van de glitter en de glamour en pakte zijn eerste punten in de Formule 1. Lange tijd leek het erop dat het andere achterhoedeteam Caterham met punten aan de haal zou gaan. Kamui Kobayashi leek op weg naar de punten, maar kon zijn zenuwen niet in bedwang houden. Dit kostte Kimi Raikkonen bijna zijn race, maar Fin kon een botsing met de Maleisische bolide voorkomen.

Uiteindelijk kwam Kamui-San als dertiende over de finish op drie ronden achterstand van overwinnaar Rosberg. Zijn rookie teammaat Marcus Ericsson deed het net wat beter met een elfde stek, maar eindigde dus net buiten de punten. Max Chilton was de veertiende en laatste rijder die zijn wagen heelhuids thuis bracht.

Deze racezondag is echter nog niet voorbij. De Formule 1 race is dan wel verreden, maar dadelijk wordt de Indy 500 nog verreden op de oval van de Indianapolis Motor Speedway. Over twee weken is er weer een Formule 1 race. Dan reist het circus af naar Montreal voor de Canadese GP.